Hamilelikte Basur Oluşur Mu?

Hamilelikte Basur Oluşur Mu?
09.05.2022 11:50
Hamilelik döneminde basur hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu vardır. Hamilelik döneminde basur hakkında en çok merak edilen; hamilelikte basur oluşur mu, hamilelikte basur kanaması bebeğe zarar verir mi gibi soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

Yaygın olarak basur olarak da bilinen hemoroidler, anüsteki (terminal blok) ve alt rektumdaki (kalın bağırsağın son kısmı) damarların şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Hamilelik, bu durumda basurun en yatkın durumlardan biridir. Hemoroid rektumda ise iç hemoroid, anüste ise dış hemoroid olarak adlandırılır.

 Hamilelik, hemoroid için en yatkın faktörlerden biridir. Hamileliğin erken döneminde yumurtalıklar tarafından salgılanan ve hamileliğin devam etmesini sağlayan bir progesteron hormonu bu duruma sebep olur. Rahim ve rahim gibi düz kaslar dahil tüm organların hareketini yavaşlatır ve rahatlatır. Bu, tüm sindirim sisteminin parçalarını içeren düz kasları içerir. Progesteron hormonu, bağırsak düz kasını yavaşlatarak ve kabızlığa neden olarak, damar düz kasını gevşeterek ve kan damarlarında kan tutulmasını artırarak kabızlığa neden olur.

Geç gebelik; rahim büyümesi nedeniyle kanla tıkanan damarlar bacaklarda varislere, anüs ve rektumda hemoroidlere neden olur. Yine hamilelikte kabızlık bu dönemde hemoroid oluşumunda rol oynar. Hamilelik sırasında hemoroid, anüsün veya anüsün damarlarının şişmesi sonucu ortaya çıkar ve bu dönemde en sık görülen hastalıklardan biridir. Hemoroidler genellikle 6 aylık hamilelikten sonra uterusun büyümesi pelvik duvara baskı uyguladığı için rahatsızlık vermeye başlar. Hamilelik ilerledikçe ağrı artabilir. Dışkılama sırasında anüsten kanama, anüsten çıkan kitle ve ağrı gebelikte hemoroid belirtileridir. Hamileliği zorlaştıran hastalıklardan biri olan hemoroid, uygun tedavi ve normal bir yaşam tarzı ile kontrol altına alınabilir.

Hamilelikte Basur Kanaması Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hemoroit kanaması, baş dönmesi, halsizlik ve aşırı ağrı gibi şikâyetler varsa hamile kadınlar bir an önce doktora başvurmalıdır. Çünkü hemoroit kanaması, demir eksikliğine yol açabilir. Bu durumun sonucundaysa oluşan eksiklikte doğrudan bebeğin sağlığını etkileyebilir. Hemoroitler doğumdan sonra iyileşme eğilimindedir. Doktorunuz cerrahi veya ameliyatsız tedaviden hangisinin sizin için en uygun olduğunu belirleyecek ve tedaviye başlayacaktır.

Hamilelikte Basur Belirtileri

Hamilelikte basur belirtileri; dışkılama sırasında veya sonrasında ağrısız kanama olabilir. Ya da tuvalet kağıdının üzerinde kan görülebilir. Anal bölgede kaşıntı ve iltihap oluşabilir. Anüste ağrı, şişkinlik ve rahatsızlık da burada ortaya çıkabilir. Topak bölgesinde şişlik görülebilir. Otururken anal bölgede ağrı oluşabilir. Spontane dışkı sızıntıları olabilir.

Hamilelikte Basur Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hemoroidli hamile kadınlar nasıl doğum yapacaklarını ve bebeklerinin bu hastalıktan mustarip olup olmadığını merak ederler. Endişelenmenize gerek yoktur, hemoroid bebeğinize zarar vermez. Hemoroid sadece hamile kadınların mustarip olduğu bir hastalıktır. Doğum şekli hemoroidin şiddetine bağlıdır. Hemoroid büyükse ve kan pıhtılarıyla doluysa doktorunuz sağlığınızı korumak için sezaryen yaptırmaya karar verebilir. Ancak hemoroid boyutu veya durumu açısından herhangi bir risk yoksa normal doğum mümkündür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir