Güzel sanatlarla uğraşan insanlar genel olarak resim fotoğraf heykel, edebiyat, tasarım gibi pek çok alanda eserler vermektedirler. Bu sanatlar ile uğraşan insanlar estetik bir eser oluşturmak kaydı ile düşüncelerini fikirlerini ve görsel açıdan kafasında kurdukları dünyayı baskıya, sese, taşa aktararak sanatlarını icra etmektedirler. Güzellik ve estetik çabası bu eserlerde bulunması gereken ifadelerdir. İnsanlarda bu tür sanat dallarında mesleklerini icra edebilmek için gerekli kurslar eğitimler alarak profesyonel olarak gelişme yolunda ilerlemek isterler. Bu yüzden üniversite bakımından da güzel sanatlar fakültesini tercih etmektedirler.
Güzel Sanatlar Fakültesine Nasıl Girilir?
Güzel sanatlar oldukça geniş bir sanat eseri türlerini içinde barındıran büyük çaplı bir bölüm olması sebebiyle güzel sanatlar içerisinde bulunan bir dalla uğraşacak insanlar genel olarak üniversiteye gidebilmek için bazı yetenek sınavlarından geçerler. Bu yetenek sınavlarına katılmak için de bazı şartlar yerine getirildiği sürece herkes bu yetenek sınavlarına katılabilmektedir. Bu sayede istediğiniz sanat dalıyla uğraşabilmek için yeterliliğiniz ölçülerek buna göre bir güzel sanatlar fakültesine yerleşebilirsiniz. Bu sınavlar üniversitelerin sınav zorunluluklarına göre de değişebilmektedir. Çünkü bazı üniversiteler sadece tek bir aşama ile öğrencilerini bir sınava tabi tuttuktan sonra yerleştirebilirken, bazıları birkaç aşamadan sonra yeterlilik seviyesini ölçmeleri ile birlikte bu yerleşimi kabul etmektedirler. Bu sizin okumak istediğiniz üniversiteye de bağlı olan bir kriterdir. Bu şekilde gerekli sınavlarda yeteri kadar puan almakla birlikte güzel sanatlar fakültesi okuyabilirsiniz.
Güzel Sanatlar Fakültesi Ve Konservatuar Arasındaki Farklar Nedir?
Konservatuar ile güzel sanatlar arasındaki farklara değinmeden önce konservatuar bölümünün tanımından bahsedecek olursak Konservatuar, genel manada müzik üzerine kurulu alanları içerisinde barındıran ve müzik ile ilgili eğitimler verilen ,dans, drama müzikal gibi sanatları da içerisinde barındıran bir eğitim bölümüdür. Yani müzik barındıran çoğu sanat dallarını da kapsayan bir bölümdür. Fakat güzel sanatlar bölümüne bakacak olursak güzel sanatlar içerisinde şiir, resim, heykel, müzik ve mimari gibi pek çok sanat dalı barındırdığı için aslında konservatuvara göre çok daha genel kapsamlı bir eğitim bölümüdür. Yani ikisinde de müzik ile ilgili bölümler bulunmakla birlikte konservatuar daha ayrıntılı ve daha kapsamlı bir müzik eğitimi vermektedir.
Güzel Sanatlar Fakültesi İçin Tyt Yeterli Mi?
Güzel sanatlar fakültelerine alım yapılırken genelde yetenek sınavlarına girildiğini biliyoruz. Fakat bunun yanı sıra neredeyse bütün öğrencilerin girmesi gereken TYT sınavı da bir hayli önem taşımaktadır. Yani aslında hem yetenekleriniz için hem de gerekli seviyede matematik, fen, sosyal bilgiler, ve Türkçe eğitiminizin olması gerekmektedir. Bu sebeple hem TYT sınavına hem de özel yetenek sınavlarının girmeniz gerekecektir. Sadece özel yetenek sınavına girmek ya da sadece tyt sınavına girmek güzel sanatlar fakültesinde okuyabilmek için yeterli olmaz. Bu yüzden hem TYT'den baraj puanın üzerinde bir sonuç alarak hem de özel yetenek sınavından yeteri miktarda puan aldınız takdirde güzel sanatlar fakültesine yerleşebilirsiniz.
Güzel Sanatlar Fakültesi İçin Şartlar Nelerdir?
Güzel sanatlar fakültesine başvurabilmeniz için öncelikle bu bölüm adına gerekli yeterliliği gösterebilmeniz ve belirli kriterleri sağlamanız gereklidir. Bunun için lise diplomasına sahip ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes bu güzel sanatlar yetenek sınavına katılabilmektedir. Bununla birlikte bu sınava katıldıktan sonra üniversitenizin sizi kaç farklı aşamadan ve sınavdan geçireceği o üniversitenin belirlediği bir kriterdir. Üniversitelerin bazıları farklı yetenek soruları ve çalışmalar oluştururken bazıları ise tek bir aşamada öğrenci alımı yapabilmektedir. Ayrıca bu fakültede okumak isteyen insanlar TYT sınavından da yeteri miktarda başarı puanı almakla birlikte güzel sanatlar fakültesine yerleşebilirler.
Güzel Sanatlar Fakültesi Sözel mi?
Hemen hemen belirli meslek dalına yerleşmek isteyen insanlar üniversite seçimi yaparken mutlaka TYT sınavına girmek zorundadır. Bu yüzden güzel sanatlar fakültesi okumak için de TYT sınavına girmek mecburiyetindesiniz. Bununla birlikte güzel sanatlar fakültesi daha çok sanat edebiyat gibi bölümlerle içli dışlı olması sebebiyle sözel puanla öğrenci almaktadır. Bu yüzden güzel sanatlar fakültesinin sözel bir alan olduğunu söyleyebiliriz.