İstinaf Mahkemesi Tutuklama Kararı Verebilir Mi?

İstinaf Mahkemesi Tutuklama Kararı Verebilir Mi?
31.12.2022 19:51
İstinaf mahkemesi kararları önem arz eden bir mahkemedir. İstinaf mahkemesi tutuklama kararı verebilir mi, temyiz yolu kapatabilir mi, istinaf mahkemesi kaç üyeden oluşur? İstinaf mahkemesi Yargıtay yolunu kapatabilir mi, dosya sorgulama nasıl yapılır, istinaf mahkemesi kararından sonra ne olur? Sorularını bu yazımızda yanıtladık.

İstinaf mahkemesi genellikle verilen kararlara karşı başvurulan olağan bir mahkemedir. İlk mahkemelere karşı başvurulan istinaf mahkemeleri incelemeleri ve karara varılma aşamasında tutuklama kararı verilebilmektedir. Bu nedenle istinaf mahkemesi tutuklama kararı verebilir yorumunu yapabiliriz.

İstinaf Mahkemesi Temyiz Yolunu Kapatabilir Mi?

İstinaf mahkemesinin bazı kararları temyiz edebilme hakkı vardır. İstinaf mahkemesi bozma kararları dışında kalan hükümleri temyiz edebilmektedir. Hükümden önce verilen, hükme esas teşkil eden, başka kanun yolu öngörülmemiş olan kararları istinaf mahkemeleri temyiz edebilmektedir. Buradan yola çıkarak istinaf mahkemesinin temyiz yolunu kapatabilme durumunu öğrenebilirsiniz.

İstinaf Mahkemesi Kaç Üyeden Oluşur?

İstinaf mahkemeleri bazı illerde bulunmaktadır. Bu iller; Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Erzurum’dur.  İstinaf mahkemeleri 93 ceza dairesi ve 120 hukuk dairesi şeklinde çalışmaktadır. 7 ilde toplam 93 ceza dairesi başkanı ve 120 hukuk dairesi başkanı görev yapmaktadır. Bununla birlikte 279 ceza dairesi üyesi ve 360 hukuk dairesi üyesi görev yapmaktadır. Totale baktığımızda ise toplamda 859 hakim ve 186 savcı görev yapmaktadır. İstinaf mahkemesinin kaç üyeden oluştuğunu sizlere kısaca aktardık.

İstinaf Mahkemesi Yargıtay Yolunu Kapatabilir Mi?

Temyiz bir kanun yoludur. Bu kanun yolunda istinaf mahkemesi tarafından verilen kararlar denetlenir. Bu kararların hukuka uygunluğu denetlenir. Temyiz başvurusunda bulunulduğunda bu denetim yargıtay tarafından yapılmaktadır. İstinaf mahkemesi tarafından temyiz incelenmesi sonucunda verilen kararlara karşı belirlenmiş yasal koşullar dahilinde temyiz incelenmesi için yargıtaya başvuru yapılabilmektedir. İstinaf mahkemesinin yargıtay yolunu kapatabilip kapatamayacağını bu bilgiler dahilinde yorumladığımızda yargıtay yolunu tamamen kapatamayacağı yorumunu yapabiliriz.

İstinaf Mahkemesi Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dosya sorgulama işlemleri için internet üzerinden Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ya da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi araması yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra www.turkiye.gov.tr adresini ziyaret ederek e devlet sisteminizden bilgilerinizle giriş yaparak dosyanızı sorgulayabilirsiniz. Ancak bu hizmeti kullanmak için UYAP sisteminde davalarınızın kayıtlı olması gerekmektedir. Davalarınız kayıtlı olduğu sürece bu davaların bilgilerini ve içeriklerini rahatlıkla sorgulayabilirsiniz.  İstinaf mahkemesi dosya sorgulama işleminin nasıl yapılacağını sizin için araştırıp derledik.

İstinaf Mahkemesi Kararından Sonra Ne Olur?

İstinaf mahkemesi kararı kesindir ve değiştirilemez. Ancak ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda değişikliğe gidilebilir. Bu kararın yerine yeniden farklı bir karar verilebilmesi mümkündür. Eğer temyiz olur ise yeni bir karar verilmez, alt derece mahkemesinin vermiş olduğu karar bozulur ve onanır. İstinaf mahkemesi sonrasında olabilecek durumları sizler için bir araya getirdik.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir