Histeroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
11.06.2022 14:24
Histereskopi hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu vardır. Histereskopi hakkında en çok merak edilen; histeroskopi ameliyatı nasıl yapılır, histeroskopi hangi hastanelerde yapılır gibi farklı soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

Histereskopi, rahim ağzından özel bir aletle vajinaya sokularak gerçekleştirilir. İşlem öncesinde hastanın cerrahi üteroskopi işlemi öncesinde ilaç verilerek rahim ağzını açması gerekebilir. Açıldıktan sonra kamera ve optik sistemden oluşan tübüler uteroskop vajina ve serviks yoluyla uterusa ilerletilir. Rahim içini gözlemlemek için rahim içine özel bir sıvı enjekte edilir ve bir uzman monitörde gösterilen görüntüyü gözlemler. İşlemi gerektiği gibi gerçekleştirmek için uteroskopun kenarındaki kesme ve yakma araçlarını kullanabilirsiniz. Uteroskopi hem ofis hem de ameliyathane koşullarında yapılabilmektedir. Ofis uteroskopisine tanısal uteroskopi denir ve genel anestezi kullanılmadan sadece lokal anestezi altında yapılır. Bazı ofis histeroskopi aletleri, daha küçük aletlerin kullanımına izin veren konektörlere sahiptir.

Günümüzde teknolojideki ilerlemeler histereskopinin daha ince, daha küçük aletlerle yapılmasına imkân verirken aynı zamanda rahim içine çok küçük aletlerin yerleştirilmesine de olanak sağlamaktadır. Bu sayede muayenehane endoskopisi ile aynı anda rahim içinde görünür iplik olmayan küçük polipler ve spiraller de alınabilir. Bu nedenle hastalar ofis histeroskopisinin risk ve maliyetini azaltırken bazı adımları daha rahat gerçekleştirebilmektedir.

Milimetre olarak biraz daha kalın olan cerrahi (cerrahi) histeroskopi, tanısal histeroskopi ile aynı şekilde çalışır. Ancak cerrahi histeroskopi, cerrahi uygulamalar için gerekli olan küçük aletlerin kullanımına izin veren bir yaklaşıma sahiptir. Bu aletler, rahim fibroidleri ve polipler gibi daha büyük lezyonları çıkarmak ve tedavi etmek için kullanılabilir.

Sonuç olarak; bazı durumlarda histeroskopi cihazının geçebilmesi için rahim ağzının açılması gerekebilmektedir. Bu işlem için olanak sağlayan çeşitli aletlerden yararlanılır. Bu aletler farklı boyutlarda olabilir.

Histeroskopi Hangi Hastanelerde Yapılır?

Histeroskopinin hangi hastanelerde yapıldığı sıkça araştırılır. Konuya açıklık getirecek olursak; içinde ameliyathanesi ve kadın doğum bölümü olan hastanelerde yapılabilir.

Histeroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Histeroskopi şu durumlarda yapılır; rahim endoskopisi hemorajik rahatsızlıklar, düzensiz âdet kanamaları, ağrılı durumlar, rahim fibroidleri ve polipler gibi tıbbi durumlar, doğumsal anormallikler, tekrarlayan gebelik kayıpları, rahim içi araçların çıkarılması, rahim yapışıklıkları ve rahim örtülerinin teşhis ve tedavisidir. Her iki amaçla da kullanılır. Ayrıca rahim duvarının (endometrium) patolojisini histeroskopi ile teşhis etmek için bir örnek alınabilir.

Histeroskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Histeroskopi hakkında en çok merak edilen konular arasında bulunan bir başka konu ise; histeroskopi işleminin ne kadar sürdüğü olmaktadır. Bu noktada konuya açıklık getirecek olursak; teşhis için histeroskopi işlemi birkaç dakika sürer ve cerrahi histeroskopi işlemi prosedüre bağlı olarak 5 ila 20 dakika arasında değişkenlik gösterir. Sonuç olarak işlem çok kısa sürmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir