Hipertiriodi Nedir?

Hipertiriodi Nedir?
05.11.2022 15:19
Tiroid bezinin fazla çalışması sebebi ile gelişen hipertiriodi, çok fazla tiroid hormonunun yani TSH’nin kan dolaşımına salgılanması nedeni ile oluşmakta olan bir hastalıktır. Hipertiriodi nedir, neden oluşmaktadır? Hipertiriodi ameliyatı nasıldır gibi sorulara detaylıca yanıtlar verdik.

Hipertiriodi, fazla çalışan tiroid bezi ile gelişir ve fazlaca tiroid hormonunun(TSH) kan dolaşımında salgılanması ile oluşmaktadır. Bu hastalık herkeste görülebilmekte fakat erkeklere kıyasla kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Aynı zamanda ortalama olarak 20-40 yaşları arasında başlamaktadır. Bu hastalığa sahip olan bireylerin kan testlerinde T3 ve T4 oranları yüksek, TSH oranları ise düşük olmaktadır.

Boynun arka kısmında yer alan tiroid bezleri, organların ve metabolizmanın işleyişini yöneten hormonları salgılamaktadır, bu sebeple de vücut için oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Hormonların az veya çok salgılanması, bu bezlerin büyümesi ve işlevlerini yeterli düzeyde yerine getirememesi ile olmaktadır ve bu durumda vücudun işleyişinde sorunlara sebep olmaktadır. Hipertiriodi sebebi ile hormonların aşırı düzeyde salgılanması vücudun metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışması ve fazlaca aktif olmasına sebebiyet vermektedir. Bu tür semptomlar ile doktora başvuran bireylere yapılan kan testlerinde T3 ve T4 hormonları yüksek fakat TSH hormonu düşük ise kişiye hipertiriodi teşhisi konmaktadır.

Hipertiriodin tedavisinde ise hormonun aşırı derecede salgılanmasını baskılayan ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi yani diğer adı ile atom tedavisi ve gerektirdiği durumlarda bezlerin alındığı cerrahi uygulamalar yapılabilmektedir.

Hipertiriodi Neden Oluşmaktadır?

Graves hastalığı, hipertiriodi vakalarının dörtte birinin sahip olduğu bir tür bağışık sistemi hastalığı sebebinden kaynaklanmaktadır. Vücut kendi kendine tepki gösterir Graves hastalığında ve bu sebeple hormon, tiroid bezinin fazla çalışması nedeniyle aşırı derecede salgılanır, nabız yükselir, metabolizma aşırı hızlanır ve hasta kilo alamadığı duruma gelir. Bu durum da zamanla kişinin hayatını tehdit eden ciddi bir rahatsızlığa dönüşür.

Hipertiriodi, toksik nodüler guatr sebebi ile de oluşmaktadır ve bir ya da birden fazla tiroid nodülünün fazla aktif duruma gelmesidir. Graves hastalığı ile benzer bir şekilde, zehir guatr olarak da anılan Toksik nodüler guatr semptomlarında şişkin gözler ve cilt problemleri görülmemektedir. Bu hastalığın asıl sebebi bilinmemektedir.

Bazı ilaçlarda bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Kalp ritminde oluşan bozukluklar için verilen ve içeriğinde iyot bulunduran amiodaron, kanser ilacı olan ineterferonlar, bipolar bozukluk için verilen lityum tarzı ilaçlar tiroid hormonunun az veya çok salgılanmasına yol açmaktadır. Bundan dolayı da birtakım şikayetler oluşmaktadır fakat bu şikayetler kalıcı değildir, ilaçların bırakılması ile yok olmaktadır. Fakat kesinlikle doktorunuza danışmadan ilaç bırakılmamalıdır. Bu tarz tiroidler tiroit bezinde ağrı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir ve bazen ağrı kesiciler kullanılmaktadır.

Diğer nedenler ise; vücutta hCG ismindeki hormonun miktarının yüksek olması, hipofiz adenomu, tiroit, tiroit kanseridir.

Hipertiroidi Ameliyatı Nasıldır?

Cerrahi uygulama tiroidin hepsini ya da bir kısmını çıkarmak için uygulanır. Genellikle hızlı kalp atışlarını ve çarpıntılarını azaltmak amacı ile tiroid hormonunun vücuda etkisini engelleyen beta bloke adici ajanlar kullanılmaktadır. Bazı hastalarda yapısal olarak kusur var iken antikor normal olmakta, bazılarındaysa antikorar yüksek iken yapısal kusura rastlanılmamaktadır.

Tiroid bezinde nodüller bulunuyorsa ve bu nodüller hipertiroide sebebiyet veriyorsa, nodüllerin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını öğrenmek amacı ile biyopsi yapılır ve gerektiği durumlarda da nodüller alınmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir