İktisat Bölümü Yılda Kaç Mezun Veriyor?

İktisat Bölümü Yılda Kaç Mezun Veriyor?
11.11.2022 22:01
Türkiye’de, en çok tercih edilen bölümlerinden biri olan iktisat bölümü hakkında merak edilen sorular var. İktisat bölümü yılda kaç mezun veriyor, nerelerde staj yapabilir, kpss ile nerelere atanabilir? Ekonomi bölümü ile arasındaki fark nedir, öğrencilerinin okuması gereken kitaplar nelerdir? Merak edilenler için yazımızı okuyabilirsiniz.

İş alanı oldukça geniş ve ekonomik fakülteler oldukları için Türkiye’de en çok tercih edilen bölümlerden biri İktisat Fakülteleridir. İktisat bölümü mezunlarının sayısı her yıl giderek çoğalmaktadır. 2019 yılında yapılan bir araştırma ile toplam mezun sayısı 450 bini bulmuştur.

İktisat Bölümü Öğrencileri Nerelerde Staj Yapabilir?

İktisat Bölümlerinde 20 iş gününü kapsayacak şekilde fakültelerin zorunlu tuttuğu bir staj zorunluluğu bulunmaktadır. Bitirme ödevi olarak not verilir. Staj genellikle son sene son yarıyılda yapılmaktadır.

Staj yapacağınız yeri staj komisyonu üyesiyle birlikte bulmalısınız. Bu bölümünüzde görevli olan öğretim üyelerinden biri olacaktır.

Mali müşavirlik ofisleri, büyük şirketlerin insan kaynakları ya da veri analizi, insan kaynakları gibi departmanlarda kendinize uygun staj programları bulabilirsiniz.

İktisat Bölümü Mezunları Kpss İle Nerelere Atanabilir?

Öncelikle kpss’nin A grubunda sınava girmeleri gerekmektedir. A grubu siyasal bilgiler, işletme ve iktisat fakülteleri mezunlarının gireceği kpss grubudur. Öncelikle mezun sayısı çok yüksek olduğu için, atama alabilmek için en yüksek puanı hedeflemeniz gerekmektedir.

Vergi daireleri, devlet bankaları, devletin ekonomi ile ilgili hemen her yerine atanabilirler. Nitelik kodu ise-4418’dir

İktisat Bölümü İle Ekonomi Bölümü Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki bölüm bilim olarak farklı anlamlar taşıyor olsalar bile mesleki olarak neredeyse aynı işi yapmaktadırlar. Kpss’de farklı kodlarla memurluk atamaları yapılmaktadır. Ama hemen hemen aynı kadrolara yerleşebilirler.

İktisat kavramı genelde doğu ülkelerinde kullanılan bir terim iken, ekonomi, ekonomist kavramları genellikle batı ülkelerinde kullanılan bir kavramdır. Sonuç itibariyle aynı işi yapmaktadırlar.

İktisat Bölümü Öğrencilerinin Okuması Gereken Kitaplar Nelerdir?

Her bölümde, her meslekte olduğu gibi, insanların kendilerini değişen dünyayı yakalayabilmek ve ayak uydurabilmek, rakiplerin önüne geçebilmek adına daime diri tutması ve geliştirmesi gerekmektedir. İktisat bölümünde öğrencilerin, mezun olmadan önce okuması gereken önemli yazarlardan çıkmış iş ve sosyal hayatlarına yön verebilecek bazı kitaplar vardır.

Örneklerle Kolay Ekonomi (Mahfi Eğilmez)

Henüz bölüme başlamadan okuyabileceğiniz, rehber niteliğinde bir kitaptır. Henüz bölüme başlamadan hakkında fikir sahibi olacağınız kavramlar ders sırasında size yardımcı olacaktır. Yazarının eğlenceli dili ve anlatımı sizi sıkmadan bölümünüzün terimlerine aşina olmanızı hedeflemektedir.

Türkiye İktisat Tarihi (Korkut Boratav)

İyi bir iktisatçı olmak istiyorsanız, Korkut Boratav’ın kaleme aldığı Türkiye İktisat tarihi adlı kitabı okumalısınız. Bu kitaptaki kavramlar biraz kafa karıştırıcı olabilir fakat her iktisat öğrencisinin mutlaka okuması gereken önemli bir yayındır. Terimler kafa karıştırıcı olabileceği için 1.sınıftan 4.sınıfınıza kadar her yıl 1 kere okumanız size farklı pencereler açacaktır.

Ulusların Düşüşü (Doran Acemoğlu)

Kitaptaki kaliteli bilgiler ve kavramlar, bölümünüz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yarayacaktır. Bu kitabı da öğrencilik hayatınız boyunca 2 kere okuyabilirsiniz.

Hızlı Ve Yavaş Düşünme (Daniel Kahneman)

İktisat konusunda keyifli ve bir o kadar da popüler bir kitap.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir