Hipertiroidi İçin Beslenme Önerileri

Hipertiroidi İçin Beslenme Önerileri
10.06.2022 12:57
Hipertiroidi hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı kon vardır. Hipertiroidi hakkında en çok merak edilen; hipertiroidi için beslenme önerileri, hipertiroidi olanlar ne yemeli gibi farklı konulara dair bilgilere yazımızda yer verdik.

Bazı hastalıklar, tiroid bezinin hipertrofisi veya vücuttaki kimyasal dengesizlikler tiroid bezini bozabilir ve hipofiz komutlarına yanıt vermeyebilir. Sebep olduğu sorunlardan biri, tiroid bezi aşırı hormon salgıladığında ortaya çıkan hipertiroidizmdir. Bu durumda hücreler, oksijen ve besin maddelerinin tükenmesi için komutlarla aşırı yüklenir. Hipertiroidizm ciddi bir sağlık sorunudur. Acilen tedavi edilmesi gerekir. Tiroid bezinin aktivitesini yeniden düzenleyebilen ve vücudu normal metabolizma hızına döndüren tedaviler vardır. Dengeli bir diyet türüne uymak da tiroid sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tiroid yönetimi birinci öncelik olduğu için önce hastalar tedavi edilmelidir. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri tedaviyi destekleyebilir ve hipertiroidizm semptomlarını yönetmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

 Hipertiroidizmin tedavisi, tiroid bezinin aşırı hormon üretmesini engellemektir. Genellikle antitiroid ilaçlar, cerrahi veya oral radyoiyodin ile tedavi edilir. Diyet değişiklikleri, hipertiroidizm için bir tedavi planının parçası olabilir. Bununla birlikte, özellikle hipertiroidizm için tasarlanmış özel bir diyet yoktur. Diyet karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller açısından bireyin ihtiyacına göre uygun ve dengeli olmalıdır. Ek olarak, diyet iyodu kısıtlanabilir. Bu durumda iyot içeriği düşük gıdalara öncelik verilir. Ancak bu bireysel tıbbi öykü ve biyokimyasal bulgulardan sonra yapılmalıdır. Düşük puanlı bireyler kısıtlama gerektirmeyebilir.

Hipertiroidi Olanlar Ne Yemeli?

Hipertiroidi hastalığının nasıl olduğu hakkında bilgi vermiştik. Bu noktada hipertiroidi olan hastaların neler yiyebileceği hakkında bilgi verecek olursak;

Meyve ve sebzeler: havuç, biber, kabak vb. sarı ve yeşil sebze ve meyveler

Kepekli tahıllar: kahverengi pirinç, kepekli tahıllar, bulgur, yulaf, kinoa, karabuğday

Yağsız protein sosu: derisiz tavuk, balık, yağsız dana eti.

Sağlıklı yağlar: zeytinyağı ve benzeri yağlar.

Hipertiroidi Olanlar Ne Yememeli?

İyot bakımından zengin veya iyot bakımından zengin yiyecekleri çok fazla yemek hipertiroidizme neden olabilir veya hipertiroidizm durumunda hipertiroidizmi şiddetlendirebilir. Bazı hastalar radyoaktif iyot ile tedavi edilebilir, bu durumda düşük iyotlu bir diyet yiyecekler. Düşük iyotlu diyetlerde şu yiyeceklerden kaçınılmalıdır; iyotlu tuz, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı.

İyot söz konusu olduğunda denge önemlidir. Hem iyot eksikliği hem de iyot fazlalığı önemli sağlık riskleri oluşturur. Bu nedenle bireysel biyokimyasal bulgulara göre iyot alımı sınırlandırılmalı veya arttırılmalıdır.

Hipertiroidi Nasıl Tuz Kullanmalı?

Hipertiroidi nasıl tuz kullanılması gerektiği hakkında pek çok farklı söylem vardır. Bu noktada konuya açıklık getirecek olursak; her hipertiroidi tuz diyetine girmek zorunda değildir. Doktor kontrolü altında az veya çok olacak tuz tüketiminiz belirlenebilmektedir. Ancak unutmayınız ki bu süreç uzman hekimler tarafından yürütülmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir