Intercooler Nedir? Görevi Ne?

 Intercooler Nedir? Görevi Ne?
27.09.2021 14:30
Intercooler nedir, görevi ne, nasıl çalışır? Intercooler ne ile temizlenir, muayeneden geçer mi? Intercooler hortumu delik olursa ne olur, turbo arasındaki fark nedir? Intercooler hakkında merak edilen sorularınıza cevap verdik.

Araçların günümüzde önemi büyükken, gelişen teknolojiden payını bu alanda almıştır. Yüksek mühendislik ve teknolojinin birleşiminden yüksek performanslı araçlar meydana gelmektedir. Günümüz araçlarında eskiye göre pek çok şey değişmekle beraber, güçleri ve performansları artmış durumdadır. Özellikle motorun parçaları yüksek sıcaklık içermekte olup, bu parçaların soğutulması için bazı parçalar kullanmaktadır. Çoğu otomobilde soğutma adına radyatör kullanılırken, yüksek performanslı araçlarda intercooler adı verilen bir mekanizma da kullanılabilmektedir. Bu mekanizma süper şarj ve turbo şarj bulunduran motorlar da kullanılırken, motordan yüksek performans almak adına tasarlanmıştır. Turbolardan çıkan basınçlı hava sıcakken, bu hava motora gitmeden soğutulmalı olup, intercooler mekanizması bu sıcaklığı soğutur.

Intercooler Nedir?

Araçların motorlarında yanma oluşur ve bu yanma enerji üretirken, aracın hareketi böyle sağlanır. Bun yanmalardan dolayı, araçta ki motorun bazı parçaları ısınma gösterir. Bu ısınmayı ideal seviyede tutmak adına araçlarda soğutucu mekanizmalara yer verilmektedir. Turbo şarj ve süper şarj barındıran araçlarda, motora yüksek basınçlı hava giderken, bu havanın soğutulması intercooler mekanizması tarafından yapılır. Turbodan çıkan yüksek basınçlı sıcak hava, motora gitmeden önce intercooler tarafından soğutularak, ideal seviyeye getirilmektedir.

Intercooler Görevi Ne?

Yüksek beslemeli motorlar olarak bilinen, süper şarj ve turbo şarj destekli motorlar, motora daha fazla basınçlı hava gönderip, aracın yüksek performanslara çıkmasını sağlar. Bu tip motorlarda turbodan çıkan hava sıcak ve basınçlı olmaktadır. Bu hava motora böyle gönderilemezken, soğutulması ve ideal seviyeye getirilmelidir. Intercooler mekanizması da bu havanın soğutulması görevini üstlenmekte olup, motora ideal sıcaklıkta bu havanın gitmesini sağlar.

Intercooler Nasıl Çalışır?

Bu mekanizma turbodan gelen yüksek basınçlı havayı içine alıp, motora gitmeden önce peteklerinde soğutur. Bu soğutma işleminden geçen yüksek basınçlı sıcak hava, motora ideal soğuklukta girer. Soğuk hava sıcak havadan daha yoğun olacağından, bu ara soğurucuyu kullanmak, motorun yüksek performansa çıkmasını sağlar.

Intercooler Hortumu Delik Olursa Ne Olur?

Bu mekanizmanın iki arızasından biri olarak karşımıza çıkan hortum delinmeleri, dışarıya hava kaçmasına neden olmaktadır. Hortum delinmelerinde, dışarıya hava kaçırma şeklinde bir fıslama gerçekleşir. Hortumun delinmesinden sonra araç motorunda çekiş gücü düşüklüğü yaşanır. Aracın yakıtında yüksek bir tüketim görülürken, motorun arıza lambası da yanmaktadır. 

Intercooler İle Turbo Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki mekanizma birbirinden farklıyken, ikisi birbirini tamamlamaktadır. Turbo destekli motorlarda, turbo motora yüksek basınçlı ve sıcak bir hava gönderirken, intercooler ise bu havanın soğuması ve emilimine yardımcı olur. bu iki sistem bu yüzden birbirinden ayrılırken, aracın farklı sistemlerinde ki parçalar olarak karşımıza çıkar.

Intercooler Ne İle Temizlenir?

İki arızası bulunan intercooler ya hortumları delinip hava kaçırır ya da yağlanıp tıkanırken, iki durumda da bakımı yapılmalıdır. Tıkanan sistemi açmak için su tabancası kullanılırken, soğutucunun düzlemi üzerine dik olarak az bir basınçla bu işlem yapılmalıdır. Bu temizleme yüzde ikilik bir soda külü içeren su ile yapılabilmekte olup, 70 ya da 80 derece arası sıcaklıkta olmalıdır.

Intercooler Muayeneden Geçer Mi?

Standartlarda olan intercooler sistemi muayeneden geçerken, bu parçalar genelde turbo olan araçlarda bulunur. Değiştirilmiş turbo ve intercooler sistemleri orijinalleri ile yer değiştirmişse, bu durum muayeneden geçerken, bundan dolayı kaynaklanan bir arıza varsa, araçlar muayeneden kalabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir