Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak Kanseri Nedir?
18.05.2022 13:52
Gırtlak kanseri, alkol ve tütün kullanımının sonucunda oluşabilecek en büyük tehlikedir. Gırtlak ise solunum ve sindirim sisteminin birbirinden ayrıldığı, ses telleri sayesinde ses üretildiği, havanın akciğere ulaşımının sağlanıldığı ve yutma sırasında nefes borusunun korunduğu bölgedir.

Boyun bölgesinde bulunan gırtlağın bilimsel adı larinksdir. Gırtlak genel olarak yutak olarak bilinen farinksten sonra gelir. Yutaktan sonra ise trake yani soluk borusu gelir ve akciğerler ile devam edeceği için solunum yolunun en önemli parçasıdır. Gırtlak, ses tellerini içerisinde bulundurur. İçeriden geçen hava sayesinde ses tellerinde titreşme gerçekleşir ve ses oluşur. Oluşan ses, burunda ve ağız boşluğunda yankılanır ve dışarıdan duyulur hale gelir.

Gırtlak kanseri toplumda ortalama olarak her 100 binde beş kişide gelişebiliyor. Bu hastalık, gırtlak bölgesinde tümör halini alan bazı hücrelerin çoğalması ile oluşuyor. Gırtlak kanseri özellikle sigara kullanan bireylere risk teşkil ediyor. Sigara kullanma alışkanlığı olan birinde gırtlak kanseri, normal insanlara göre 20 kat daha fazla görülüyor.

Gırtlak Kanseri Neden Olur?

Günümüzde hala gırtlak kanserinin neden oluştuğunun cevabı bilinememektedir. Fakat uzmanlar gırtlak kanserinin oluşmasında pek çok nedenin olduğunu düşünmektedir. Özelikle sigara kullanan veya uzun süredir fazla miktarlarda alkol tüketen insanlarda gırtlak kanserini görülme tehlikesi önemli ölçüde artar. Kadınlara oranla erkeklerde gırtlak kanserinin görülme riski yedi kat daha fazladır. Aynı zamanda kötü beslenme de bu hastalığın oluşumunu tetikleyebilir.

Ağaç işleri, petrol ürünleri, boya sanayisi gibi işlerde çalışan bireylerde de gırtlak kanseri oluşumu riskinin yüksek olunduğu biliniyor. Reflü hastalığı da gırtlak kanserinin oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Aynı zamanda HPV yani insan papilloma virüsü de gırtlak kanserinin nedenler arasında bulunmaktadır.

Gırtlak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak kanserinde görülebilen belirtiler vardır. Bu 3 haftadan fazla süren bir ses kısıklığı olabilir. Gırtlak kanserinde en çok karşılaşılan belirtiler arasındadır bu ses kısıklığı. Fakat tabii ki ses kısıklığın tek sebebi gırtlak kanseri değildir. Reflü, sigara kullanımı, akut larejit(larinks iltihabı),alerji, burun akıntısı, yaşlılık, tiroit problemleri gibi pek çok neden sonucunda ses kısıklığı görülebilinir. Sadece ses kısıklığına değil aynı zamanda ses tonunda görülebilinen değişimlere karşı da dikkatli olunmalıdır.

Gırtlak kanserinin belirtisi olabilecek bir diğer sıkıntı ise yutkunmada güçlüktür. Sanki boğaza yapışmış bir kırıntı hissiyatı, yutkunma esnasında hissedilen ağrı ya da yanma, yemekleri tamamen yutamamak, yemeğin boğaza yapışıyor hissi tarzında yutma sorunları belirtiler arasındadır. Fakat her yutkunma sıkıntısı da gırtlak kanseri belirtisi değildir. Yemek borusunun zararsız daralması, striktür olarak bilinir, yuta güçlüğüne sebep olabilmektedir. Fakat ilerleyen gırtlak tümörlerinin yutkunmada güçlük yaşatabileceklerini unutmamak gerekir.

Bir başka belirti kişide görülen kilo kaybıdır. Sadece gırtlak kanseri değil pek çok kanser çeşidinde görülen kontrolsüz kilo kaybı, ilerlemiş olan evrelerde daha fazla görülür. Kısa sürede kontrolsüz bir şekilde 4 veya 5 kilo verilmesi durumunda rutin kontrollerin yaptırılması kişinin hayatını kurtarmada son derece önemli olabilmektedir.

Nefes darlığı da belirtiler arasındadır. Hırıltılı nefes veya nefes darlığı olarak görülebilinmektedir. Gırtlak kanserini özellikle gitgide artan hırıltılı nefes veya nefes darlığı görüldüğü zaman düşünülmelidir.

Diğer belirtiler ise, kilo kaybı, boğazda oluşan yumru ya da şişlik hissi, ağız kokusu ve yorgunluktur. Tabii ki bu sorunlar sadece kanserde görülmez, başka sağlık sıkıntıları nedeniyle de görülebilinir. Özellikle alkol veya sigara kullanan bireylerde bu tür belirtiler ortaya çıkabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir