Hepatit B Aşısı Neden Yapılır?

Hepatit B Aşısı Neden Yapılır?
03.06.2022 14:16
Hepatit b aşısı neden yapılır, hepatit b aşısı fiyat, hepatit b aşısı kaç doz, hepatit b aşısı bebeklere ne zaman yapılır soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hepatit B bir karaciğer rahatsızlığı olarak bilinir. Dünyada yaygın biçimde görünen Hepatit B rahatsızlığı akciğerde meydana gelen tehlikeli bir iltihap biçimi olarak ifade edilir. Bu açıda tüberküloz ile birlikte menenjit ve miyelin rahatsızlıkların yanı sıra, Hepatit B’ye karşı aşı gerçeklenir. Özellikle siroz ile birlikte karaciğer kanserine varana kadar olan Hepatit B, doğumda gerçekleşen Hepatit B aşısı ile bu rahatsızlığı yakalanmama imkanı meydana gelmektedir. En fazla merak edilen konular içinde Hepatit B aşısının ne vakit yapılacak olmasıdır. Bu aşı doğum ile birlikte çeşitli evrelerde gerçekleşen bir aşıdır. İlk doz doğum ile birlikte ilk 24 saat içinde uygulanır. Daha sonra ardından 2. ya da 3. doz ileriki aşamalarda ele alınır ve yapılır. Bu noktalarda çeşitli ay periyotlarına bağlı olarak düzenlenir.

Özellikle ikinci ay ile birlikte doz alımı düzenlenir ve Hepatit B aşısı bu süreç içerisinde yapılır. Çoğunluk olarak ise çağımızda artık doğum ile birlikte uzman doktorun kontrolüne bağlı şekilde, çeşitli ay periyotlarında hepatit b aşısı yapılmaktadır. Hepatit b aşısının yan etkileri çok kuvvetli değildir. Fakat yine de az da olsa bazı yeni fikirler meydana gelebilir. Bunun içinde bazı ağrılar ve hafif ateş söz konusu olur. Aynı sürede halsizlik, baş ağrısı ve huzursuzluk yaşanması mümkündür. Çok az olarak ölümcül miktarda alerji reaksiyonu 600 bin kişi içerisinde bir görülür. Bunun haricinde Hepatit B aşısının mühim bir yan etkisinin bulunmadığını söylemek olasıdır. Hepatit B çok mühim bir karaciğer rahatsızlığıdır.

Özellikle bu rahatsızlığa Hepatit B virüsü sebep olur. Bu sorun geçirilecek hafif bir hastalığa ya da ömür boyu devam edecek bir ciddi rahatsızlığa sebebiyet verir. O sebepten Hepatit B virüsünün akut ya da kronik biçimde ortaya çıkıldığı dile getirmek olasıdır. İlerleyen yaşlarda bu rahatsızlıkla ile birlikte karaciğerde sorun olan kişiler için, mutlaka bebeklikten olan aşıların yapılması lazımdır. Çoğunlukla toplamda 3 doz şekilde yapılan hepatit b aşısı, doğum ardından ilk 24 saat içinde ilk doz yapılır. 2. ve 3. doz uzman doktorun kontrolü ne bağlı olarak yapılabilmektedir.

Hepatit B Aşısı Kaç Doz?

Bebeklik süreci dışında da aşı uygulama takvimi 0-1-6 aşaması biçiminde olmakla beraber zorunlu durumlarda beraber hepatit B'nin 1. ve 2. dozu içeresinde en az 4 hafta, 2. ve 3. dozu içerisinde en az 8 hafta olması gerekir, harici 3. doz 1. dozdan en az 16 hafta sonra uygulanır.

Hepatit B Aşısı Bebeklere Ne Zaman Yapılır?

Türkiye’de bebekler doğar doğmaz Hepatit B aşısı yapılamaz. Hepatit B virüsüne karşı yapılan bu aşının ikinci dozu 1. ayda, üçüncü dozu ise 6. ayda yeniden uygulanır. Hepatit B aşısının etkin olabilmeli adına toplamda üç doz aşılanma yapılabilir. Çağımızda hepatit B taşıyıcılığı mühim oranlardadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir