Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyon Tedavisi
09.06.2022 12:50
Geçmişten günümüze pek çok insan hipertansiyon hastalığı ile karşı karşıya kalmaktadır. Bundan dolayı hakkında merak edilen birçok soru bulunmaktadır. Biz de yazımızda hipertansiyon tedavisinden, ameliyatından, ilaçlarından ve engel oranından sizlere bahsettik.

Hipertansiyon tedavisinin nasıl olduğu hipertansiyon hastaları ve yakınları tarafından merak konusu haline gelmeyi başarmış bir konu olmuştur. Hipertansiyon tedavilerinde kan basıncını 140/90 mm Hg altına düşürmek amaçlanmaktadır. Ancak hastada şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve organ hasarı mevcut ise kan basıncının verilen değerden daha düşük olması amaçlanmaktadır. Tedavinin büyük bir bölümünü ilaç tedavisi kaplarken, yaşam tarzının değiştirilip iyileştirilmesi de tedavi için çok önemlidir.

Tedavi için önemli olan diğer etkenler ise düzenli egzersiz yapmak, kiloyu kontrol altında tutmak ve tuz alımını kısıtlamaktır. Dirençli hipertansiyon tedavisi için genellikle şah damarı pili yöntemi uygulanmaktadır. Pil, şah damarı üzerine cerrahi işlem ile koyularak kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Bu tedavi kalp damar cerrahisi bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır ve işlemden hemen sonra hasta taburcu edilmektedir. Diğer bir hipertansiyon tedavisi ise hipertansiyon ilaçları kullanmaktan geçmektedir. Hipertansiyon hastalığının en etkili tedavi yöntemi budur.

Hipertansiyon Ameliyatı

İnsanların hipertansiyon ameliyatı ile ilgili merak edip araştırdığı pek çok konu bulunmaktadır. Hipertansiyon hastaları için iki adet ameliyat bulunmaktadır. Birinci ameliyatta basit bir cerrahi yöntem ile hipertansiyon hastalarının şah damarlarının üstüne bir pil takılmaktadır. Takılan bu pil hipertansiyon hastasının kan basıncının düşmesine sebep olarak hastayı rahatlatmaktadır. İkinci ameliyat yöntemi ise hipertansiyon hastası olan kişinin böbreklerinde bulunan ve aşırı miktarda adrenalin salgılayan kılcal damarların yakılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat yöntemi ülkemize yeni yeni gelmeye başlamıştır ve oldukça pahalıdır. Ancak bu yöntem her hipertansiyon hastasına uygulanmamaktadır. Çünkü hipertansiyonun neden geliştiği, vücudun neresinde sorun olduğu hastadan hastaya değişmektedir.

Hipertansiyon İlaçları

Toplumumuzda pek çok insan hipertansiyon ilaçları ile ilgili bilgi sahibi olmak istemektedir. Hipertansiyon ilaçları; diüretikler, alfa brokerler, beta blokerler, vazodilatörler, ACE inhibitörleri, anjiyotensin 2 reseptör blokerleri, kalsiyum kanal blokerleri, santral adrenerjik inhibitörler olarak sayılabilir. Bu ilaçların alerjik reaksiyon, aritmi, düşük kan basıncı, çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması, bayılma, baş ağrısı, güneş ışığına karşı hassasiyet, yorgunluk, uyuklama, anormal kanama, eklem ağrısı, bel ağrısı, bulantı, ishal, deride gerçekleşen renk değişimleri ve döküntü, sarılık, iktidarsızlık, depresyon, kabızlık gibi yan etkileri görülebilmektedir. Bundan dolayı doktor kontrolünde kullanılmalı ve kullanım talimatının dışına çıkılmamalıdır. Ancak bu belirtilerin görülme oranı genellikle düşük olmaktadır. Bundan dolayı hipertansiyon hastası olup ilaç kullanmaktan çekinen hastalar bunu yapmamalıdırlar.

Hipertansiyon Engel Oranı

Hipertansiyon engel oranının ne kadar olduğu hipertansiyon hastalarının öğrenmek istediği bir diğer konu olmuştur. Hipertansiyon engel oranı raporlarda genellikle %10 olarak verilmektedir. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir