Odessa, Ukrayna’nın güneybatısında yer almaktadır. Ülke için oldukça önemli olan liman ve ulaşım merkezi olan Odessa, kimi zaman “Karadeniz'in İncisi” ya da “Güney Palmira” gibi isimlerle de karşımıza çıkmaktadır.
Karadeniz’in Samsun’dan sonra en büyük ikinci kentidir ve Rusya “Odessa” ismi ile değiştirmeden önce “Hacıbey” adı ile anılmakta olduğu bilinir.
Odessa’ya gitmek isterseniz İstanbul’dan çeşitli havayolu şirketlerini tercih ederek her gün bulunan uçuşlardan birisini tercih edebilirsiniz. Uçuş süresi yaklaşık olarak 1,5 saat sürerken, doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyenlere bir diğer seçenek olan trenle de 27 saatlik bir yolculuk ile varılabilmektedir. Ayrıca turistik bir gezi için Odessa’yı tercih edecekseniz kış ayları oldukça sert geçtiği için yaz aylarında gitmeniz tavsiye edilir.
Odessa’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Büyüleyici bir liman kenti olan Odessa, yaz aylarında her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Kendine özgü mimarisi ve farklı havası ile ziyarete gelenlere unutulmaz bir tecrübe yaşatacaktır. Odessa’da gezilecek yerler arasında başlıcaları:
· Vorontsov Sarayı,
· Odessa Nümismatik Müzesi,
· Potempkin Merdivenleri,
· İlginç Bilim Müzesi,
· Odessa Batı ve Doğu Sanatları Müzesi,
· Transfigürasyon Katedrali,
· Portakal Anıtı,
· Odessa Opera ve Bale Binası,
· Osedda Arkeoloji Müzesi,
· Vorontsov Deniz Feneri.
Odessa'ya Gitmek İçin Pasaport Gerekli Midir?
Türkiye ile Ukrayna arasında yapılmış olan Vize Muafiyeti Anlaşması gereği, Türk vatandaşları eğer Ukrayna’yı ziyarete gideceklerse geçerli pasaportları ya da yeni nesil güncellenen çipli ve fotoğraflarının bulunduğu T.C. kimlik kartları ile seyahat edebilmektedirler. Bu sebeple pasaport çıkarmak olması şart değildir, kimliğinizin güncel olması seyahatinizi gerçekleştirmeniz için yeterli olacaktır.
Odessa Oturum İzni Nasıl Alınır?
Odessa’da yaşamak isteyenler için gereken oturum izni, birçok farklı sebepten ötürü alınabilir. Örneğin iş bulmak, aile birleştirmek, yatırım yapmak, evlenmek, staj yapmak, iş kurmak, dil okuluna gitmek, lisans eğitimi ya da yüksek lisans eğitimi almak gibi gerekçeler ile oturum izni başvurusunda bulunulabilmektedir.
Eğitim görmek için alınan oturum izninde, 90 günlük bir sürenin varlığı aranır. Eğitim 90 günden fazla olacaksa, oturum izni verilebilmektedir. Bu izin geçicidir fakat alınan eğitim süresince bu izin uzatılabilir. Şahsen başvuru yapacak kişilerin ayrıca D tipi vizeye sahip olmaları gerekmektedir. Lisans eğitimi gibi uzun süreli bir eğitime geliyorsanız da bunun oradaki ederini karşıladığınıza dair ödeme dekontunuzu da yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Burada belirtilmesi gereken bir diğer konu ise Ukrayna’da 100.000 Euro gibi bir yatırım ile oturum izni alınabilirken bunun ev alarak mümkün olmasının önüne geçilmiştir. Ukrayna’da ev alarak oturum izni alma gibi bir seçenek bulunmamaktadır.