İstanbul’un Fethinde Hangi Silahlar Kullanıldı?

İstanbul’un Fethinde Hangi Silahlar Kullanıldı?
07.12.2022 00:40
İstanbul’un fethi Türklerin tarihini değiştiren gelişmeler arasında gelir. İstanbul’un fethinde hangi silahlar kullanıldı, İstanbul’un nüfusu kaçtı, mehter takımı var mıydı, neden gemiler karadan yürütüldü? İstanbul’un fethinde surlara bayrağı diken kimdir, sadrazam kimdi, sonraki ilk sefer hangisidir? Tüm önemli noktaları doğru kaynakları araştırarak yazımızda aktardık.

İstanbul’un fethi için Osmanlı devleti çok uzun hazırlıklarla hazırlanmıştır. Kullanılan top ve silahlar da karşı tarafın kısa sürede mağlubiyetini getirecek cinsten olmaktadır. Bu fetihte kullanılan silahlar, barut ve kuşatma topları devasa nitelikte olup atılan yeri yerle bir edecek güce sahiptir. Bu yüzden kullanılan her bir silah normal ateş eden silah niteliğindedir. Hatta silahtan daha etkili şekilde aynı anda birçok düşmanı öldürebilecek seviyededir.

İstanbul’un Fethinde İstanbul’un Nüfusu Kaçtı?

İstanbul fethedilmeden önce Hristiyanların kutsal bölgelerinden olmasından ötürü nüfus açısında yoğun bir bölgeydi. Fetih sırasında ise 40.000 civarında olduğu biliniyor. Yani uzmanlar kaynaklardan yararlanarak o dönemdeki nüfus defterlerinin incelenmesiyle en doğru kararın bu sayıda olduğunu dile getirdiler.

İstanbul’un Fethinde Mehter Takımı Var Mıydı?

Mehter takımı Osmanlı devletini simgeleyen bir müzik grubudur. İlk mehter takımı 1. Murat’ın emri ile ocak şeklinde kurulmuştur. İstanbul’un fethinde de bu takım savaşla beraber mücadele vermiştir. İstanbul fethedildikten sonra bütün seferlere mehter takımıyla gidilmiştir. Mehter takımı Osmanlı içindeki askerin ruh halini daha güçlü ve onları temsil ettiği için önemlidir.

İstanbul’un Fethinde Neden Gemiler Karadan Yürütüldü?

İstanbul’un fethi sırasında gerçekleşen en ilginç olaylardan biri de gemilerin karadan yürütülmesidir. Karadan gemilerin yürütülmesinin nedenleri arasında Haliç sınırlarının kapatılması ve Marmara sularında karşı devletin gemileri olmasıdır. Diğer bir neden de şeyhülislamın surları yıkmasına izin vermemesi gibi nedenler gemilerin karadan gitmesini sağlamıştır.

İstanbul’un Fethinde Surlara Bayrağı Diken Kimdir?

İstanbul’da da heykeli olan kişi sekbanbaşı olarak nitelendiren Ulubatlı Hasan olarak bilinir. Hristiyan topraklarını fethettikten sonra büyük bir gurur ve zevkle Doğu Roma’ya bayrağı dikmiştir. Türk tarihi için önemli gelişmeler ve unutulmayan anlardan biridir. Ulubatlı Hasan kitaplarda ayrı bir şekilde de anlatılmaktadır.

İstanbul’un Fethinde Sadrazam Kimdi?

15 yıl Osmanlı devletine sadrazamlık yapan Çandarlı Halil Paşa o dönem sadrazamdı. Görev yaptığı süre zarfında doğru kararlar alarak devletin büyümesine yardımcı olmuştur. Daha sonraları fatih onu idam ettirmiştir. Devletin büyümesi ve bu tarz şahısların da görevlerinin artmasına neden olur. Artan rütbe ve görev neticesinde siyasi işlere başka durumların karışmasından ötürü fatih tarafından idam emri verilmesi uygun görüldü.

İstanbul’un Fethinden Sonraki İlk Sefer Hangisidir?

İstanbul’un fethi tamamlandıktan sonra fatih Balkanlara yönelmiştir. Balkanlardaki Sırbistan’a saldırma ile ilk seferini başlattı. Bu seferlerle artık daha güçlü hale gelen fatih Avrupa’nın kapılarını yavaş yavaş açarak dünyayı yönetmek için ilk adımlarını atmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir