Hipertiroidi Ameliyatı Sonrası

Hipertiroidi Ameliyatı Sonrası
09.06.2022 12:29
Tiroit bezlerinin içerisindeki kitlelere nodül denmektedir. Tiroit nodülü elle muayene sırasında ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme tekniği ile tespit edilmektedir.

Hipertiroidi ameliyatı sonrasında hasta ertesi günü eve dönebilmektedir. Ameliyat sırasında kendiliğinden eriyen dikişler atılmaktadır. Bu durumda ameliyat sonrasında dikiş alınmasına gerek kalmamaktadır.

Ayrıca ameliyat sonrasında kişi hiçbir içecek, yiyecek ve hareket kısıtlaması ile karşılaşmamaktadır. Kişiler ameliyattan sonra iyotlu tuz kullanabilir. Hastalar ameliyattan 1 gün sonra banyo yapabilmektedir. Yara üzerine yapıştırılan bant ile banyo yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Dikiş izi ameliyattan 6 ay kadar sonra belirsiz bir hal almaktadır.

Hipertiroidi Ameliyatı Sonrasında Beslenme

Hipertiroidi ameliyatı sonrasında beslenme için hiçbir kısıtlama bulunmamaktadır.

Hipertiroidi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığı için yarım saat ya da bir saat kadar sürmektedir. Robotik cerrahi ile ise 1 ya da 1 buçuk saat kadar sürebilmektedir.

Hipertiroidi Nedir?

Tiroitlerin az çalışması durumuna hipertiroidi denmektedir. Bu hastalığın yaygın belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, kabızlık ve çok üşüme görülmektedir. Tiroit bezlerinin yeterince çalışmadığı, beynin hipofiz adı verilen bölümünden anlaşılmaktadır.

Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri birçok hastalık ile benzerdir. Hipertiroidi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Üşüme ve titreme,

Halsizlik,

Ses kısıklığı,

Şişkinlik,

Yüz, göz ve elde şişlik,

Ciltte kuruma,

Saç dökülmesi,

Depresyon ve uyku bozukluğu,

Adet düzensizliği,

Hızlı kilo alma,

Kansızlık,

Az terleme.

Hipertireoidi Tedavisi

Tedavide eğer hastalık haşimato nedeni ile ortaya çıktıysa tiroit bezi yıllar içerisinde tahriş olduğu için salgılayamadı hormonu yerine koymak gerekir. Bu tedavi ömür boyu sürebilir.

Tiroitlerin az çalışması halinde verilen hormon takviyeleri tablet ilaç şeklindedir. Bu tablet ilaçlar doktor kontrolü altında alınmalıdır. İlaçlar doğru kullanılmadığı halde etki göstermemektedir.

Bu ilaçların çoğu gebelikte de kullanılmaktadır. Gebelik öncesinde bu ilaçların doz ayarlaması ve bazı durumlarda ilaç değişiklikleri yapılması gerekebilir.

Tiroit hastası gebelerin bu dönem içerisinde hem gebelik ihtimalinin daha yüksek olması hem de gebeliğin doğum sonuna kadar sağlıklı bir şekilde devam etmesi için bir uzmandan yardım alması faydalı olacaktır.

Tiroit hormonunun yetersizliği ile bazı mineral eksiklikleri kilo vermeyi engellemektedir. Ayrıca bu hastalığa sahip olan kişilerin kan içerisindeki insülin hormonu yüksek olabilir. Bu durum hastaların kilo vermesini engelleyebilir. İnsülin hormonunu azaltmanın bir diğer yolu da şeker oranı fazla olan karbonhidratları tüketmemektir. Makarna, beyaz ekmek, kek, patates ve çikolata gibi şeker yükü fazla olan gıdalar insülin hormonunu kan içerisinde iyice arttırarak kilo vermeyi önlemektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir