Heterokromi (Göz Farklılığı) Nedir?

Heterokromi (Göz Farklılığı) Nedir?
26.08.2021 23:30
Hetero; ayrı demektir. Bizler de heterokromi olan ünlüler kimlerdir?, heterokromi tedavisi, heterokromi hastalığı, heterokromi çeşitleri, heterokromi olmak ne demek?, heterokromi genetik midir?, heterokromi tedavisi var mı?, heterokromi nedir?, heterokromi nasıl oluşur?, heterokromi sonradan olur mu?, heterokromi sebepleri sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Hetero; ayrı demektir. Chroma; Latince renk demektir. Heterokromi ‘ayrı renk’ anlamına gelen birleşik bir kelimedir. Genellikle göz olmak üzere, saç ve deri üzerinde farklı renklere sahip organ veya dokular için kullanılır.

Heterokromi Olan Ünlüler Kimlerdir?

Alice Eve, Josh Henderson, Kate Bosworth, Mila Kunis, Simon Pegg, Jessica Cauffiel, Henry Cavill, Elizabeth Berkley, David Bowie, Demi Moore, Max Scherzer, Jane Seymour, Michael Flatley, Tim McIlrath ve birçok ünlü de heterokromi bulunmaktadır.

Heterokromi Tedavisi Nedir?

Başka bir durumdan kaynaklanmayan heterokromiyi tedavi etmeye gerek yoktur. Bununla birlikte, her iki gözün de aynı renge sahip olması isteniyorsa, kontakt lens ile bu sorunu gidermeniz mümkündür. Heterokromi altta yatan başka bir hastalık veya yaralanma sonucu ortaya çıkmış ise, söz konusu duruma ya da yaralanma durumuna göre tedavi gerçekleştirilmektedir.

Heterokromi Hastalığı Nedir?

Heterokromi bir hastalık değildir ve görmeyi engellememektedir.

Heterokromi Çeşitleri Nelerdir?


  •  Bölgesel Heterokromi. Bir gözde iki farklı renk birden bulunmaktadır.
  •  Merkezi Heterokromi. Göz bebeğini çevreleyen iç kısım farklı bir renk ve dış kısmı farklı bir renkten oluşmaktadır.
  •  Tam Heterokromi. Bir göz başka bir renk, diğer göz ise başka bir renkten oluşmaktadır.

Heterokromi Olmak Ne Demek?

Heterokromi doğuştan olan ve genetik bir durumdur. Bazen de kişinin doğumdan sonra yaşadığı bir takım rahatsızlıklar veya sinir yıpranmaları sonucu ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıklardan genetik ve en etkili olanları, waadenburg sendromu ile piebaldism’dir.

Waardenburg sendromu: Göz, cilt ve saç renginde değişikliklere sebep olan genetik bir hastalıktır.

Piebaldism: Cilt, gözler ve saçtaki pigment eksikliği ile karakterize olarak zararsız bir durumdur.

Heterokromi Genetik Midir?

 Heterokromi genellikle kalıtsaldır ve doğuştan olmaktadır. Fakat bazılarında çocukluk dönemlerinde renklerde sonradan değişme şeklinde de kendini gösterebilmektedir. ‘Heterokromi’ , birçok nedenden ortaya çıkabilmektedir.

Heterokromi Tedavisi Var Mı?

Heterokromi görmeye engel teşkil etmediğinden tedaviye gerek yoktur. Fakat bazı kişiler farklı renge sahip gözlerinin olmasından

rahatsızlık duymaktadırlar. Bunun için de kontakt lens kullanmak etkili bir çözüm olmaktadır.

Heterokromi Nedir?

Gözün İris bölümündeki melanin miktarı gözlerimizin mavi, yeşil, kahverengi veya ela oluşunu sağlamaktadır. Melanin en çok kahverengi gözlerde bulunurken en az melaninse mavi gözün irisinde bulunur. Bu rahatsızlık melanin dağılımındaki fazlalık veya azlıkların farklı dağılması sonucu bir gözün başka bir renkte, diğer gözün başka bir renkte olmasıdır.

Heterokromi Nasıl Oluşur?

Melaninde fazlalık veya azlıkların farklı yoğunlaşması sonucu oluşur. Bilinenin aksine görmeyi engellemez çünkü bir hastalık değildir ve ciddi artışlar göstermediği sürece sağlığımızı tehdit edecek bir durum oluşturmaz. Aynı zamanda sadece insanlarda bulunmaz hayvanlarda da bulunur.

Heterokromi Sonradan Olur Mu?

Evet, heterokromi sonradan olabilmektedir. Genellikle yaralanma, enflamasyon, iris veya tümörlere zarar veren bir göz damlasının kullanımı gibi nedenlerle oluşabilmektedir.

Heterokromi Sebepleri Nelerdir?

·        Genetik (mozaizm) olabilmektedir.

·        Daha koyu ya da daha açık iris ya da bir kısmının etkilenmesidir.

·        Büyük çoğunluğu kalıtsal bir hastalıktan ya da sendromdan kaynaklanmaktadır.

·        Bir zarar yüzünden olabilmektedir.

·        Bir gözün belirli hastalıkları sebep olabilmektedir.

·        Göz yaralanmaları sonrasında renk değiştirebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir