Gizli Buzlanma Nedir?

 Gizli Buzlanma Nedir?
24.09.2021 17:30
Yayaları ve en çok sürücüleri etkileyen gizli buzlama, kazalara sebebiyet verirken, insanların sakatlanmasına da neden olabilmektedir. Gizli buzlanma işareti nedir, nerelerde olur, var mı, kaç derecede olur, ne zaman olur, nasıl olur, tehlikeli mi? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Yayaları ve en çok sürücüleri etkileyen gizli buzlama, kazalara sebebiyet verirken, insanların sakatlanmasına da neden olabilmektedir. Asfalt yüzeyinde yağmur ya da kar sularının donması ile meydana gelen gizli buzlanma tehlikelere neden olmaktadır. Biranda düşen sıcaklıktan dolayı gelişen olay, gözle pek görülmediği için bu isim ile anılmaktadır. Bu buzlanma türü zor fark edildiği için özellikle araç sürücüleri zor anlar yaşayabilmektedir. Soğuk havalarda sürücülerin bu tip olaylara dikkat etmesi gerekirken, olumsuz durumların yaşanmasını engellemek adına tedbir almaları gerekir. Gizli buzlanma olayı bazı yerlerde daha fazla olup, tabelalarla sürücüler uyarılmaktadır. Sürücülerin bu uyarıları dikkate alması ve buralarda daha dikkatli davranması gerekirken, önlemlerini alması gerekir. Bazı zamanlarda gizli buzlanma kazalarını şahit olmakla beraber, bu kazalarda yaralanmalar hatta ölümler bile olabilmektedir. Özellikle gizli buzlanmayı bazı yollarla anlamak mümkünken, bu gibi durumlarda silecekleri kontrol etmek lazımdır. Silecekler çalışmıyorsa, bu gizli buzlanmadan olabilmektedir.

Gizli Buzlanma İşareti Nedir?

Buzlanma sürücüler için çok tehlikeli olup, kazalar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu buzlanma türlerinden en tehlikelisi olarak bilinen gizli buzlanma, kolay fark edilemediği için sürücüleri zor duruma sokabilmektedir. Bu buzlanma türünün çok görüldüğü yerlerde trafik levhaları ile sürücüler uyarılmaktadır. Bu levha kırımızı üçgen şeklinin içinde, kar simgesi ile bilinmektedir.

Gizli Buzlanma Nerelerde Olur?

Gizli buzlanma karlı havalarda çok görülürken, güneşin olmadığı ve hava sıcaklığının düştüğü yerlerde de bu buzlanma türü çok görülmektedir. Yaygın olarak görüldüğü yerler sahil kenarları, köprüler ve viyadükler iken, buralarda sürücüler levhalar ile uyarılmaktadır. Özellikle bu tip yerlerde sürücülerin daha dikkatli olması tavsiye edilir. Gizli buzlanmanın olabileceği yollarda, sürücüler bazı tedbirler alarak, güvenli bir sürüş sağlayabilir.

Gizli Buzlanma Var Mı?

Bu buzlanma türü genelde ani sıcaklık düşüşlerinde görülürken, asfalt yüzeyindeki suların donması ile ince bir tabaka oluşur. Bu tabaka asfalta pek belli olmadığı için sürücü ve yayalara zor anlar yaşatabilmektedir. Özellikle bu buzlanma türünün çok olduğu yerlerde insanların dikkat etmesi gerekirken, önlemlerin alınması gerekir. Ülkemizde de sıcaklığın çok düştüğü yerlerde bu buzlanma tipi çokça görülmektedir.

Gizli Buzlanma Kaç Derecede Olur?

Gizli buzlanma hakkında insanlara bilgi verilirken, bu duruma dikkat çekilmeye çalışılır. Gizli buzlanmanın çok olduğu yerlerde kazalar meydana gelirken, sürücü ve yayaların buralarda dikkatli davranması gerekiyor. Gizli buzlanmanın oluşumu, ani sıcaklık düşüşleri ile beraber asfalt yollarda ki sıvının donması ile oluşur. Bu donma işlemi ise genelde 0 derece ve eksi 10 dereceleri arasında gerçekleşmektedir.

Gizli Buzlanma Ne Zaman Olur?

Bu tip buzlanmalar genelde 0 altında ki derecelere bağlı olarak oluşurken, asfaltta ki nemin donması ile meydana çıkar. İnce bir tabaka olarak oluştuğu için fark edilmesi zor bir hal almakta olup, sürücü ve yayaları zor duruma sokar. Genelde sabah saatlerinde sıcaklığın iyice düşmesi ile olan gizli buzlanma olayına, bu saatlerde dikkat edilmelidir.

Gizli Buzlanma Nasıl Olur?

Gizli buzlanma daha çok ani sıcak düşüşlerine ya da 0 altındaki derecelere bağlı olarak gelişmektedir. Bunun yanında asfalt yüzeyinde ki nemin donmasından dolayı gerçekleşen bir buzlanma tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tip buzlanmalar en çok güneş görmeyip, hava sıcaklıklarının düştüğü yerler görülmekle beraber, bu yerlere dikkat edilmelidir.

Gizli Buzlanma Tehlikeli Mi?

Her buzlanma türü tehlikeli olup, bu durumlara karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Ama yapısı itibari ile buzlanma çeşitleri içinde en tehlikelisi gizli buzlanma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni ise her an oluşabilmesi ve ince bir tabaka halinde bulunması ile sürücülerin fark edememesinde dolayıdır. Görülmesi zor bu buzlanma kazalara da sebebiyet verebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir