Gıda Zehirlenmesi Nereye Şikayet Edilir?

Gıda Zehirlenmesi Nereye Şikayet Edilir?
20.12.2022 20:59
Gıda zehirlenmesi birçok insanın karşılaştığı bir durumdur. Gıda zehirlenmesi nereye şikayet edilir, neden öldürür? Gıda zehirlenmesinde uyunur mu? Gıda zehirlenmesi üşüme yapar mı, karaciğere zarar verir mi? Gıda zehirlenmesinde ne zaman doktora gidilir? gibi gıda zehirlenmesi hakkında merak edilen soruları sizler için araştırdık ve cevapladık.

Gıda zehirlenmelerini Tarım ve Orman Bakanlığı ALO 174 ihbar hattına şikayet edebilirsiniz. Ayrıca alo174@tarimorman.gov.tr  e-posta adresine mail göndererek şikayette bulunabilirsiniz. Şikayet etmenin bir diğer yolu ise Alo 174 Whatsapp (0501 174 01 74) hattına başvurmaktır.

Gıda Zehirlenmesi Neden Öldürür?

Hemen hemen tüm gıda zehirlenmesi türleri mide bulantısı, kusma, karın krampları ve ishale neden olur. Gıda zehirlenmesinin bakteriyel nedenleri, ateş ve baş ağrısının yanı sıra bu semptomlara neden olma eğilimindedir. Semptomlar, kontamine gıdayı yedikten saatler ila günler sonra başlayabilir ve bir günden bir haftaya kadar sürebilir. Gıda zehirlenmeleri, merkezi sinir sistemini etkiler ve sinir sistemine özgü semptomlara neden olur. Örneğin, saksitoksinle kontamine olmuş kabuklu deniz hayvanlarını yemek, birkaç dakika içinde ağız çevresinde, yavaş yavaş vücudun geri kalanına yayılan zayıflık veya felç oluşturur.

Mantar zehirlenmesi ise sinir sistemine de saldırır. Zehirli bir mantar yedikten sonraki 2 saat içinde göz bebeklerinde küçülme, gözyaşı, ağızda tükürük veya köpüklenme, terleme, baş dönmesi, konfüzyon, koma ve bazen nöbetler görülür. Hatta bu sinir sisteminde görülen hasar ölüme kadar yol açabilir.

Gıda Zehirlenmesinde Uyunur Mu?

Gıda zehirlenmesinin birçok komplikasyonu bulunmaktadır. Gıda zehirlenmesi dehidrasyona neden olur. Bulantı, kusma, nabız artışı, karın ağrısı, solunum sayısında ve hızında artış görülmektedir. Bu komplikasyonlar kişide uyku hali ve baygınlık yapabilir.

Gıda Zehirlenmesi Üşüme Yapar Mı?

Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtilerinden bazıları da bulantı, kusma ve ishaldir. Vücut kusma ve ishal ile birlikte su kaybetmeye başlayınca vücut ısısı yükselir. Vücut ısısı yükselince üşüme meydana gelebilir. Bu belirtilerle birliktelik gıda zehirlenmesi geçiren bir kişi de halsizlik ve bitkinlikte olabilir.

Gıda Zehirlenmesi Karaciğere Zarar Verir Mi?

Tedavisine geç kalınmış bazı gıda zehirlenmeleri organlara zarar verebilmektedir. Böbrek yetmezliğine, kalp rahatsızlıklarına sebep olan gıda zehirlenmesi aynı zamanda karaciğere de zarar verebilir. Zehirlenmenin üzerine 2-3 gün geçtiğinde toksik maddeler karaciğere ulaşırsa bu durum karaciğer yetmezliğine kadar götürebilir.

Gıda Zehirlenmesinde Ne Zaman Doktora Gidilir?

Gıda zehirlenmesinin yaygın semptomları mide rahatsızlığı, kramplar, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşi içerir. Daha şiddetli gıda zehirlenmesi belirtileri arasında dışkıda kan, ishal, şiddetli dehidrasyon, bulanık görme, baş dönmesi, sürekli ateş ve kusma yer alır. Semptomlar, yemekten sonra 30 dakika ila 36+ saat arasında herhangi bir yerde zaman içinde kötüleşebilir ve değişebilir. Semptomlarınız ciddiyse ve 3 günden fazla devam ederse hemen doktora gitmelisiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir