Jinekolojik Muayenede Nelere Bakılır?

Jinekolojik Muayenede Nelere Bakılır?
05.11.2022 16:22
Jinekolojik muayenede nelere bakılır, kızlık zarına zarar verir mi, muayene öncesi yapılması gerekenler nelerdir? Jinekolojik muayene adetin hangi günü yapılabilir? Halk arasında “alttan muayene” olarak bilinen bu muayene türü ile ilgili merak edilen detayları sizler için yanıtladık.

Jinekolojik muayenede nerelere bakıldığı sıkça araştırılır. Jinekolojik muayene, bir kadının dış cinsel organını görsel olarak inceler. Öte yandan, dış dudakta kitle veya sert doku varsa, salgıların rengini, görünümünü, kızarıklığını ve şişmesini kontrol eder. Vajina ve serviks daha sonra spekulum adı verilen bir cihaz kullanılarak görsel olarak incelenir. Bu esnada vajina ve serviksin çeşitli lezyonları, yaraları, kitleleri, salgıları direkt olarak incelenir. Lezyondan smear denilen bir yayma veya gerekirse biyopsi alınır.

Elektrik boşalması varsa doğrudan mikroskop altında kültüre edilerek incelenebilir. Üretra adı verilen mesane ve üretranın durumu vajinadan önce ve sonra sarkma olup olmadığına bakılır. İdrar kaçırma olup olmadığı belirlenir. Son el kontrolü yapılır. Bu test, bir elin işaret ve orta parmağı (genellikle sağ el) ile vajinaya, diğer el ile karına basınç uygulayarak iç genital organları değerlendirir. Karın kistlerini, rahim fibroidlerini ve yapışık kitleleri palpe etmek için girişimlerde bulunulmuştur. Hassasiyetin kontrolü sağlanır.

Jinekolojik Muayene Kızlık Zarına Zarar Verir Mi?

Jinekolojik muayenenin kızlık zarını zarar verip vermeyeceği konusunda pek çok farklı söylem vardır. Bu noktada konuya açıklık getirecek olursak; normal pelvik muayenelerde kullanılan mikroskopi veya transvajinal ultrason, kızlık zarı sağlam olan kişilerde kullanılamaz. Bunun yerine, uterus ve yumurtalıklarla ilişkili olabilecek patolojileri görselleştirmek için transabdominal ultrasonografi kullanılabilir.

Bakire olmayan kadınlar için kullanılan manuel muayene yöntemi çok gerekli ise rektuma dokunularak da bu işlem yapılabilir. Bakire kişilerin vajinal akıntısı, enfeksiyonu dışlamak için kızlık zarına zarar vermeden küçük bir kültür çubuğu ile vajinadan örnek alınarak gerçekleştirilir.

Jinekolojik Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler

Jinekolojik muayene öncesinde yapılması gereken işlemler şu şekildedir; bir jinekoloğa gittiğinizde, kolay çıkarılabilir giysiler ve iç çamaşırları giymeye özen göstermelisiniz. Testten önce tuvalete gitmeniz ve jinekolojik test sırasında mesanenin boş olması gerekir. Testten en az 24 saat önce tampon, vajinal yıkama veya cinsel ilişki kullanmayın. Bakire iseniz, testten önce doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Doktor bilgilerinin ve yapılan şikayetlerin eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Yanlış veya eksik bilgiler tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Sağlanan tüm kişisel bilgiler gizli tutulacaktır.

Jinekolojik Muayene Adet Döngüsünün Hangi Gününde Yapılır?

Jinekolojik muayenenin adet döngüsünün hangi gününde yapılacağı hakkında şu ifadeleri kullanmak mümkündür; pelvik muayene genellikle âdet kanaması olmadığında yapılır. Ancak, yumurtalık kistlerini ve benzerlerini kontrol etmek açısından menstrüasyon döneminin 2. veya 3. günü de tercih edilebilir. Kısacası adet görme, kızlık zarı sağlam olan ve bu konuda yeni olan kadınlar için önemli değildir.

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir