Hasta Hakları Nelerdir?

Hasta Hakları Nelerdir?
13.11.2021 17:00
Bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam olarak gerçek bir iyilik halinde bulunmayan ve sağlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacı bulunan kimselere hasta denmektedir. Hasta hakları ile ilgili şikayetler nasıl yapılır, nereye başvurulur? Gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğinde ise sağlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacı bulunan kimse olarak nitelendirilmektedir. II. kuşak insan haklarında yer alan hasta hakları sağlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacı olan insanların sadece insan oldukları için böyle bir hakkının olduğu ve kanunlar tarafından da teminat altına alınmış haklar olarak nitelendilmektedir. Kısaca hasta haklarına değinecek olursak:

·        Hizmetten yararlanma hakkı. Hastaneye başvuran kişi her ne kadar fiziksel, psikolojik ve sosyal hastalıklarda olursa olsun tedavi olma hakkına sahiptir.

·        Saygı ve itibar görme hakkı. Hasta her zaman saygı, şefkat ve güler yüzlü bir ortamda tedavi olma hakkına sahiptir.

·        Mahremiyet hakkı. Hasta tedavi edildiği ortamda gizli ve uygun bir sağlık hizmeti alma hakkına sahiptir bu yüzden mahremiyetinin korunmasını açıkça talep edebilmektedir.

·        Bilgi isteme hakkı. Hastanın sağlık hizmetlerini alırken durumu hakkında bilgi öğrenme hakkı vardır ve bu durumda sağlık çalışanları bu bilgiyi vermek zorundadır.

·        Sağlık personeli seçme ve değiştirme hakkı. Sağlık hizmeti alan kişi sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkına sahipken aynı zamanda kendisine sağlık hizmeti verecek doktorların ve çalışanların seçimini de yapabilmektedir.

·        Kayıtları incelemeye ve bilgilerini gizli kalması hakkı. Hasta istediği zaman sağlık durumu ile ilgili dosyaları ve kayıtları sadece kendisinin veya vekilinin inceleyebileceği bir sureti talep edebilme hakkına sahiptir. Bu yüzden hastanın tedavisi ile doğrudan ilgilenen kişiler bu belgeye ulaşabilmektedir.

·        Reddetme, durdurma ve rıza hakkı. Hasta olan kişinin isterse tedaviyi reddetme, tedavi durdurma talebinde bulunabilmektedir. Bütün tedaviler hastanın rızası ile gelişmektedir.

·        Dini hizmetlerden faydalanma hakkı. Hastanenin imkanları doğrultusunda hastalar ibadetlerini serbest bir şekilde yerine getirebilme hakkına sahiptirler.

·        Ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı. Hasta olan kişinin yanında bir refakatçi istemesi durumlarında usullere uygun olarak diğer hastaların huzurunu bozmayacak şekilde yanında refakatçi alabilme hakkına sahiptir. Bu yüzden kişi hasta iken yanına refakatçi alma talebinde bulunabilir.

Hasta Hakları İle İlgili Şikayetler Nasıl Yapılır?

Hastalık durumlarında tedavi gören kişiler hastane ortamında pek çok hakka sahip olduğu için sağlık çalışanları bu konuda herhangi bir davranışıyla hastayı mağdur edecek durumlarda bulunursa tedavi alan kişinin hasta hakları çerçevesinde sağlık çalışanı şikayet edebilme hakkı da bulunuyor. Tedavi alan kişinin hasta hakları birimlerinden şikayet başvurusu yapabilmesi mümkündür. Bunun için internet üzerinden sağlık bakanlığı idaresince oluşturulan https: //hastahaklari.saglik.gov.tr adresinde şikayet bildirisi yapabilir ve isterse direkt olarak telefondan “alo 184” sağlık bakanlığı iletişim merkezi ile de irtibat kurabilmektedir. Şikayet başvurusu alındıktan sonra 15 gün içerisinde şikayet talebiniz karara bağlanır ve karar hakkında taraflara bilgilendirme yapılır.

Hasta Hakları İçin Nereye Başvurulur?

Bedensel, ruhsal ve sosyal olarak bazı yetersizlikler yaşayan insanların hasta olarak nitelendiği  zamanlarda bu hastalar, hastane ortamında tedavi süreci ile birlikte hasta haklarına sahiptirler. Bu haklar onların en uygun tedaviyi alabilmesi adına tasarlanmış olup hasta hakları ihlalleri durumunda yine şikayet talebinde bulunabilme hakkı hastanın elindedir. Bu yüzden hastalar mağdur edildikleri taktırde şikayet ve dava haklarını kullanabilmektedirler. Eğer yapılan ihlal cezai soruşturmayı gerektirecek bir suç ise Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet edebilme hakkına sahiptirler. Bunun yanı sıra istek ve şikayetlerinizi sağlık bakanlığı tarafından oluşturulan hasta hakları sitesine giriş yaparak şikayetlerini belirtebilirler ve “alo 184” ile iletişim kurarak da şikayet taleplerini oluşturabilirler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir