İçki Ruhsatı Nedir?

İçki Ruhsatı Nedir?
15.11.2021 22:01
Günümüzde yeme içme alanında birçok işletme bulunurken, bu iş yerlerinde epeyce insan çalışmaktadır. İçki ruhsatı verilmeyen yerler? Alkol ruhsatı için aranan şartlar nelerdir, devredilebilir mi? merak edilenleri sizler için derledik.

Bu işletmeler ruhsat alarak iş hayatlarına devam ederken, ticari birer yapı olarak vergiye tabidirler. Bu işletmeler birçok ürün satabilirken, özellikle içki ruhsatı alarak, bu ürünlerin satışına izin alırlar. Günümüzde alkollü mekanlar daha çok iş yaparken, bu ürünleri satabilmek adına, mekanların alkol ya da içki ruhsatları almaları gerekmektedir. Belirli şartları karşılayan ve başvuru yapan işletmeler, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bu belgeleri alabilmektedir. Yani içki ruhsatı basitçe, bir işletmenin alkollü ürün satışı yapabilmesi için alınan belgeler olarak bilinmektedir. Bu belgeleri alan yerler, istedikleri alkollü ürünleri satabilme hakkına sahip olmaktadır. Son dönemde özellikle birçok işletmenin almak istediği bu ruhsatlar, her işletmeye verilmemektedir. Gerekli işlemlerden sonra bu ruhsatı alan işletmeler, bazı yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Bunları da yerine getiren işletmeler, bu ruhsatları almaya hak kazanmakta olup, bu ürünler sayesinde iyi iş yapabilmektedir.

İçki Ruhsatı Verilmeyen Yerler?

Birçok işletme içki ruhsatı almak isterken, bazı adımlar izlenerek, bu yola girilebilmektedir. Gerekli incelemelerden sonra, bazı işletmelere alkollü içki ruhsatı verilmektedir. Ama bazı işletmelerde şartları yerine getirememesi ya da engel bazı durumlar yüzünden, bu ruhsatı alamamaktadır. Buna göre içki ruhsatı verilmeyen yerler, örgün eğitimin görüldüğü yere 100 metreden yakın olmak. Daha sonra ibadethane, dershaneler ve öğrenci yurtlarına, yine 100 metre yakın olmak içki ruhsatının verilmemesi için nedendir. Bunun yanında eksik belgesi ve gerekli ruhsatı olmayan işletmelere de içki ruhsatı verilmemektedir.

Alkol Ruhsatı İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Birçok mekan eski ya da yeni olsun, alkol ruhsatı almak için araştırmalar yapmaktadır. Bu ruhsatlara sahip olup, ürün yelpazesini genişletmek isteyen işletmeler, gerekli şartları öğrenmeye çalışmaktadır. Özellikle bu ürünleri satma izni almak, bu ürünleri kullanan kişileri de işletmeye çekeceği için mekan sahipleri, ruhsatı almak ister. Bunun için öncelikle tüzel ya da gerçek kişilerin, iş yeri açma belgesi bulunması gerekiyor. Eski işletmeler için ise bu belge var olmalıdır. Daha sonra işletme sahipleri gerekli belgeleri toplayıp, ilgili yerlere başvurmak gerekmektedir. Bu işletmelerin eğitim kurumları, ibadethaneler ve öğrenci yurtlarına en az 100 metre uzaklıkta olması gerekirken, yine kameralı sistemle donatılmış olması gerekmektedir. İşletmeler şartları yerine getirmiş ise yapılan incelemelerden sonra bu ruhsatları alabilmektedir. Şartları yerine getiremeyen işletmelerin başvuruları ise olumsuz yanıtlanır.

İçki Ruhsatı Devredilebilir Mi?

İçki ruhsatına sahip bir mekan eğer devredilecek ise alkol ruhsatının yeniden düzenlenmesi gerekir. Yani direk olarak işletmeyi satan kişi, aynı ruhsat ile devam edemeyip, ruhsatta yer alan belgeler ile alan kişi adına, yeniden düzenlenmektedir. Yani ruhsatın birebir devri söz konusu değilken, sadece ölüm olaylarında, mirasçılara kalan ruhsat 6 ay içinde yenilenmelidir. 6 ay boyunca başvurulmayan alkol ruhsatları, bu süre sonunda iptal edilmektedir. Bu yüzden her ne olursa olsun, bu ruhsata sahip işletmelerin, devri söz konusu olduğu zaman, ruhsat içinde gerekli belgeler ile düzenlenme yapılmalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir