Hakaret Davası Nedir?

Hakaret Davası Nedir?
02.11.2021 21:30
Hakaret Davası Nedir? Hakaret davası neye göre açılır, nereye başvurulur, ne kadar sürede açılır, hakaret sayılmayan sözler nelerdir, konularını sizin için araştırdık.

Hakaret davası ceza yargılamamızda en sık karşılaşılan davalardan biridir. Kişinin onur, saygınlık, kısaca şerefini küçük düşürecek sözlerden birini farklı bireyler için kullanması hakaret suçunu oluşturur. Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde yer alan Şerefe Karşı Sözler bölümüne göre düzenlenmiştir. Eğer kişi kendinin rencide edildiğini ve hakarete uğradığını düşünüyorsa karşısındaki kişi hakkında dava açabilir. Anayasa içerisinde hangi kelime hakaret olduğunu yazmamaktadır. Fakat hakaretin tanımını yapmakta ve bu tanıma uygun her ifadeyi hakaret olarak saymaktadır. Kişinin şerefini, haysiyetini ve itibarını zedeleyen her türlü girişim hakaret sayılmaktadır. Hakaret iddiası ile şikayet edilen her olay mahkeme tarafında incelenir ve hakaret olup olmadığı teşhis edilir. Haysiyetsiz, şerefsiz, deli, geri zekalı, hayvan, müsvedde gibi sözler ile kişilerin görünüşleri ile dalga geçmek hakaret sayılmaktadır. Ancak ''defol git'' gibi kaba sözler hakaret içermez. Küfür içeren sözlerin hepsi hakaret içeriklidir. Ayrıca kişilerin dini inanç, düşünce ve kanaatlerine karşı yapılan küçük düşürücü ifadeler de hakaret davası açmak için yeterlidir.

Hakaret Davası Neye Göre Açılır?

Bir olayın veya ifadenin hakaret olarak sayılması için kişi şerefini küçük düşürücü ve rencide edici sözler olmasından bahsettik. TCK 125. maddesinin bizlere vermiş olduğu yetki ile rencide edildiğimizi, küçümsendiğimizi düşünüyor ve bunu kanıtlayabiliyorsak ilgili makamlara giderek hakaret davası açabiliriz. Ancak bizim için hakaret sayılan her ifade mahkeme üyeleri tarından hakaret olmayabilir. Bu yüzden mahkemenin de detaylı incelemesi gereklidir. Yapılan araştırmalar sonucunda hakaret davası şekil alır. Hakaret davaları ceza ve tazminat davaları olarak iki şekilde açılabilir.

Hakaret Davası İçin Nereye Başvurulur?

Günlük hayatta birçok kişi hakaret uğrayabilir ve böyle durumlarda nereye gideceğini bilmeyebilir. Hakarete uğradığınızda öncelikle zaman kaybetmemeniz gereklidir. Hakarete uğrayan kişi altı ay içerisinde suçun işlendiği ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na olayın içeriğini anlatan bir şikayet dilekçesi yazmalıdır. Başsavcılık ilgili soruşturmayı başlatacaktır. Hakaret davalarında ki tüm yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yapılır. Cumhurbaşkanı için yapılan hakaretlerde uygulama farkı vardır.

Hakaret Davası Ne Kadar Sürede Açılır?

Hakarete uğradığınız anlarda öncelikle telaş yapmayın. Dava açma imkanınız olduğunu asla unutmayın. Hakaret suçunu takip eden altı ay içinde ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gidin ve dilekçenizi verin. Zaman aşımına uğrayan olaylar ilgili makamlarca dikkate alınmayacaktır. Zamanlamaya dikkat etmenizde yarar var.

Hakaret Sayılmayan Sözler Nelerdir?

Karşımızdaki kişiyi küçük düşürmediğimiz hiçbir kelime hakaret sayılmaz. Birine beddua etmek, kaba davranışlarda bulunmak, ağır eleştiriler yapmak Yargıtay tarafından hakaret sayılmayan ifadeler olarak sayılmaktadır. Nankör, Allah belanı versin, görgüsüz gibi günlük yaşamda sıkça karşılaşılan sözler hakaret içermez. Özellikle politikacı, sporcu, sanatçı ve tanınan kişiler için yapılan ağır eleştiriler yargı önünde hakaret sayılmadığı için dava açılması mümkün değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir