Jinekolojik Kanser Belirtileri Nelerdir?

Jinekolojik Kanser Belirtileri Nelerdir?
05.11.2022 16:18
Jinekolojik kanser hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu vardır. Jinekolojik kanser belirtileri nelerdir, farkındalık ölçeği nedir, tedavisi nasıl olur? Bu sorularınıza sizler için yanıt verdik.

Kadınlarda jinekolojik onkoloji, genital ve kanser öncesi lezyonların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi; buna rahim, serviks, yumurtalıklar, yumurta kanalları, vajina ve cinsel organ kanserlerinin cerrahi tedavisi dahildir. Diğer birçok kanser türü gibi, jinekolojik kanserin tedavisinde de cerrahi ön plandadır. Ancak nasıl kullanılacağına ilişkin karar şu şekildedir: Her hastaya kanserin tipi ve evresi, hastanın yaşı ve genel durumu göz önünde bulundurularak bireysel olarak uygulanır. Çünkü kanserin türüne göre belirli bir aşamada ameliyat olma beklentisi ile radyasyon veya kemoterapi alma beklentisi aynı veya daha düşük olabilir. Amaç; hastanın tümörü üzerindeki yükü en aza indirmek ve ek tedavi ile maksimum iyilik halini elde etmektir. Bu belirtiler jinekolojik kanserde gözlenebilir.

 Jinekolojik kanser belirtileri şu şekildedir; menopoz sonrası kadınlarda kanama veya akıntı, düzensiz dönem, menstrüasyon dışında kanama, ilişki sonrası ağrı, karın ağrısı, karın ağrısı, karın şişmesi, yeme ve içme bozuklukları, vajinada kaşıntı, ağrı ve şişlik, cinsel ilişki sonrası kanama.

Jinekolojik Kanser Farkındalık Ölçeği Nedir?

Jinekolojik kanser farkındalığı ölçeği çalışması, kadınların jinekolojik kanser farkındalığını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. YÖNTEMLER: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma; Kahramanmaraş'ın bir bölgesinde bir aile sağlığı merkezine kayıtlı kadınlar üzerinde yapılmıştır. Araştırma popülasyonu 2000 kadından oluşmaktadır. Örneklem basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile hesaplanmış ve 330 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler kişisel bilgi formu ve jinekolojik kanser farkındalık ölçeği kullanılarak toplanmıştır.

 Bulgular; Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 34 ila 45 yaş olup, %49,0'ı ilkokul öğrencisi, %64,0'ı aynı gelire sahip, %60,6'sı ev hanımıdır. Kadınlar; Jinekolojik Kanser Farkındalık Ölçeği toplam puan ortalaması 153 idi. Yaş grubu ve kadınların gelir durumu ve genel medyan jinekolojik kanser farkındalık ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı SONUÇ: Çalışma, kadınların jinekolojik kanser farkındalığının ortalamanın üzerinde olduğunu buldu. Ayrıca kadınların jinekolojik kanser farkındalığının çeşitli sosyo-demografik değişkenlerden etkilendiği bulunmuştur.

Jinekolojik Kanser Tedavisi Nasıl Olur?

Laparoskopik cerrahi, erken tespit edilen servikal, servikal ve yumurtalık kanserleri için giderek daha etkili bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde hastanın yatış süresi, iyileşme, işe dönüş, sosyal yaşam süresi kısalır ve hastanın ciddi kozmetik cilt hasarı olmaz. Laparoskopi, jinekolojik onkoloji alanındaki hemen hemen her türlü ameliyatı gerçekleştirmek için kullanılabilen kapalı bir cerrahi işlemdir.

Bu ameliyat göbek deliğinden 10 mm çapında bir kamera sokularak ve alt karın bölgesinde birkaç yerden 5 milimetrelik kesi yapılarak gerçekleştirilir. Hastanın karnında uzun ve geniş bir kesi gerektirmediği için bu yöntemin geleneksel açık cerrahiye göre birçok avantajı vardır. Bu faktörler bir kadının kanser riskini artırabilir; obezite, düzensiz adet, kısırlık, tamoksifen ile meme kanserini tedavisi, ailede rahim kanseri öyküsü varsa, diyabet, hipertansiyon, safra kesesi hastalığı veya tiroid hastalığı öyküsü, menopoz tedavisi için uzun süreli progesteron içermeyen östrojen kullanımı, yüksek doz oral kontraseptiflerin uzun süreli kullanımı, sigara.

 Kadınların düzenli jinekolojik muayeneleri aksatmadan kanserden korunmak için yaşam tarzlarını değiştirmeleri çok önemlidir. Çocukluktan itibaren kansere karşı farkındalık oluşturulmalıdır. Yeme alışkanlıklarından egzersiz ve uyku düzenine kadar yaşam planlaması doğru yapılmalıdır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir