İmplant Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

İmplant Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?
05.11.2022 15:28
İmplant tedavisi, diş tedavileri kapsamında en yaygın uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. İmplant tedavisi halk arasında zorlu bir uygulama olarak da bilinmektedir. İmplant tedavisi yan etkileri nelerdir, orucu bozar mı? Hamilelere implant tedavisi uygulanır mı, kimlere uygulanamaz?

 Diş implantı; köprü, kron, hareketli diş protezi, yüz protezi ve benzeri diş protezlerini desteklemek ya da ortodontik tedavilerinde sabit destek kullanmak için çene kemiğini ya da kafatası kemiklerinin içine cerrahi uygulama ile yerleştirilmekte olan tıbbi bir üründür. İmplantları uygulama yöntemlerini kapsamakta olan disipline ise implantoloji adı verilmektedir.

Çoğunlukla herhangi bir sebepten dolayı kaybedilen dişlerin görünüş ve fonksiyonunu tekrar kazandırmak amacı ile kişilerin çene kemiğine yerleştirilen, vücuda uygun şekilde malzemeler kullanılarak yapılan yapay diş kökü olarak da adlandırılmaktadır. Zorlu bir tedavi süreci olarak tanımlanan implant tedavisinin yan etkileri olduğu da klinik hastalar tarafından gözlenmiştir. Bu durumda implant tedavisi yan etkileri neler olduğu, tedavi görmeye hazırlanan hastalar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İmplant tedavisi yan etkileri;

·        İltihap ve enfeksiyon kaynaklı problemler

·        Diş implantının vücut tarafından kabul görmemesi

·        Sinirsel problemlerin mevcudiyeti durumunda diş etinde hissizlik

·        Alerjik durumlar (Titanyum her ne kadar kemik dostu bir yapıda olsa da bazı hastalarda alerjik reaksiyon durumları gözlenebilir).

İmplant Tedavisi Orucu Bozar Mı?

İmplant tedavisi ilk defa 1939 senesinde tanıtılmıştır. İlk patent ise 1908 senesinde alınmıştır. İmplant oyulmuş diş kemiğinin içerisinde titanyumdan yapılma vidaların diş kemiğine yerleştirilmesi ile yeni bir diş kökü elde etmek amacıyla yapılmakta olan bir tedavi yöntemidir. İmplant uygulaması yapılabilmesi için kişinin eksik dişi bulunması gerekir. Yaklaşık 20 dakika boyunca süren bu tedavi için, öncesinde diş kemiğinin implanta uygun olup olmadığını ölçmek amacıyla röntgen ve benzeri testlerden geçirilir.

İmplantın kemik ve vücuda uyumu test edildikten sonra anestezi ile birlikte operasyona başlanabilir. Ancak tedavi süreci bazı durumlarda hastalar için oruç dönemine denk gelebilir. Bu durumda implant tedavisinin orucu bozup bozmadığı araştırma konusu haline dönüşüyor. İmplant tedavisi orucu bozmaz. Ayrıca uygulama esansında direkt olarak diş etlerine uygulanan anestezi yöntemleri beslenme amaçlı olmadığı için oruca engel oluşturmaz.

Hamilelikte İmplant Tedavisi Uygulanır Mı?

İmplant tedavisi kişilerin hayatlarının herhangi bir döneminde yapılmak durumunda kalabilir. İmplant tedavisi sırasında hamilelik ise büyük bir çoğunluk altında gözlenen bir durum değildir.

Hamilelik döneminde implant tedavisi kesinlikle uygulanamaz. Bunun başlıca sebeplerinden biri de implant tedavisinin cerrahi bir işlem olarak tanımlanmasıdır. İmplant tedavisi sırasında hamilelik sürecinde olan bir kişi uygulanan anestezi ve türlü ilaçları kaldıramayabilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

İmplant tedavisinin bazı hastalar üzerinde uygulanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. İmplant tedavisi sürecine hazırlık yapan kişiler için bu yöntemin kimlere uygulanamayacağı merak ve araştırma konusu olmuştur. İmplant tedavisi; kemik ve büyüme gelişimi tamamlanmamış genç bireylere, sigara kullanımını aktif ve çok yoğun şekilde hayatında bulunduran kişilere, kalp rahatsızlığı bulunan kişilere, şeker hastalığı, kan pıhtılaşma sorunu, romatizmal hastalıkları bulunan kişilere uygulanmaz. Ayrıca hamilelik sürecinde olan anne adaylarına implant tedavisi uygulanmaz.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir