Göz Kanseri Nedir?

Göz Kanseri Nedir?
25.08.2021 23:30
Göz yapısına dahil gözün herhangi bir bölümünde meydana gelen tümörler, kötü huylu denilen nitelikteyse bu durumda göz kanseri söz konusudur. Bizler de göz kanseri belirtileri nelerdir?, göz kanseri çeşitleri nelerdir?, göz kanserinde tedavi yöntemleri nelerdir?, göz kanseri evreleri nelerdir?, göz kanseri geçer mi?, göz kanseri genetik mi ?, göz kanseri yaşam süresi nedir? ölüm oranı nedir?, göz kanseri tehlikeli midir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Göz yapısına dahil gözün herhangi bir bölümünde meydana gelen tümörler, kötü huylu denilen nitelikteyse bu durumda göz kanseri söz konusudur. Dolayısıyla gözdeki iyi huylu tümörler kansere sebep olmaz. Bu bakımdan göz kanseri oldukça az görülen bir kanser türüdür.

Göz Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Göz kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-         Gözde iltihaplanma

-         Göz kapaklarının şişmesi, sarkması

-         İris tabakasında gözle görülebilecek renk değişiklikleri, kahverengi tabakalar

-         Görüşün bulanması yada belli alanlarda kaybı

-         Gözün etrafında hareket eden, yanıp sönen haleler görmek

-         Gözün dışarıya doğru çıkıntıymış gibi görüntü oluşturması

-         Gözün yüzeyinde görülen şişlikler

-         Ağrı

Bunların dışında bazı göz kanseri türlerinin herhangi bir belirti vermeden gelişebildiği unutulmamalıdır. Özellikle kötü huylu tümör, gözün yüzeysel tabakalarından birinde değil de arkasında yer alan bölgede gelişiyorsa belirti göstermeyebilir. Bu halde uzman doktor tarafından yapılacak tetkikler sonucunda tanı konulabilmektedir.

Göz Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Kötü huylu tümörler gözün hangi bölgesinde gelişme gösterdiyse, buna göre çeşitlere ayrılmaktadır.

a)     Göz Lenfoması: Göz küresinde görülür.

b)     Retinoblastom: Göz bebeğinin beyaz görünmesine yol açan göz tümörüdür. Genellikle bebek veya çocuklarda rastlanmaktadır.

c)      Uveal Melonoma: İris bölgesinde renk değişikliği olarak kendini belli eden tümör türüdür. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde görülmektedir.

d)     Adenoid Karsinom: Gözyaşı bezlerinde gelişen bir tümör-kanser türüdür.

e)     Göz Kapağı Karsinomu: Üst kirpik bölgesindeki yağ bezlerinde gelişen kanser türüdür.

f)      Skuamöz Karsinom: Göz kapağında gelişen kanser türü.

g)     Bazal Karsinom: Göz kapağında gelişen kanser türü.

Göz Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz kanserinde kanserin türüne göre tedavi yöntemleri çeşitlilik gösterir.

-         Cerrahi Müdahaleler:

İridektomi, iris denilen renkli bölgenin alınması ameliyatıdır. Orbital egzenterasyon ise, göz kapağı yada göz çukurundaki yağ ve sinir tabakalarının cerrahi müdahale ile alınmasını ifade eder. Daha ciddi vakalarda ise göz organının alınması gerekebilir ve bunun için Enükleasyon isimli ameliyat gerçekleştirilmektedir.

-         Radyasyonla Tedavi:

Radyasyon ışınlarıyla tümörün temizlenmesi amaçlanır.

-         Lazerle Tedavi:

Özellikle uveal melonom tümörün yok edilmesi amacıyla uygulanan lazer tedavi türü.

-         Kriyoterapi:

Yüksek düzey soğuk kullanılarak tümörlerin temizlenmesi yöntemidir.

-         Kemoterapi:

-         Monoklonal Antikor Tedavisi:

Söz konusu antikorlar yardımıyla özellikle gözün çukur bölgesinde gelişen kötü huylu tümörlere karşı bağışıklık geliştirilmesi amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

-         İmmunoterapi Yöntemi:

Bağışıklık güçlendirilerek kanserli bölgenin temizlenmesi amaçlanır.

-         Hedefleme Yöntemi:

Bu yöntemde kanserli hücreler içerisindeki bazı maddeler hedeflenir ve ilaçlı tedavi gerçekleştirilir. Böylece yayılım hızı durdurulmuş olur.

Göz Kanseri Evreleri Nelerdir?

 T Seviyesi: Burada tümör, ne kadar büyük olduğuna göre 1 ila 4 arasında derecelendirilmektedir. “Tümör Seviyesi” de denir.

 L Seviyesi: Kanserli hücreler lenf bezlerinin yer aldığı bölgeye ulaşıp ulaşmadığına göre 0 ila 1 arasında derecelendirilir. “Lenf Seviyesi” de denir.

 M Seviyesi: Bu seviye Metastaz olarak adlandırılır. Burada tümörün vücüdun herhangi başka bir bölgesine yada yine gözün diğer bölümlerine yayılıp yayılmadığına bakılır ve 0 ila 1 arasında bir derecelendirme yapılır.

Göz Kanseri Geçer Mi?

Yukarıda anlatılan tedavi yöntemleri doğru uygulandığı taktirde göz kanserinin geçmesi mümkündür.

Göz Kanseri Genetik Mi ?

Göz kanserlerinde genetik yatkınlık olabilmektedir. Bu sebeple hastalığa genetik yatkınlığı olanların göz kanseri geçirmesi, genetik yatkınlığı olmayanlara göre daha muhtemeldir.

Göz Kanseri Yaşam Süresi Nedir? Ölüm Oranı Nedir?

Göz kanseri tedavisinde, her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis hayat kurtarmaktadır. Bir kaynağa göre göz kanseri hastalarının erken teşhis ve doğru tedavi ile 5 yıl içinde ölüm oranları düşüktür. Hastaların yaklaşık %85inin yaşamaya devam ettiği belirtilmektedir

Göz Kanseri Tehlikeli Midir?

Her hastalıkta olduğu gibi göz kanseri de erken teşhis edilmediği yahut doğru tedavi uygulanmadığı taktirde oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu hallerde ve ilerleyen vakalarda hastaların göz kaybı yaşaması muhtemeldir. Yine daha ciddi ve tedavi edilmeyen ilerlemiş vakaların ölüm riski de bulunmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir