Bebekler yeni dünyalarına alışırken büyük zorluklar yaşarlar. Bağışıklık sistemlerinin yeni oluşmaya başlamasından dolayı da çevrelerinde bulunan mikroplardan çok kolay hastalık kapabilirler. Bağışıklık sistemlerinin oluşmasına ve güçlenmesine katkıda bulunmak için aşı şarttır. Bir zamanlar Sağlık ve Aile Bakanlığı tarafından zorunlu olarak yaptırılan aşı artık bebekler için zorunlu değildir. Anayasa Mahkemesi kararına göre anne ve baba izni olmadan aşı yaptırmak uygun görülmemektedir. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu karar aile bireylerinin bebeklerine gerekli aşıları uygulamamasına neden olmuştur. Son zamanlarda çıkan aşı tartışmaları da pek çok ebeveynin aklını karıştırmıştır.
Aşıların içerisinde ağır metallerin bulunduğu ve bebek sağlığını olumsuz etkilediği görüşü Avrupa ülkeleri ve ülkemiz içinde hızla yayılmaktadır. Ancak aşı hızının azalması nedeniyle çocuk felci gibi tarihe karışan hastalıkların tekrar gün yüzüne çıktığını görmekteyiz. Hukuken zorunlu olmayan aşı tıbben gereklidir. Aşıların yan etkileri elbette vardır. Ancak yan etkileri faydalarının yanında yok denilebilecek kadar az bir oranı kapsamaktadır. Sağlık tercihi kişisel olmamalıdır, sürü bağışıklığı özellikle bebekler için önem taşımaktadır.
Bebeklerimizi en korumasız anlarında güvence altına almak için uzmanların söylediklerini dikkate alarak bebeklik dönemleri aşılarını yaptırmalıyız. Boşuna aşı yaptırılıyor söylemleri tamamen asılsızdır. Gelişmiş ülkelerde aşılanma oranının artmasıyla pek çok bulaşıcı hastalık yok olmuştur. Bebeklik dönemi aşılarının herkes tarafından uygulanması ile dünya çapında yaşanan bebek ve çocuk ölümlerinin %80 oranında önünde geçmek mümkündür.
Bebeklerde Aşı Aç Karnına Mı Yapılır?
Bebeklerini aşılatmak isteyen bilinçli ailelerin aklında bazı sorular oluşmaktadır. Bu sorulardan bir tanesi de aşının aç karnına mı yoksa tok karnına mı yapılması gerektiğidir. Aşının açlık ya da tokluk ile ilgisi bulunmamaktadır. Aşı öncesinde ve sonrasında gerekli besin tüketimi yapılabilir. Aşı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken ilk madde bebeğin hasta olup olmadığıdır. Hasta olan bebeklere aşı yaptırılmaz. Aşı yaptırdıktan sonra bebeğinizi mutlaka 72 saat kadar gözlemlemelisiniz. Aşı bebeğinizde yan etki yapabilir ya da alerjik reaksiyon gösterebilir. Yaptırılan aşı ile ilgili mutlaka bilgi sahibi olunmalı. Doktorunuzdan aşının üretim, son tüketim tarihlerini isteyin. Doktorunuzla her aşı sonrası gelişen replikasyonları paylaşın.
Bebeklerde Aşı Ağrısı Nasıl Geçer?
Bebeğiniz bazen aşılara karşı aşırı duyalı olabilmektedir. İlk dozda oluşmayan bazı etkiler ileri dozlarda ortaya çıkabilir. Ağrı, ateş ve huzursuzluk yaşaması normaldir. Çünkü bünyesi yeni maddelere alışma sürecindedir. Bebeğinizin ateşi çok yüksekse hemen doktorunuza danışmalısınız. Bebeğinize buz tedavisi kesinlikle uygulamayın. Dolapta beklettiğiniz bir bezi bebeğinizin tedavisinde kullanabilirsiniz. Aşıdan sonra doktorunuzun tavsiyelerine uymaya önem verin. Doktor tavsiyesine uygun fitil kullanabilirsiniz. Ağrı kesici ya da ateş düşürücü ilaçları kesinlikle doktor tavsiyesi ile almalısınız.
Bebeklerde Aşı Takvimi Nedir?
Aşı takvimleri bebeklerin doğumuyla başlar. Bebeklere uygulanan aşıların belirli zamanları vardır. Aşı takvimleri ebeveynler tarafından takip edilmelidir.
• Hepatit B aşısı bebeklere uygulanan ilk aşıdır. Bebeklerin dünyaya gelmesinin ardından ilk 24 saat içerisinde yapılmalıdır.
• Hepatit B aşısı iki dozdan oluşmaktadır. İkinci doz uygulaması birinci ayda gerçekleşir.
• İki aylık olan bebeklere verem aşısı, zatürre aşısı ve beşli karma aşısı yapılır.
• Büyük bir öneme sahip olan rota virüs aşısı da ilk üç ay içerisinde yapılmalıdır.
• Beşli karma ve zatürre aşılarının ikinci dozları bebeğin dördüncü ayında uygulanır.
• Altı aylık olan bebeklere beşli karma, Hepatit B ve zatürre aşılarının üçüncü dozları yapılması gerekir. Ayrıca altı aylık olan bebeklere ağızdan çocuk felci aşısı uygulanır.
• Zatürre aşının son dozu olan dördüncü doz 1 yaşına gelen bebeklere yapılır. 1 yaşına gelen bebeklere ek olarak kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları da yapılır.
• Çocuk felci, Hepatit A ve beşli karma aşıları 18. ayda gerçekleşir.
• İki doz uygulanan Hepatit A aşısının son dozu bebeğin 2 yaşına gelmesiyle yapılır.
• Karma aşıları tekrarı olan aşılardır. Bu yüzden 4 ve 6 yaşına gelen çocuklara bu aşı tekrarı yapılır.
• Difteri ve tetanostan korunmak için 8. sınıf çağındaki çocuklara difteri-tetanos aşıları yapılır.
• Tüm bunlara ek olarak 9 yaşından sonra her kız çocuğuna rahim ağzı kanseri aşısı yaptırılması önerilir.