Pek çok insan için zor bir ev işi olarak görülen ütü özellikle gömlekler üzerinde olduğunda daha zor bir hal alıyor. Ütülerin ayarı yapıldıkları kumaş türüne göre değişiklikler gösteriyor. Gömlek ütüleme ayarı yapmak için, öncelikle ütünüzün ısısını ayarlamanız gerekmektedir. Gömleğinizin kumaşı pamuklu ise yüksek ayar, pamuk karışımı ise orta ayar, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamanız gerekiyor. Ütüleyeceğiniz gömleğin kırışıklık durumuna göre, ütünün buhar seviyesini ayarlayın. Kırışıklıkların fazla olduğu yerlere daha fazla buhar verirseniz, kırışıklığın daha kolay açıldığını fark edeceksiniz.
Gömlek Ütüleme Makinesi Hakkında Bilgi
Günümüzde gömlek ütülemek için farklı ütü modelleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri olan buharlı ve dikey ütüler, doğru marka tercihi yapıldığında oldukça pratik olup gömleklerin kırışıklıklarını açmada oldukça iyi olduğu bilinmektedir. Hemen her evde kullanılabilen ve seyahatlere de taşınabilen dikey buharlı ütüler bugünlerde oldukça popülerdir. Dikey buharlı ütüler dışında profesyonel gömlek ütüleme makineleri bulunmaktadır.
Bu makineler, kuru temizleme mağazaları, oteller, çamaşırhaneler, gömlek ve ceket üreticileri tarafından kullanılan makinelerdir. Presto, Trevistar, Princess Ultra adıyla bilinen profesyonel gömlek ütüleme makinelerinin işletmeler için gömlek ütüleme konusunda oldukça popüler ve pratik olduğu biliniyor. Bu makineler ev tipi olmayıp, evlerde kullanılması mümkün olmayan makineler olarak yer alıyor.
Gömlek Ütülemeye Nereden Başlanır?
Gömlek ütüleme işlemi son derece zor olduğu gibi, bunu kolay ve pratik bir şekilde yapmak için de bazı teknik detaylar bulunmaktadır. Gömleğinizi ütülemek için ütü üzerinde gereken ayarlamaları yaptıktan sonra, ütüleme işlemine gömleğin yakalarından başlayın. Yakanın önce arka kısmını, daha sonra ön kısmını ütüleyin. Son olarak yakayı iz yerinden düzgün bir şekilde katlayıp üzerinden ütü ile geçin.
Saten Gömlek Ütü Tutar Mı?
Ütünün yapılış şekli ve zorluk biçimi kırışıklık durumu ve gömleğin kumaşına göre de farklılıklar göstermektedir. Saten gömlek ise ütünün en zor olduğu kumaşlardan biridir. Bunu bilen kullanıcılar da saten gömleğin ütü tutup tutmayacağını sorguluyorlar. Saten kumaşlar buruşmaya karşı dayanıklı kumaşlar olsalar da zaman zaman ütü isterler. Saten kumaşlar son derece hassas kumaşlar oldukları için ütü gibi yüksek ısı gerektiren işlemler uygulanmadan önce dikkat edilmesi gerekir. Ütüye başlamadan önce, ütünün üzerinde hassas ya da saten ayarını yapmanız gerekiyor. Saten gömleği ütülerken tersten ütülemeniz ya da üzerine bir kat temiz ve nemli bir tülbent sererek ütüleme işlemini yapmanız gerekiyor. Ütü işlemi bittikten sonra vakit kaybeden gömleği asmanız yeterli olacaktır.
Kolay Gömlek Ütüleme Yöntemleri Nelerdir?
Kolay gömlek ütüleme işlemi için öncelikle; yıkadığınız gömlekleri nemli iken ütüleyin. Tam kurumuş gömlekleri ütülerken daha da zorlanırsınız.
Ütü yaparken mutlaka ütü masasını kullanın.
Gömlek üzerinde kırışık olan kısımları açmak için mutlaka ütünün buhar kısmını kullanın.
Gömlek ütülemeye başlamadan önce, ilk olarak yaka kısmından başlayın. Daha sonra omuz bölümleri ve kol uçları ile ütüleme işlemine devam edebilirsiniz.
Gömleğin kol kısmına geçtiğinizde çift çizgi yapmamaya dikkat edin.
Gömleğin ön taraflarını, ütü masasına sırayla geçirerek ütüleyin.
Gömleğin arka kısmını ütü masasına tam olarak serin.
Bu adımları doğru bir şekilde uyguladığınız zaman, daha kolay bir şekilde gömlek ütülediğinizi ve kırışıkları kolay biçimde açtığınızı göreceksiniz.