İran Nasıl Bir Yer?

İran Nasıl Bir Yer?
09.10.2021 16:00
Milattan önce 4000’lerden bu yana yaşayan bu ülke en eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Ayrıca merkezi konumu ile birlikte stratejik bir öneme sahiptir. İran'da devim nedir? İran'da gezilecek yerler nereler, pasaport gerekli mi, şii mi, İran nikahı nasıl olur? Sorularını sizler için araştırdık.

Milattan önce 4000’lerden bu yana yaşayan bu ülke en eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Ayrıca merkezi konumu ile birlikte stratejik bir öneme sahiptir. İran ostan adı verilen 31 idari bölgeye ayrılmıştır. Başkenti Tahran’dır. Bunun yanı sıra önemli şehirleri Meşhet, Urumiye, Tebriz, Şiraz, Isfahan ve Yezd şehirleri önemli bir konumdadır. İran'ın İslam cumhuriyeti olmasından dolayı giyim konusunda bazı kısıtlamaların görüldüğü bir ülkedir. Kadınlar bu sebeple şeriata uygun giyinmek zorunda olduklarından başlarına tülbent, şal veya eşarp yapmak zorunda kalmaktadır. Bunun yanı sıra İran yarı kurak ve kurak iklim tipi ile oldukça nemli bir bölgedir. Sıcaklık kış aylarında oldukça aşağıya çekilerek 0 derecenin altına düşer. Yaz ayları da genellikle çok nadiren 29 dereceyi aşmaktadır.

İran’da Devrim Nedir?

İran devrimi yaklaşık olarak 4 kasım 1979’da Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin, İran halkının desteğini de arkasına alarak İran şahı Rıza Pehlevi'yi iktidardan düşürmesi olarak bilinir. Pehlevi liderliğindeki yönetim şekli anayasal monarşi olduğundan ve devletin bu yönetimden ve ayrıca Pehlevi’nin yönetiminden şikayetçi olduğundan dolayı bazı liberal ve dini gruplar bu Şahı devirmek için birleşmişlerdir. Şahı devirdikten sonra ise Ayetullah Humeyni dini lider seçilmiştir. Bu İslam devrimi öncelikle grevler ve gösterilerle başlayarak ekonominin felç olması ile birlikte artık şah ülkede kalamayacağını anladıktan sonra İran'dan kaçarak kurtulmaya çalışırken başa Abdullah Humeyni’yi geçerek İran'ın resmen bir İslam cumhuriyeti olmasıyla son bulmuştur.

İran’da Gezilecek Yerler Nereler?

İran’da seyahat etmek ve gezmek gibi bir düşünceniz varsa aslında gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Özellikle ülkenin belirli şehirlerinde oldukça çok gezecek yer bulabilirsiniz. Öncelikle Tahran şehrinden başlayacak olursak Tahran'da Gülistan Sarayı, İran ulusal müzesi, Tahran Çarşısı, İran ulusal mücevher müzesi, Sadabat sarayı, Niyavaran sarayı, Tecriş çarşısı, Milat ve Azadî kuleleri gibi Tahran'da gezebileceğiniz pek çok yer mevcuttur. Bundan farklı olarak Isfahan bölgesinden de örnek verecek olursak İmam Humeyni türbesi, Boroujerdi Konağı, Ağa Bozok cami, Sultan Amir Ahmet hamamı, Nakşi Cihan meydanı, Zayende nehri köprüleri, Ali Kapı Sarayı, Çehel sütun sarayı gibi gezecek pek çok yer bulabilirsiniz.

İran İçin Pasaport Gerekli mi?

İran'a gitmek gibi bir düşünceniz varsa bu konuda vize şartı olup olmadığı kafanızda bir soru işareti oluşturabilir. İran seyahatinizde yanınıza öncelikle bordo pasaport, yeşil pasaport, diplomatik pasaport ve hizmet pasaportları gibi kendinize ait pasaport çeşidiyle birlikte  yapacağınız gezilerde 180 güne mahsus olarak 90 günü aşmamak koşulu ile birlikte İran'a vizesiz giriş yapılabilmektedir. Eğer çok daha uzun bir süre kalacaksanız Vize çıkarmanız gerekecektir. Ya da eğer kısa bir süreliğine gezi için gidecekseniz vize çıkarmanın zorunda olmadığını bilmelisiniz.

İran Şii mi?

Şiilik bir İslam mezhebi olmak üzere İslam dünyasının yaklaşık olarak %10 ile %15 arası kısmını oluşturur. Şiir Hz Ali'ye yandaş olan kişiler mânâsına gelir. Bu insanlar Hz. Muhammed’in ölümünden sonra İslam devletinin başına Hz. Ali’nin geçmesi gerektiğini savunmuşlardır. Şiiler imamet sistemine uyarak bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanırlar. İranlılarda da nüfusun belli bir kısmı Şiilik mezhebine tabidirler nüfusun yaklaşık olarak % 90 ile %95’lik kısmı Şiilik mezhebine tabii iken %5 ve %10’ luk kısmı ise Sünnilik mezhebine tabii durmaktadırlar.

İran Nikahı Nasıl Olur?

İran nikahında nüfusun büyük bir çoğunluğunun Şii olması sebebiyle tercih edilen muta nikahı kıyılmaktadır. Bu nikah sisteminde kadın ve erkeğin belli bir ücret ile anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir. Bu nikah geçici bir nikah ve anlaşma nikahı olarak da bilinir. Genellikle bu nikahlar ortalama 3 gün sürmektedir. Bununla birlikte belirlenmiş alt veya üst bir evlilik süresi sınırı yoktur. Muta nikahının kıyılabilmesi için dini görevliler ve imamlar görevlendirilmektedir bunun yanında mollalar tarafından da kıyıldığı bilinmektedir. Bu nikahın bozulması ise imamın veya dini görevlerini onayladığı sürenin sona ermesi ile bozulabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir