Sıfır araçların fiyatları ülkemizde biraz pahalı olurken, özellikle son yıllarda bu pahalılık daha da artmıştır. Buda insanları ikin el piyasasını yöneltmiş durumdadır. İkinci el araba düşünenler öncelikle derin bir araştırmaya girmeli ve kendine en uygun arabayı bulmalıdır. Bundan sonra alıcı ve satıcının yapması gereken işlemler olurken, bu süreçlerden sonra satış işlemleri gerçekleştirilmektedir. İkinci el araç satarken, satıcı bu taşıttın motorlu araç vergisini ödemeli ve muayenesini yaptırmalıdır. Yine aracın trafik borcu varsa, satıcı bunu da ödemekle yükümlü. Bu belgelere noter huzurunda bakılmalı ve daha sonra sorun çıkmamalıdır. Satıcı ve alıcı satış için anlaştığı zaman, sırada ki işlemler noterde yapılır. Noterde İlk yapılan işlem ise satıcının araçla ilgili tüm belgeleri notere teslim etmesidir. Bunlara bakılarak aracın satışına engel bir durumun olmadığı kontrolü yapılmalıdır. Daha sonra iki tarafında kimlik kartlarının kontrolü yapılırken, buradan sonra noter satış sözleşmesine, satıcı ve alıcının isim, soy isim, telefon numaraları yazılıp imzalanır. Alıcı daha sonra vezneye giderek, bu işlemlerin ücretlerini öder. Bu son işlemle alıcı aracın geçici ruhsatını alabilmektedir. Ama bu işlemler sırasında imzalar alınmadan, aracın parası noter huzurunda ödenmelidir. Bu parayı almadan imza atılmamalı olup, imzalar atıldıktan sonra araç yeni sahibini geçer. Ayrıca noter tarafından bir satış sözleşmesi hazırlanıp, bu belge ilgili kişiler tarafından imzalanır.
İkinci El Araba Alırken Ödenen Vergiler Hangileri?
Öncelikle ikin el bir araba alınacağı zaman, satıcı bunun motorlu taşıtlar vergisi borcu varsa, ödemekle yükümlü olmaktadır. Bu verginin ödenmediği ve aracın borcu olduğu anlaşılırsa noterde bu satış yapılamamaktadır. Bunun yanında ödenen bir diğer vergi ise alıcı tarafından ödenen, araç alım ve satım vergisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu verginin oranı ise binde 5 oranı kadar olurken, 100 bin TL değerinde ki araç için 500 TL kadar bir vergi ödemek gerekmektedir. Yine aracınızın trafiğe çıkması içinde motorlu taşıtlar vergisi ödenmelidir.
İkinci El Araba Alırken Para Ne Zaman Verilir?
Bu konuda birçok vatandaş mağdur olurken, bu mağduriyetler yaşanmaması için parayı ne zaman yatırmanızı bilmeniz gerekir. Para yatırılması işlemi noter işlemlerinden hemen önce, noter huzurunda yapılmalıdır. Böyle yapılmaz ise imzalar atıldığı zaman, araç yeni sahibine geçmiş olur ve istenmeyen olaylara yaşanabilir. Bu yüzden para alınmadan noter işlemlerinde, imzalar atılmamalıdır.
İkinci El Araba Alırken Plaka Değiştirme Yapılır Mı?
İkinci el araba alırken, birçok konuya dikkat etmeli olup, bu işlemleri sağlıklı bir şekilde yapmak gerekir. İkinci el araba alırken, plaka değiştirme işi yapılabilirken bu zorunlu bir işlem değildir. Yani satın aldığınız aracınızı eski plakası ile kullanabilirken, isterseniz bu plakayı noterde belirtip, plaka değişikliği işlemi içinde izin alabilirsiniz. Yani bu konu aracı alan kişinin isteğine bağlı olurken, ekstra bir ödeme işlemi ve başvurusu gerektirir.
İkinci El Araba Alırken Yapılan Masraflar Nelerdir?
Bu piyasadan araç alacak kişiler, aracın fiyatı yanında bazı masrafları da karşılamalıdır. Bunlardan ilki birçok kişinin tercih ettiği ekspertiz masrafı olurken, aracın sorunlu ya da sorunlu olmadığı anlaşılır. Diğer bir masraf ise noterde karşınıza çıkmakta olup, bütün noter masrafları yine alıcı tarafından ödenmelidir. Aldığınız aracınız bir diğer masrafı ise sigorta yaptırılması için harcanan miktardır. Son olarak, satılan araçlarda pek benzin olmadığı için bir yakıt masrafı da yapmanız gerekir.