Gözde Yanma Neden Olur?

Gözde Yanma Neden Olur?
26.08.2021 19:30
Gözün buruna yakın kısmında oluşan göz sulanması ile birlikte oluşan ağrılara göz yanması denir. Bizler de gözde yanma nedenleri, gözde yanma ağızda kuruluk, gözde ani yanma ve sulanma, gözde yanma burun akıntısı, gözde yanma ve çapaklanma, gözde yanma için damla, gözde yanma nasıl geçer?, gözde yanma ve ışığa bakamama, gözde yanma batma tedavisi, sinüzit gözde yanma yapar mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Gözün buruna yakın kısmında oluşan göz sulanması ile birlikte oluşan ağrılara göz yanması denir. Bu durumun birçok sebebi vardır ve tedavi edebilmek için ana problemi saptamak çok önemlidir.

Gözde Yanma Nedenleri Nelerdir?

Göz yanmasının 3 ana nedeni vardır diyebiliriz.

·        Çevresel faktörler; kirli hava, toz, rüzgar, havuz suyu klorürü, uzun süre güneşe maruz kalma, saç spreyleri, saç boyaları, sigara dumanı gibi bir çok alt faktör bulunmaktadır.

·        Hastalıklarla ilgili faktörler; göz nezlesi, göz kuruluğu, göz yorgunluğu, bakteriyel enfeksiyonlar ve ışık fobisi gibi birçok alt faktör bulunmaktadır.

·        Alerjik nedenler; polenler, parfümler, kolonyalar, hayvan kepeği ve küf mantarları gibi birçok alt faktör bulunmaktadır.

Gözde Yanma Ağızda Kuruluk Sebebi Nedir?

Tükürük bezlerindeki iltihaplanmaya sebep olan ağız kuruluğunun ve gözyaşı kuruluğunun sebebi sjögren sendromu olabilmektedir. Gözde kızarıklık, kaşıntı, yanma, vücudun bazı bölgelerinde (özellikle kadınların vajinasında)kuruluk, ağız kuruluğu gibi birçok semptomlardan birkaçının birden görünmesi bu hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Gözde Ani Yanma ve Sulanma Sebebi Nedir?

Gözdeki toz ve yabancı cisimlerin uzaklaştırılması, göz hijyeninin sağlanması ve yağ oranının korunması için vücudumuz gözyaşı üretmektedir. Normal gözyaşı seviyesi damlamaya sebep olmamaktadır. Normalden fazla üretilen gözyaşı göz hastalıklarının veya alerjilerinin sebebi olabilmektedir. Gün içinde sürekli göz yaşarması yaşanması durumunda mutlaka bir göz doktoruna gidilmelidir. Sebebi bulunan göz yaşarmaları basit tedavi yöntemleriyle giderilmektedir. Göz yanmalarının genel sebebi ise alerjiktir. Alerjik durumu olan bireyler göz yanması ve aynı zamanda göz yaşarması sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Göz doktoruna gidilerek sebebi belirlenen bu rahatsızlıklar doğru teşhis ve tedavi uygulanması sonucu ortadan kalkmaktadır.

Gözde Yanma Burun Akıntısı Sebebi Nedir?

Gözde yanma nedenleri çevresel faktörler, çeşitli hastalıklar ve daha çok alerjik etkenler tarafından oluşmaktadır. Alerjik durumlar göz yanması, kızarıklık, göz sulanması, göz nezlesi gibi durumların oluşmasına bu durumların sonuçları olan burun akıntısında zaman zaman yer vermektedir. Bu gibi alerjik durumlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Gözde Yanma Covid Belirtisi Midir?

Alerjik nezlesi olan kişiler alerji yapan etkenlerle karşılaştıklarında hapşırıp öksürebilirler. Nezle alerjik rinit, soğuk algınlığı, grip ve corona virüs gibi hastalıklardan kaynaklı olabilmektedir. Özellikle bahar aylarında polen oluşumunun artmasından dolayı kişiler alerjik nezle ile daha sık karşılaşmaktadırlar. Corona virüs belirtisine öncelikli tanı yüksek ateş ve öksürük olduğu bilinmektedir. Alerjik durumlar nedeniyle oluşan gözde yanma durumu ateş ve öksürük gibi ana etkenler yoksa corona virüs belirtisidir denilemez. Yine de en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek test yaptırmak en doğru davranış olacaktır.

Gözde Yanma ve Çapaklanma Sebebi Nedir?

Gözyaşları vücut tarafından salgılanmadığında, gözde yanma, batma, çapaklanma gibi birçok sorunları da beraberinde getirmektedir. Kuru göz hastalığı olarak adlandırılan bu hastalık erken teşhis ve tedavi uygulanmazsa ciddi göz rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.

Gözde Yanma İçin Damla Önerileri Nelerdir?

Alerjik durumunuz varsa, doktorunuz (aile hekiminiz),alerji mevsiminde çok sık karşılaşabileceğiniz yanmayı azaltacak özel göz damlaları reçete edebilir. Bazen kuruyarak gözlerin yanmasına neden olabilecek alerji ilaçlarından farklıdır bu damlalar. Kuru göz rahatsızlığı sebebiyle oluşan göz yanması genel olarak kayganlaştırıcının göz damlası (yapay gözyaşı olarak da adlandırılır) sık kullanımı ile hafifletilebilir. Yapay gözyaşı damlası seçerken, özellikle damlayı sık sık kullanmayı düşünüyorsanız, koruyucu içermeyen bir damla düşünmelisiniz. Hastalığın devam etmesi durumunda göz doktoruna danışmalısınız

Gözde Yanma Nasıl Geçer?

·        Soğuk suyla gözleri yıkamak

·        Demlenmiş ve soğumuş siyah çay poşetleriyle 15 dakika kadar kompres uygulamak

·        Gül suyunu pamuk ile ıslatıp göz kapaklarına ve göz çevresine masaj yapmak

Gözde Yanma ve Işığa Bakamama Sebebi Nedir?

Gözde yanma ve Işığa karşı duyarlılık olması durumunda hemen bir göz doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Işık duyarlılığı veya ışığa bakamama gözleri direkt etkilemeyen fakat virüsün sebep olduğu hastalıklar, baş ağrıları veya migren gibi altta yatan hastalıkların bir belirtisi olabilmektedir.

Gözde Yanma Batma Tedavisi Nedir?

·        Gözde yanma ve batma birçok sebepten kaynaklı olabilmektedir. En sık karşılaşılan hastalık göz kuruluğudur. Göz kuruluğunu suni gözyaşı damlaları kullanarak tedavisi mümkün olmakla birlikte göz doktoru tarafından gözyaşı kanalına yerleştirilen tıkaç ile de tedavi edilebilmektedir.

·        Diğer bir sebep alerjik göz hastalıklarıdır. Tedavi karak antihistaminik damla ile birlikte koruyucu tedbirler alınması gerekir.

Koronavirüs Gözde Yanma Yapar mı?

Corona virüse yakalananlarda göz yüzeyi iltihabı oluşabilmektedir. Bu durum yaklaşık %3,3 oranında hastada karşılaşılmaktadır. Gözlerinizde kızarıklık, çapaklanma ve sulanma ile birlikte, soğuk algınlığı bulguları, kırıklık, kas ağrısı, ateş, öksürük varsa, hastaneye başvurmanız gerekmektedir.

Sinüzit Gözde Yanma Yapar mı?

Sinüzit belirtileri arasında göz yanması yapması bulunmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir