Fesih genel anlamada işten çıkma ya da işten çıkış halleri ile ilgili olmakta olup, birçok nedenden dolayı bu fesih işlemleri yapılmaktadır. Özellikle haklı fesih sebepleri haklı gerekçelere dayanmakta olmalı olup, iş akdinin çekilmez kılındığı belirleyen durumlar, iyi niyet ve dürüstlük çerçevesi içinde olmalıdır. Süresi belli ya da belirsiz sözleşmeler de bu fesihler gerçekleşebilirken, bazı durumlarda bildirim süresi beklenmeden de bu karar alınabilmektedir. Haklı fesih kanunda yer alan 24. maddesi işçi hakkında ele alınırken, 25. madde ise işveren açısından konuyu ele almaktadır. Bu fesihte karşı tarafından kabul edilmeden de yapılabilirken, tek taraflı yapılabilmektedir. Bu fesih işleminin yapılabilmesi için bir işin sürekli olması şartı aranmaktadır. Bu fesih türü birçok sebeple yapılabilirken, genelde sağlık ve olumsuz davranış gibi durumlarda yapılabilmektedir. Bu işçinin hapis cezası alıp 1 hafta işe gelmemesinde sonra ya da saptanan bir sağlık sorunu dolayısı ile işe 3 gün üst üstte gelememesinden olabilir.
Haklı Fesih İle Geçerli Fesih Arasındaki Fark Nedir?
Bu iki fesihte iş akdinin sonlanması için yapılırken, bunlar birbirinden farklılıklar ile ayrılmaktadır. Ön önemli özelliklerden biri haklı fesihte işçi kıdem ve ihbar tazminatı gibi alacaklarını talep edemez. Bunun yanında geçerli fesihte ise bunun tam tersi olup, bu alçaklar işçi tarafından talep edilebilmektedir. Geçerli fesihte ki nedenler daha hafif olurken, haklı fesihte bu nedenler daha ağır olmaktadır. Usul yönünde farklılıklar barındıran fesihler, geçerli olanı yazılı olarak da yapılmalı olup, haklı fesih de ise böyle bir zorunluk yoktur. Kanunda haklı fesih işleminin yapılması kesin süreler ile belirlenmiş olup, geçerli fesihte ise bu süre belirsiz olmaktadır.
Zam Alamamak Haklı Fesih Mi?
Haklı fesih birçok sebeple olabilirken, bu nedenler dürüstlük ve iyi niyet çerçevesinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Haklı fesihte ki nedenler epey ağır olurken, bu hem işçi hem de işveren tarafından yapılabilmektedir. Kanunda bir yönü ile belirtilen haklı fesih, zam almamak ya da ücret değişikliği konusunda bir bilgi yer almamaktadır. Bu yüzden zam almamak haklı fesih ile ilgili bir konu olmamaktadır. Bu yüzden bu konuda haklı fesih işlemi uygulanmamakta olup, bu konuda bir düzenlenme yoktur.
Fazla Mesai Haklı Fesih Mi?
Pek çok neden ile yapılabilen haklı fesih, kanunda da detaylıca belirtilmiştir. Hem işçi hem de işverenin yapabildiği bu işlem gerekçelere dayanmalıdır. Fazla mesai yapan işçilere, bu mesailerin ücretleri ödenmemesi durumunda ise işçi haklı fesih işlemini gerçekleştirebilmektedir. Kanunda da belirtilen bu madde, durumlar oluştuğu zaman işçinin fesih ettiği işlem, haklı fesih yerine geçmektedir.