Huzursuz Bacak Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Huzursuz Bacak Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
16.06.2022 12:18
Bilinen adı ile huzursuz bacak sendromu günümüzün yaygın rastlanan hastalıkları arasında yer alıyor. Huzursuz bacak sendromu, genellikle otururken ve akşam saatlerinde rahatsız edici bir his olarak ortaya çıkıyor. Hastalar için huzursuz bacak sendromu hakkında bilinmesi gerekenler araştırma konusu halini alıyor.

Huzursuz bacak sendromu; Willis – Ekbom hastalığı olarak da biliniyor. Kısa adı ile HBS; bireylerin rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirme üzerine kontrol edilemeyen bir dürtü ihtiyacı duymasıdır. Kronik bir hareket bozukluğu olarak tanımlanan bu durum, genellikle otururken, akşam saatlerinde ve gece saatlerinde gerçekleşir. Hareket etmek bacaklarda rahatsızlık hissini kısa süreli olsa da azaltır. Huzursuz bacak sendromu herhangi bir yaşta başlayabilir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra ilerleyen yaşlarda durum daha da kötüleşebilir. Uyku düzenine müdahale edilecek seviyelere ulaştığı takdirde günlük aktivitelere uymak konusunda zorlanmalar ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu teşhisi genelde klinik olarak konulur. Bu durum doktor tavsiyesi altında çeşitli ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Huzursuz bacak sendromu hastalığı için hastanelerin Nöroloji ya da Psikiyatr bölümlerinden randevu alabilirsiniz.

Huzursuz Bacak Sendromu Ağrı Yapar Mı?

Huzursuz bacak sendromu genelde akşam saatlerinde bacaklarda yaşanan rahatsız edici bir hissiyat durumudur. Buradan hareketle hastalar tarafından huzursuz bacak sendromunun ağrı yapıp yapmadığı araştırma konusu olmuştur. Huzursuz bacak sendromu; bacaklarda tarif edilemeyen huzursuzluk, karıncalanma, yanma, batma ve ağrı hissinin meydana gelmesidir. Bu sebeple huzursuz bacak sendromu ağrı yapar diyebiliyoruz.

Huzursuz Bacak Sendromu Psikolojik Mi?

Huzursuz bacak sendromu herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu ilerleyen yaşlarda giderek kötü senaryolar ortaya çıkarabilir. Huzursuz bacak sendromunun psikolojik olup olmadığı, hastalar tarafından yaygın merak konusu olmayı başarmıştır. Huzursuz bacak sendromu; B12 vitamin eksikliği, diyabet, böbrek yetmezliği, magnezyum ve folik asit eksikliği, sigara kullanımı, aktif ilaç kullanımı, Parkinson, üre keratinin eksikliği, fibromiyoloji, dolaşım bozuklukları, stres ve hareketsizlik gibi nedenlerden ortaya çıkabilir. Stres gibi kişinin hayatını etkileyen durumlarda da ortaya çıkabilen huzursuz bacak sendromunun tamamen psikolojik bir hastalık olduğunu söylemek mümkün değil. Dolayısıyla huzursuz bacak sendromu birden fazla nedenden ortaya çıkabilir diyebiliyoruz.

Huzursuz Bacak Sendromu Polisliğe Engel Mi?

Huzursuz bacak sendromu uzun süreli ve kronik bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Polis olma hayali kuran ancak huzursuz bacak sendromu ile mücadele eden kişiler için bu durum her daim sorgulama konusu olarak yer almıştır. Huzursuz bacak sendromu genel anlamda polisliğe engel bir durum değildir. Bu konu hakkında mevzuatta yer almış net bir engel tanımlanmamıştır. Ancak durumu ilerleyen ve günlük hayatını kısıtlayan hastalar için polisliğe engel durumlar teşkil edebilir. Bu duruma doktor kontrolünde sağlık raporunda karar verilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Huzursuz bacak sendromu genel anlamda bireylerin bacaklarında tarif edemedikleri ölçüde ağrı, batma, yanma, uyuşukluk gibi olumsuz durumları bir arada yaşamalarıdır. Son derece olumsuz bir durum olarak kabul edilen huzursuz bacak sendromu tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak hastaların gece uykuları huzursuz bacak sendromundan etkilendiği için, ilerleyen süreçte kişilerin gündüz vakti uyumalarına yol açan olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir