Halkla İlişkiler Nedir?

Halkla İlişkiler Nedir?
08.11.2021 12:42
Halkla ilişkiler uzun yıllardır hayatımızdadır ve temeli hiç değişmeyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Halkla İlişkiler bir işletmeye ne kazandırır, tek yönlü müdür? Halkla İlişkiler ile pazarlama arasındaki farklar nelerdir? Sorularını sizler için cevapladık.

İngilizcesi Public Relations (PR) sözcükleriyle kullanılsa bile Halkla ilişkilerin önde gelen ismi Alaeddin Asna tarafından tanımı iletişimdir. Bir işletme ile hedef kitle arasında karşılıklı iletişimi, anlayışı oturtmaya ve sürdürmeye yardımcı olan bir yönetim şeklidir. Bir kurumun ya da bir örgütün bağlantı kurduğu kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek için örgütlenmiş bir yönetim biçimidir. İkna, retorik ve algı kavramlarına dayanmaktadır. İletişimde ikna, halkla ilişkilerin ne kadar başarılı olduğunu belirleyen bir kavramdır. Bir şirketin imaj ve itibar kazanma sürecidir. Halkla ilişkiler keskin uçları olan bir tanıma sahip değildir. Sanat mı, bilim mi, meslek mi olduğu konusunda ortak bir fikir bulunmamaktadır. Tabi bütün bunların yanında en önemli kısım ise kitlelere ulaşmak ve marka imajını yükseklere çıkarmaktır.

Örneğin; Televizyonlarda, haber sitelerinde, bloglarda, gördüğünüz haberler halkla ilişkilerin çalışmaları sonucu ortaya çıkar.

Halkla ilişkilerde çalışan bir personel şirketin tüm iletişim faaliyetlerinden sorumludur.

Halkla İlişkiler Bir İşletmeye Ne Kazandırır?

Toplumun beğenisini kazanmış inanılan güvenilen bir şirket olmak kolay bir iş değildir. Bunu sağlayan şirketler Halkla İlişkilerine önem veren şirketlerdir. Uluslar arası ilişkilerin ve ekonomik rekabetin artması ve iletişimin öneminin benimsenmesi ile Halkla İlişkilere ihtiyaç duyulmuştur. Personel ile müşteri bağlarını kuvvetlendirip hem müşteriyi hem de personeli ciddi derecede etkileyen Halkla İlişkiler hem çalışanına hem müşteriye muhatap olduğu kurumu sevdirme sanatıdır.

Halkla ilişkiler bir şirkette ne kazandırır;

-Boşa harcanacak zaman, boşa harcanacak para ve boşa harcanacak çabaya engel olup doğru yerde, doğru zamanla, doğru harcamalar yaparak ve daha az çaba ile hedef kitlenin önceden belirlenmesini sağlar.

-İletişim Halkla İlişkilerin temeli olduğunu var sayarsak, yanlış iletişim kurup hedef kitleden uzaklaşmaya engel olur. Etkin ve verimli iletişimle yüksek müşteri memnuniyeti elde edilir.

-Tüketiciye ürün hakkında anlaşılır ve detaylı bilgi verilmesini, onlara işletmenin çalışma şeklinin benimsetilmesi, hizmetlerin çabuk ve kolay görünmesini sağlar.

-İşletmenin sosyal sorumluluklarının eksiksiz yerine gelmesi için uğraş verir.

-İşletme için uzun vadede olumlu bir imaj yaratmak ve bu imajı korumak için çalışmalarına devam etmek Halkla İlişkilerin İşletmelere kattığı eksiklerini masaya yatırarak yüksek müşteri memnuniyeti ve müşterinin personel ile kurduğu kuvvetli bağlara sebebiyet verir.

Halkla İlişkiler İle Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Halkla İlişkiler ile pazarlama aynı kavram gibi kullanılsa da farklı kavramlardır fakat onları birbirinden ayırmayı sağlayan keskin bir çizgi yoktur. Aradaki farklardan bahsetmeden önce pazarlamanın tanımından bahsedelim.

Pazarlama, ürünleri rakiplerine göre daha tercih edilir kılma, akılda kalabilmeyi sağlama ve ürün satışlarını artırmaya yönelik yapılan çalışmaların tamamına denir. Pazarlama tanımının diğer parçaları ise doğrudan pazarlama, reklam, halkla ilişkiler, marka pazarlaması ve dijital pazarlamadır.

Halkla ilişkiler ile pazarlama arasındaki farklardan bahsedecek olursak;

-Halkla ilişkilerde şirketin tanıtımı yapılır, pazarlamada ise ürünün tanıtımı yapılır.

-Pazarlama ürünün fiyatını ve karlılığını hesaplarken, halkla ilişkiler şirketin toplum gözündeki algısını ve etki alanını inceler.

-Pazarlamanın amacı kardır, halkla ilişkilerin amacı itibardır.

Halkla İlişkiler Tek Yönlü Müdür?

Halkla ilişkiler tek yönlü olmayan temeli feed-back’ e dayalı iki yönlü bir modeldir. Bunu kelebeğin birbiri ile aynı simetrik iki kanadına benzetebiliriz. Halkla ilişkiler çalışmalarını yaparken propaganda yapmaz, rakip karalamaz, ikna edici, dürüst ve yücelticidir.

4 adet modelden oluşur. Bunlar;

1- Basın ajansı tanıtım modeli: Kamunun ilgisini çekerek yapılan tanıtım modelidir.

2-Kamuyu bilgilendirme modeli: Bu modelde kamuyu bilgilendirip tamamen doğruyu paylaşma modelidir.

3-Çift yönlü asimetrik model: Kamuoyuna verilen mesajın ikna edici olmasını amaçlar.

4-İki yönlü simetrik model: Araştırma ve sonuca dayalı bir modeldir. Hedef kitlenin görüşlerinin değerlendirildiği modeldir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir