HGS Nedir? Ne İşe Yarar?

 HGS Nedir? Ne İşe Yarar?
27.09.2021 13:30
Otoyol ve köprülerde gişelerden hızlı bir geçiş yapmak için kullanılan HGS, hızlı geçiş sitemi olarak bilinmektedir. HGS nedir, ne işe yarar, kullanımı nasıl olur? Tek HGS iki araçta kullanılır mı? OGS'den geçerse ne olur? HGS okumadığında ne yapmalıyım, geçiş ücreti ne kadar? HGS için gerekli belgeler hangileri, nasıl iptal edebilirim, deforme oldu ne yapmalıyım? HGS bakiye olmasına rağmen kaçak geçiş nedir? HGS ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için cevapladık.

Ülkemizde araçların gişede çok beklememesi adına, 2021 yılında bu sisteme geçilmiştir. Sürücüler otoyolları ve köprüleri kullanabilmek adına belirli ücretler ödemekte olup, yollarına böyle devam ederler. Bu ödemelerin yapılabilmesi için belli yerlerde ödeme gişeleri konumlandırılmış olup, çoğumuz yolculuk sırasından bu gişelerden geçmekteyiz. Bu gişelerde uzun kuyruklar oluşmasın ve trafik tıkanmasın diye sistemler geliştirilmekte olup, HGS sistemi de bunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistem ülkemizdeki tüm boğaz köprüleri ve otoyollarda mevcutken, sürücüler gişelerde beklemeden yollarına devam edebilmektedir.

HGS Nedir?

Açılımı Hızlı Geçiş Sistemi olan HGS, eski usul biletli gişe sistemi yerine 2012 yılında getirilip, bu gişelerde trafik ve kuyruk sorunlarını ortadan kaldırmıştır. Bu sistem radyo frekansları ile tanımlama yapıp, aracın geçmesini sağlar. Bunu ön cama yapıştırılan etiket ya da kartı okuyarak yapmakta olup, sürücünün gişede durmadan geçebilmesine ve uzun kuyruklar oluşmamasını sağlar.

HGS Ne İşe Yarar?

HGS sistemi otoyol ve köprülerde durmadan geçmeyi sağlarken, uzun kuyruklar oluşmasını da engeller. Buda trafiğin tıkanmaması ve sürücülerin beklememesi gibi olumlu sonuçlar doğurur. Hem zaman acısında da vakit kazandıran bu sistem, her gişede mevcuttur. Kartlı ya da etiketli olarak iki şekilde bulunan bu sistem, hemen geçmek adına kullanılmaktadır.

HGS Kullanımı Nasıl Olur?

HGS sistemini kullanmak adına önce gerekli belgeler ile başvurup, belli bir ücret karşılığında PTT’den kart ya da etiket şeklinde alınmalıdır. Aldığınız etiketi ön cama yapıştırırken, otoyol ya da köprülerde ki kişilere geldiğiniz zaman, HGS gişesi yazılı yere girmeniz gerekir. Buradan geçerken ön camınıza yapıştırdığınız etiket, radyo frekansı tarafından kameralar ile okunur ve kartın içinden ücret tahsil edilir. Bu kart ya da etiketleri kullanmanız için içine para da yüklemeniz gerekir.

Tek HGS İki Araçta Kullanılır Mı?

Sürücülere hız ve kolaylık sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkan HGS, ülkemizde otoyol ve köprülerin hepsinde kullanılmaktadır. Tüm araçlara uygun bu sistem, tek araç için kullanılırken, ikinci bir araç için kullanılamaz. Yani her araç için ayrı HGS almak zorunluluğu var olmakla beraber, bu sistem araç plakası taraması da yapabilmektedir. HGS eğer bu şekilde kullanılırsa hem kullanan hem de HGS sahibi için uygulamalar yapılmaktadır.

HGS Li Bir Araç OGS Den Geçerse Ne Olur?

HGS ile OGS otoyollarda kullanılan sistemler olup, birbirinden farklı sistemler olarak karşımıza çıkar. HGS araçları sınıflayarak, buna göre abonelik oluştururken, OGS bundan biraz daha farklıdır. HGS aboneliği varken, OGS sisteminden geçmek, geçiş ihlali kapsamında değerlendirilip ceza uygulanır. İstenirse bu ceza 1 hafta içinde ödenebilirken, HGS iptali yapıp OGS sistemine de geçilebilmektedir.

HGS Okumadığında Ne Yapmalıyım?

Düzgün yapıştırılan HGS etiketleri okunabilirken, bazen yapıştırılmayan etiketler ya da yanlış yapıştırılan etiketler okunmaya biliyor. Böyle durumlarda sistem aracın plakasını okuyup, burada bulunan abonelikten, bu geçişi sağlıyor. Yani HGS kartınız ya da etiketiniz okunmasa da plakadan tarama yöntemi ile sorunsuz geçiş yapılabilmektedir.

HGS İçin Gerekli Belgeler Hangileri?

HGS sistemine kayıt olmak ve kart ya da etiket almak adına bazı evrakları tamamlayıp, PTT şubelerine başvurulmalıdır. Bankalardan da bu kartları almak mümkünken, aracınızın plakasını e devletten aratarak önceden HGS sistemine kayıtlı mı bakın. Yoksa kimliğinizin fotokopisi ve araç ruhsatınızı yanınıza alarak, PTT şubesine başvurup, sisteme kayıt olabilirsiniz.

HGS Mi Nasıl İptal Edebilirim?

Eğer HGS sistemini bankadan aldıysanız bankaya giderek ya da müşteri hizmetlerinden iptal işlemi yapabilirsiniz. Bakiyeniz varsa bu işlem sonrası kartınıza yatırılacaktır. PTT şubelerinden çıkarttığınız HGS için ise bu şubelere şahsi başvuru yapıp, bu sistemi iptal ettirebilmek mümkündür.

HGS Deforme Oldu Ne Yapmalıyım?

Yırtılan ya da deforme olan HGS ve ya etiketleri yenilemek mümkün olup, bankadan aldıysanız bankaya başvurup yenileme işlemi yaptırırsanız kısa bir süre içinde, yenilemesi yapılır ve size teslim edilir. PTT şubeleri içinde aynısı geçerli olup, bu şubelere şahsi başvurular yapılmalıdır.

HGS Bakiye Olmasına Rağmen Kaçak Geçiş Nedir?

HGS sisteminde zaman zaman okuma gerçekleşmeyebilmekte ve kaçak geçişler olmaktadır. Bu geçişlerde ceza uygulanır ama sistemden dolayı oluşan kaçak geçiş cezaları uygulanmamaktadır. Eğer HGS sistemi ile alakalı bir sorun varsa, gerekli yerlere başvurulup, ceza işlemlerini iptal etmek için adımlar atılmalıdır. Buna bağlı cezalar yürürlüğe girmemekte olup, sürücü hatalı değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir