Gıdıklanma, çoğu zaman hoşumuza giden, çoğu zaman zevk aldığımız ve birini gıdıklamaktan hoşlandığımız bir durumdur. Gıdıklanan insan oldukça çaresizdir ve gülmekten başka elinden bir şey gelmez. Bu durum çoğu zaman komik karşılanır ve samimiyetle doludur. İnsanlar çoğu zaman gıdıklanmanın nedeni ve nelere yol açtığı hakkında kesin bir fikre sahip değildirler. Gıdıklanma durumu, gıdıklanan kişiyi güldürür ve kahkaha atmasına bile sebep olur. Çoğu insan gıdıklanmaktan kaçarken aynı zamanda da hoşuna gitmektedir. Gıdıklanma hakkında insanlar tedavi yolunu büyük oranda seçmezler. Ancak kişi, büyük bir rahatsızlık duyacak derecede ve hayatında günlük yaşamın kalitesini düşürdüğünü düşünüyorsa, gıdıklanma tedavisini tercih edebilir. Gıdıklanmanın bir ilginç yanı da kendimizi gıdıkladığımızda gıdıklanmamızdır. Bu oldukça tuhaf ve garip bulunan bir durumdur.
Gıdıklanma bölgeleri, kişiden kişiye değişiklik göstermek ile birlikte şüphesiz psikoloji ile de bağlantılı bir durumdur. Bazı insanlarda hangi yolu denersek deneyelim gıdıklanma gerçekleşmez. Bunun farklı ve altında yatan sebepler anlamında kişiden kişiye nedenler bulmak mümkün olabilir. Gıdıklanmanın tıbbi anlamda bir tedavisi olduğu belirtilmemektedir. Ancak bazı gıdıklanma durumlarına karşı vücudumuzu hazırlayabilir, zihinsel ve mental olarak bu duruma kendimizi hazırlayabiliriz. Bu hazırlık egzersizleri, gıdıklanmamıza yine sebep olabilir fakat, gittikçe gıdıklanma hissi ve şiddeti azalım göstermeye başlayacaktır. Çünkü vücut gıdıklanma olayını özümseyip, kendini hazır duruma getirip bu hisse karşı artık tepki vermemeye başlayacaktır.
Gıdıklanma Neden Olur?
Gıdıklanma, yaşlı genç fark etmeksizin her durumda meydana gelebilecek bir olaydır. Gıdıklanmanın psikolojik ve kas gibi, sinir yollarımızla alakalı birçok nedeni olabilmektedir. Gıdıklanma çoğu zaman insanları rahatsız etmez. Anlık bir his olması sebebiyle gıdıklanma gelip geçici bir olaydır. Gıdıklanmanın nedeni kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunun nedeni kişinin bünyesi ve refleks seviyesi ile alakalıdır. Derimizde bulunan sinirler, dokunulduğu esnada beynimize mesaj göndererek refleks göstermemizi sağlar. Bazen bu, sinirlerin hareketi aşırı algılayıcı olurken bazı insanlarda da sinirler tepki göstermezler. Bunun sonucu olarak da gıdıklanmazlar.
Gıdıklanma Fobisi Nedir?
Gıdıklanma ve gıdıklanma fobisi, çoğu insanda karşılaşılan bir durumdur. İnsanlar farklı şekilde gıdıklanma eylemini yaşamaktadırlar. Bunun sebebi sinir yolları ile birlikte beyne gönderilen mesajlardır. Bazı insanlar bu sinir yolları ile aktarımda, yaşadıkları ruh hali neticesinde gıdıklanmaktan hoşlanmaz ve üstüne üstlük korkarlar. Böylece basit bir gıdıklanma eylemi bile beynimizde oluşan kötü mesajlar neticesinden bir tür fobiye dönüşebilmektedir. Gıdıklanma fobisini yenmek için, sorunun üstüne gitmek, sakin kalarak eylemi anlamaya çalışmak gibi yöntemler denenebilir. Beyin, üstüne gidilmeyen fobileri daha da büyüterek korkuya çevirmektedir. Fobiler yıllarca ve hatta bir ömür boyunca insanların yakasını bırakmayabilir.
Gıdıklanma Refleks Midir?
Gıdıklanmak, sinir hücreleri yolu ile beyne mesajlar gönderilmesi sonucu meydana gelmektedir. Gıdıklanmak, gayri ihtiyarı olarak gelişen bir durumdur ve bunun sebebi ise kendini korumaya almaya çalışan vücudumuzun gösterdiği bir tür reflekstir.