Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
16.06.2022 12:23
Huzursuz bacak sendromu nedir, huzursuz bacak sendromu belirtileri, huzursuz bacak sendromu geçici mi, huzursuz bacak sendromu olanlar nasıl uyur sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Aynı vakit Willis-Ekbom hastalığı olarak da tanınan Huzursuz Bacak Sendromu, yani kısa ismiyle HBS, kişinin rahatsız edici bir his sebebiyle bacaklarını hareket ettirmek üstüne kontrol edemeyecek bir dürtü ya da ihtiyaç duyması ile ortaya çıka bilen, kronik bir hareket bozukluğu çeşitlidir. Bu olayın çoğunlukla otururken ya da uzanırken akşam ya da gece saatlerinde yaşanır. Hareket etmek rahatsızlık hissini geçici şekilde hafifletir. Huzursuz bacak sendromu her yaşta başlaya bilen ve çoğunlukla ilerleyen yaşla beraber kötüleşir. Uyku düzeninde müdahale edebilecek seviyelere ulaştığında günlük aktivitelerde zorlanmaya sebebiyet olabilir. Alınacak birkaç basit kişisel bakım önlemi sayesine huzursuz bacak sendromunun belirtilerini hafifletmek adına yeterli olabilir. Bununla beraber daha ağır HBS rahatsızlığı olan kişilere yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar mevcuttur.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri?

Huzursuz bacak sendromunun ilk belirtisi, adından da anlaşılacağı üstüne bacakları hareket ettirme olayıdır. Bu olaya eşlik eden bazı karakteristik belirtiler içerisinde en yaygınları aşağıdaki gibidir:

·        Dinlenme ya da bir zaman hareketsizlik anından sonra başlayan duyumlar yaygın belirtiler içerisindedir. Bu hisler çoğunlukla araba koltuğunda, uçakta ya da sinemada uzun zaman oturduktan ya da bir noktada bir zaman hareketsiz bir biçimde uzandıktan sonra başlar.

·        Akşamları semptomlar çoğunluk olarak daha kötü hale gelir ve en ağır hali çoğunlukla geceleri ortaya çıkar.

·        Huzursuz bacak sendromu hareketle beraber rahatlama eğilimi gözlemlenir. HBS belirtisi gerinme, ayakları sallama, ya da yürüme neticesinde azalır.

·        Gece bacak seğirmesine yol açar. Doktorlar huzursuz bacak sendromunun daha yaygın görünen ve uyku sırasında periyodik uzuv hareketi ismi verilen bir olayın ile ilişkili olduğunu düşünür. Bu olay kişinin uyku sırasında bacaklarının kıpırdamasına ve muhtemelen gece süreci tekmeleme hareketine sebep olur.

·        Huzursuz bacak sendromu olan insanlar tipik olarak belirtileri bacaklarında ya da ayaklarında hissettikleri anormal, hoş görünmeyen duyumlar olarak belirlenir. Bu duyumlar çoğunlukla her iki bacakta da meydana gelir. Daha az vakalarda bu duyumlar kolları da etki etmektedir.

·        Duyumların çoğunlukla uzvun içerisinde değil de ciltte ortaya çıktığı görünmektedir. Hissedilenler içerisinde tarama hissi, sürünme hissi, çekilme hissi, nabız hissi, ağrı hissi, kaşıntı ya da elektriklenme hissi olduğu ifade edilir.

·        Bazı vakalarda kişilerin bu hislerin tam ne olduğunu açıklayabilmek zor olmaktadır. Huzursuz bacak sendromundan şikâyetçi bireyler durumu çoğunlukla kas krampı ya da uyuşma biçiminde açıklar. Fakat bacakları hareket ettirme isteği hemen her vakada tutarlı bir biçimde görülmektedir.

·        Aynı biçimde, belirtilerin şiddetinde dalgalanma görünmesi de yaygın bir olaydır. Huzursuz bacak sendromunun belirtileri aralıklarla belirli bir zaman ortadan kaybolabilir, fakat hemen her rahatsızlıkta geri dönecektir.

Huzursuz Bacak Sendromu Geçici Mi?

Huzursuz bacak sendromu, genel anlamda tedavi olmayan ömür boyu devam bir rahatsızlıktır. Belirtiler yaşla beraber giderek kötüleşebilir. Bununla beraber, mevcut tedaviler hastalığı kontrol altına alabilir, belirtiler en aza indirir ve dinlendirici uyku zamanını çoğaltır.

Huzursuz Bacak Sendromu Olanlar Nasıl Uyur?

Doktorlara göre derin uyku huzursuz bacak sorunlarını azaltmakta, bu sebeple de derin uykudan yararlanabilmeniz adına akşam yatma saatlerinizi biraz geç tutmanız ve sabah biraz daha geç uyanmanız tavsiye edilmekte. Kafein barındıran içeceklerden (kolalı içecekler, kahve, çay) ve yiyeceklerden (çikolata) uzak durmak gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir