Hamilelikte Kramp Nedir?

Hamilelikte Kramp Nedir?
26.05.2022 12:03
Hamilelikte anne adaylarının başına gelebilecek kramplar bazen can sıkabilmektedir. Dolaşım sisteminden kaynaklanan kramplar hamilelikte görülebilen bir durumdur.

Aslında bir doku spazmı olan krampta, doku kasılır ve ani bir şiddetli ağrı oluşur. Uyku esnasında baldır adelelerinde görülen kramp çeşidi oldukça yaygın bir türdür. Uzun bir süre boyunca aynı pozisyonda kalmak ya da adele zorlanması, fazla yüklenme ve incinme de adelelerde krampların görülme olasılığını arttırır.

Kramplar hamileliğin 24.haftasından başlamaktadır ve hamilelikte en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bazen uykudan uyandıran, daha çok gece vakitleri kişiyi rahatsız eden kramplar hamile dönemin anne adaylarının karşılaşabileceği bir durumdur.

Hamilelikte Kramp Neden Olur?

Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin hamilelikte yaşanan krampların nedeni olarak gösterilmektedir. Kramp oluşumunda büyük bir etken olarak büyüyen rahim, toplardamar sisteminde oluşturmuş olduğu baskı ve bununla bağlantılı olarak dolaşım sorunları örnek verilebilir.

Hamilelik döneminde krampın meydana çıkmasındaki en önemli nedenler; stres, uyku dengesizliği, yorgunluk gibi unsurlardır. Vücudunuzda, kusma, bulantı, aşırı sıcak, kalsiyum eksikliği ya da su kaybı gözlemlendiği zaman bazı kramplar oluşabilmektedir. Kramplar hakkında insanların çoğu pek bir şey bilmemektedir, aslında krampın girdiği bölgeye batırılan iğne, kıl çekme, germe tarzı yöntemlerin bilimsellikten uzakta olduğu bilinmelidir. Krampın girdiği bölgeye batırılan iğne veya bölgeden kıl çekme, kilitlenmiş olan kasın daha da kasılmasına sebep olmaktadır. Halbuki kasılan kasa yapılması gereken müdahale oldukça basittir. Kramp, bükücü olarak adlandırılan kaslara girdi ise onun tam aksindeki açıcı olan kaslara hafif bir güç uygulanır. Bunun sayesinde birbirine kilitlenen kaslar çok geçmeden birbirinden ayrılır.

Hamilelikte Kramplar Nasıl Geçer?

Hamilelikte, kramplar lohusalık döneminde hafifleyip zamanla da geçer. Krampların hafifletilebilmesi için kalsiyum bakımdan zengin beslenme düzeni, masaj, farklı farklı egzersizler, bölgesel olarak uygulanan sıcak uygulama tarzı yöntemlerin yardımıyla mümkün olmaktadır. Krampların hafifletilmesi için çoğu zaman içeriğinde magnezyum ve kalsiyum olan ilaç takviyeleri de yapılabilmektedir.

Eğer havuz veya denizde yüzme esnasında kramp girer ise panik olmadan ilk önce yapmanız gereken şey karaya doğru sırtüstü bir vaziyette, kendini yormamaya dikkat ederek yüzmeniz gerekmektedir. Panik yapmak size zarardan başka bir şey vermeyecektir. Suyun içinde iken yanınızda bulunan herhangi bir kişiye kramp girdiyse eğer, yanınızdaki kişinin bacağını suyun içine girerek ovalamanız ya da hafif vuruşlar ile bacağı rahatlatmanız gerekmektedir. Unutulmaması şey yanınızdaki kişinin bacağına giren kramptan dolayı normalden daha da yorgun düşeceği gerçeğidir. Aynı zamanda gün içerisinde fazla ayakta durma, yorgunluk, varisler ve aşırı alınan kilolar da bacakta kramp görülme olasılığını arttırır. Bundan dolayı yüzerken giren krampta herhangi bir azalış görülmemesi üzerine zamanınızı hiç harcamadan karaya sırtüstü vaziyette yüzmek gerekmektedir. İlk öncelikle, yardım eden kişinin kas krampı geçiren kişiye yapabileceği en iyi yardım sakin kalmaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir