Göz Yaralanmaları İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Göz Yaralanmaları İlk Yardım Nasıl Yapılır?
26.08.2021 15:30
Gözlerde gerçekleşen farklı yaralanmalar da uygulanabilecek ilk yardım müdahaleleriyle gözlerin korunması mümkündür. Göz yaralanmaları en çok darbe sebebiyle oluşmaktadır. Bizler de göz yaralanmalarına ne iyi gelir?, göz yaralanmaları tedavisi, göz yaralanmalarında ilk yardım yöntemleri, göz yaralanmaları nedir?, ciddi göz yaralanmaları, göz yaralanması sargı metodu sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Gözlerde gerçekleşen farklı yaralanmalar da uygulanabilecek ilk yardım müdahaleleriyle gözlerin korunması mümkündür. Göz yaralanmaları en çok darbe sebebiyle oluşmaktadır. Göze gelen darbe için ilk yardım olarak;

·        5-10 dakika soğuk kompres uygulanmalıdır. Sonrasında mutlaka göz doktorunun görmesi gerekmektedir.

·        Göz yaralanmalarının diğer biri olan göze keskin bir nesne ile kesik oluşmasında gözün yıkanmaması ve batan nesne varsa o nesnenin çıkarılmaması gerekmektedir. Bu durumda gözü dış etkilerden koruyacak şekilde kapatarak bir hastaneye veya bir göz doktoruna gidilmelidir.

·        Eğer göze kimyasal içerikli madde temas etmişse bu durumda gözün 20 dakika kadar bir süre bol su ile yıkamak ve gözün açık tutulmasını sağlamak gerekmektedir. Ve sonrasında mutlaka göz doktoruna gidilmelidir. Gözün açık tutulması temas eden kimyasal maddenin göz içine işlemesini önlemek için önem arz etmektedir.

Göz Yaralanmalarına Ne İyi Gelir?

Göz yaralanmaları birkaç durumdan kaynaklanmakta olup bunlar göze gelen darbe sonucu oluşan yaralanmalar, göz içi yabancı cisim batmaları veya göze kimyasal madde temas etmesi gibi ana başlıklar olarak toplamak mümkündür. Bu çeşitlilik durumlarına göre ilk yardım uygulanması, hızlı müdahale edilmesi kalıcı göz hasarlarını ve görme kayıplarını önlemekte yararlı olmaktadır. Sonrasında bir göz doktoruna veya hastaneye gitmek yapılması gereken en doğru adım olmaktadır.

Göz Yaralanmaları Tedavisi Nedir?

Derin yırtılmalar, göz içi kanamalarına sebep olan ağır göz yaralanmaları, görme kaybına kadar giden göz hasarlarının hemen tedavi edilmesi veya ameliyat edilmesi gerekmektedir. Göz yüzeyinde oluşan çizilme gibi hafif yaralanmalarda enfeksiyon oluşumunun önlenmesi için göz doktoruna müracaat edilmesi ve doktorun tedaviye başlaması ve sonrasında devam eden kontroller ile iyileşme sağlanabilmektedir.

Göz Yaralanmalarında İlk Yardım Yöntemleri Nelerdir?

Doğru uygulanan ilk yardım ciddi göz yaralanmalarında körlüğü önlerken, yanlış uygulanan ilk yardım körlüğe sebep olabilmektedir.

Kimyasal göz yanıkları; kuvvetli bir kimyasal maddenin gözün saydam kısmına temas etmesi durumunda, o saydam kısım dakikalar içinde erir ve görme kaybına sebep olur. Bunun için bu durumla karşılaşan birinin yüzünü yukarı doğru çevirin. Kaş ve yanaklarından tutarak gözün açık kalmasını sağlayın ve gözüne nazikçe fakat bol su dökerek yıkayın. Yıkama işlemini kimyasal maddenin kuvvetine göre 10 ile 20 dakika kadar süre devam edin. Eğer su bulunmayan bir ortamdaysanız o zaman süt, alkolsüz içki gibi içilebilir sıvılar kullanabilirsiniz.

Göz delinmeleri; sivri bir nesne göze battığında giriş kısmı küçük olsa da cismin taşıdığı mikrop gözde enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Büyük kesikler oluşturan yaralanmalarda göz arkasındaki sıvı dışarı akar. Bu gibi yaralanmalarda göze baskı uygulamamak en iyi ilk yardımdır. Mümkünse bir plastik bardakla gözü kapatıp yaralıyı hastaneye götürmek gerekir.

Göz çizilmesi veya göze toz kaçması; göze toz kaçması ya da çizilme sonrası gözün ovuşturulmaması gerekmektedir. Göze kaçan toz ovuşturma durumunda korneaya zarar vererek görme kaybına sebep olabilir. Gözün saydam kısmına kaçan toz ya da gözün çizilmesi durumunda göz sulanarak cismi kendi atmaya çalışır. Ya da göz kırpmalar sonucu cismi çıkarmaya çalışılır. Hala cisim çıkmıyorsa ilk yardımı yapan kişi cisme kesinlikle dokunmamalı, lokal anestetik müdahale ile çıkarılmalıdır. Eğer göze giren toz gözün beyaz bölgesinde ise o zaman cismin nerede olduğu tespit edilmeli ve temiz bir bezin uç kısmı ile çıkarılmalıdır.

Morarmış göz; göz kapaklarının etrafındaki yumuşak dokuların kanaması sonucu göz etrafında morarmalar oluşmaktadır. Görmeniz bulanık ve göz çevrenizde morarma varsa ciddi bir damar yırtılması travması olduğunun göstergesi olabilir. Bu durumda hemen bir doktora gitmek gerekir.

Göz Yaralanmaları Nedir?

·        Gözde tahriş, çizilme,

·        Delici nesne girmesi,

·        Kimyasal madde ile temas

·        Göz içi kanama,

Gibi durumlar sonucu gözün hasar görmesidir.

Ciddi Göz Yaralanmaları Nelerdir?

Kaza sonucu oluşan göz yaralanmalarında göz duvarı bütünlüğü bozulmaz fakat darbenin şiddetine göre göz içi dokularında hasar oluşur ise kapalı göz hasarı oluşmuş denilmektedir. Kaza sonucu göz delici ya da kesici aletle darbe alır, gözde yırtık oluşarak göz bütünlüğü bozulur ise buna açık göz yaralanması denir. Kapalı göz yaralanmalarında göz ön ve arka ekseninde kısalma, ekvator bölgesinde genişleme oluşabilir. Göz kendini toplamaya çalışır. Göz içindeki sıvı hareket eder, bu durum da gözün on ve arka kısmında patolojik bozukluklar oluşur. Retina yırtıkları, göz içi ödemi, retina ödemi, retina pigment epriteli bu bozukluklara örnek verilebilir. Göze gelen darbe sonrasında retina yırtıkları oluşabilir. Oluşan yırtık sonrasında retina altına sıvı birikerek retina ayrılmasına sebep olur. Açık göz yaralanmalarında göz duvarı bütünlüğü bozulup göz içi dokular dışarıyla temas etmiş olur. Bazı açık göz yaralanmaları ince bir zarın altında kaldığımdan gizlidir. Bu ince zara Konjonktiva adı verilir. Düşen göz içi basıncı varsa Konjonktiva altında ödem olabilir veya kanama olduğunun göstergesidir. Perforasyon kazaları yani cismin gözün ön tarafından girip arka tarafından çıkması durumu ciddi boyutlu açık göz yaralanmasıdır.

Göz Yaralanması Sargı Metodu Nedir?

Göz yaralanmalarında göze yabancı cisim batması veya toz veya partikül kaçması gibi durumlarda sargı metodu uygulanır. Göze batan cismin dış etkenler tarafından etkilenerek göze daha fazla zarar vermesini önlemek amacıyla göze plastik ya da karton bardak kapatılarak sabit kalmasını sağlayacak şekilde sarılır. Bakterilerin karanlıkta artış göstermesini engellemek için şeffaf bir şeyler kullanılması (yani karton bardak yerine plastik bardak kullanmak gibi) tavsiye edilir. Sarma işlemi sonrasında göz uzmanı ya da bir hastanenin aciline gidilmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir