Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu neticesinde meydana gelen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Rahatsızlık, birkaç hafta devam edebilen hafif bir formdan yaşam boyu devam mühim hastalığa kadar değişebilen rahatsızlıklara yol açmaktadır. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucu oluşup meydana gelen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Rahatsızlığın, birkaç hafta devam edebilen hafif bir formdan yaşam boyu devam eden mühim rahatsızlığa kadar değişen rahatsızlıklara yol açar. HCV çoğunlukla kan yoluyla buluşmakta. Hepatit C akut ya da kronik olmaktadır. Akut Hepatit C mikroorganizma vücuda girmesinin ardından 6 ay içerisinde olan kısa zamanlı bir rahatsızlıktır.
HCV çoğunlukla efekte insanın kanının kişinin vücuduna girmesi ile buluşmakta. HCV aşağıdaki yollarla bulaşabilir:
· Damar içi uyuşturucu kişilerin iğne vb ekipmanları ortak kullanması ile
· Sağlık çalışanlarının iğne batması kazaları nedeniyle
· Hepatic C taşıyan anneden doğan bebeğe bulaşmakta
· Daha hafif sıklıkla ortak diş fırçası ya da jilet vb aletlerin ortak kullanımı sonucu
Cinsel yol ile HCV'nin bulaşma riskinin az olduğu belirtilmektedir. Risk genelde çol cinsel eş varlığı, cinsel amaçla bulaşan diğer bir rahatsızlığın olması ya da HIV taşıyıcılığının olması sonucu artmaktadır. HCV aynı kap içerisnde yemek yemekle, ortak besin ya da su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, bir tuvaleti kullanmak, havuza girip, oyuncak oynamak, aynı arabayla seyahat etmek vb yollar ile kimseye geçmez. HCV hamilelik esnasında bebeğe geçmez. Fakat doğum esnasında geçebilir, bu risk yaklaşık % 4 tür. Risk aynı sürede HIV taşıyıcısı olanlarda daha fazladır. Kronik Hepatit C rahatsızların çoğunda hiçbir belirti göstermez. Buna karşın bu hastaların karaciğerinde hasar meydana gelebilir. Çoğu olayda, karaciğer rahatsızlığı ileri boyutlara ulaşıp kadar rahatsızlık herhangi bir belirti göstermez.
Kronik Hepatit C çoğu vakit rutin olarak yapılan karaciğer enzimlerinin test edilip ile fark oluşur. İlk olarak tarama testi yapılaral kanda HCV'ye karşı oluşmuş antikoru tespit eden bir tarama testi (Anti-HCV) yapılmaktadır. Sonuç pozitif olursa ikinci bir test ile doğrulama yapılması gerekir. Anti-HCV testinin pozitif olması hastanın HCV ile karşılaştığını gözlemlenir, fakat enfeksiyonun devam edip etmediğini söylemez. Hepatit açısından uzman olan doktolarına düzenli olup kontrol sağlamalı. Alkol almamalı. Herhangi bir ilaç almadan evvel doktora danışmalılardır.
Hepatit C Aşısı Kimlere Yapılır?
Kronik Hepatit C yaşam boyu devam edebilen, ciddi rahatsızlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri) ve hatta ölüme yol açan bir rahatsızlıktır. Hepatit C için aşı bulunmuyor.
Hepatit C Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Hepatit C virüsüne karşı hala onaylanmış bir aşı bulunmamaktadır. Toplumdaki kişilerin kendilerini korumaya amaçla bilinçlenmesi lazımdır. Güvensiz cinsel ilişkilerden kaçınması ve cilt bütünlüğünü bozan dövme, manikür, pedikür, piercing gibi uygulamada kullanılan aletlerin steril olmasına çok dikkat edilmesi lazımdır.