Hamilelikte Basur Problemi

Hamilelikte Basur Problemi
26.12.2022 17:48
Hamilelik döneminde basur problemi yaşamak birçok kadının korkulu rüyasıdır. Peki, hamilelikte basur neden olur? Hamilelikte basura ne iyi gelir, bebeğe zarar verir mi ve nasıl tedavi edilir? Hamilelikte yaşanan basur ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Hamilelik döneminde annenin yaşadığı değişim kişiye özel olsa da bazı temel konular aynı gelişebilir. Göğüslerin büyümesi, ayakların şişmesi ya da ciltteki değişimler genelde her kadında görülür. Vücut doğuma hazırlanırken farklı gelişmeler de oluşabilir. Hamilelik de basur oluşumu da genelde her kadında görülür. Basur, anüs ya da makatta damarların şişmesi sonucu rahatsızlık vermeye başlar. Tıp dilinde hemoroid diye bahsedilir. Basur söylemi daha çok halk arasında tercih edilir.

Hamileyseniz ve basur sorununuz başladıysa yazımızın devamını okuyarak konuyla ilgili gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz. Tüm soruları ve cevapları sizin için derledik.

Hamilelikte Basur Neden Olur?

Basur sadece hamile kadınlara özel bir rahatsızlık değildir. Herhangi biri herhangi bir zamanda basur rahatsızlığı yaşayabilir. Hamilelik sürecinde ise oldukça sık rastlanan bir durumdur. Anne adayı gebeliğinde altıncı ayını tamamladıktan sonra basur sorunuyla karşılaşabilir. Bunun bir değil birden fazla nedeni olabilir. Şartlar oluşunca kişi basur olabilir. Bu sebepleri sıralamak gerekirse;

  • Doğuma hazırlanan vücut kan akışını pelvik bölgesine doğru yoğunlaştırır. Bu sebeple basur oluşabilir,
  • Rahim büyüdüğünde basınç oluşur ve anüsten geçen damarların şişmesine sebep olabilir,
  • Hamilelik sürecinde uzun süre ayakta durmak da yine damarların şişmesine neden olabilir,
  • Hamilelik döneminde bağırsaklar yavaşlayabilir ve bu sebeple sıklıkla kabız olunabilir. Bu durumda yine gebenin basur olmasına neden olabilir,
  • Hamilelik öncesinde basur olduysanız hamilelik döneminde daha kolay basur olabilirsiniz,
  • Normal doğumdan sonra da basur oluşabilir.


Hamilelikte Basura Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde basur olduğunuzda öncelikle uzun süre sert zeminlerde oturmamaya dikkat edebilirsiniz. Çalışan bir hamileyseniz basur minderine oturmanız size iyi gelebilir. Basurun daha kötüye gitmemesi yani iltihaplanmaması için her dışkılamadan sonra anüs bölgesi iyice temizlenmelidir. Basurunuz varken hijyen normal zamana göre çok daha önemlidir. İmkânınız varsa sıcak su oturmaları yapabilirsiniz. Kaşıntı ve ağrı bu oturma banyolarından sonra azalabilir. Basuru zeytinyağı gibi doğal nemlendiricilerle birlikte içeri doğru ittirebilirsiniz.

Hamilelikte Basur Bebeğe Zarar Verir mi?

Basur olmanızın bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Burada sorunu tamamen anne yaşar. Hamilelik sürecine alışmaya çalışırken bir de bu tip konularla uğraşmak gebe olan kişiyi yorabilir. Doğum sürecinde basur herhangi bir sorun yaratmaz. Basuru olan gebeler normal doğum yapabilir. Ancak basur çok büyükse ve pıhtı sorunu varsa doktorunuz normal doğum yerine sezaryenle doğum yapmanızı isteyebilir. Bu istek tamamen annenin sağlığını koruma amaçlıdır.


Hamilelikte Basur Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte ilaç kullanımı oldukça kısıtlıdır. Bu sebeple hamilelerin basur tedavisinde kullanılan ilaçları içmesi istenilemez. Durumun hassasiyetinden dolayı tedavi daha çok doğal yollarla yapılmaya çalışılır. Fitil ya da doğal kremlerle basurun ağrısı ya da kaşıntısı azaltılabilir. Oturma sorunu varsa basur yastıkları kullanılabilir.

Gebelik döneminde ve doğum da özel sağlık hizmeti almak için var olan poliçenize doğum sigortası ekletebilirsiniz. Böylelikle gebelik döneminde basur gibi bir sorununuz olduğunda muayene, teşhis ve tedavi sürecinden hiçbir bedel ödemeden nitelikli sağlık hizmetini özel hastanelerden alabilirsiniz. Doğum sigortası fiyatlarını incelemek için https://www.tamamlayicisaglik.com/ linkine tıklayabilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir