Gıcık Tutması Nedir?

Gıcık Tutması Nedir?
06.05.2022 13:00
Gıcık tutması hakkında odlukça merak edilen pek çok farklı konu cardır. Gıcık tutması hakkında en çok merak edilen; gıcık tutması nedir gibi farklı soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

Öksürük, hava yollarına yabancı ve zararlı cisimlerin girmesini önleyerek ve hava yollarındaki fazla salgıları dışarı atarak akciğerleri koruyan mekanik bir savunma bariyeridir. Genellikle hızlı bir derin nefesle başlar. Ses telleri daha sonra güçlü bir ekshalasyon ile kasılır ve gırtlağın kapanmasına izin verir. Aynı zamanda göğüs ve karın kaslarında kasılmalar meydana gelir. Trakeadaki basınç yükselir ve gırtlağı açmaya zorlar.

Öksürüğün çok çeşidi ve de anlamı vardır. Bulaşıcı bir durum varsa, hastalığı yayar. Ani öksürük pulmoner emboli, pnömotoraks (akciğer tıkanıklığı) gibi birçok acil durumun belirtisi olabilir ve ciddiye alınmalıdır.

Bilinenlerin aksine öksürüğe sadece akciğerler değil kulak zarı, burun, sinüsler, plevra, mide ve diyafram patolojileri de neden olabilir. Astım, alerji, KOAH, larenjit ve soğuk algınlığı öksürüğün en yaygın nedenleridir. Gıcık tutması olarak tanımlanan öksürük, balgam çıkarmayan veya yapışkan balgamı zorlukla dışarı itebilen bir öksürük türüdür. Gıcık tutmasının durması zor, hastayı yorgun hissettiren yorucu bir öksürüktür.

Gıcık Tutması Ne Demek?

Gıcık tutmasının ne demek olduğu hakkında bilgi verecek olursak; gıcık tutması, gırtlakta balgam birikmesi ve boğazda bulunan rahatsız edici histir.

Gıcık Tutması Neden Olur?

Alerji ve enfeksiyon gibi dış etkenlere bağlı olarak üst solunum yollarının tahriş olması sonucu boğazda gıcık tutması hissi oluşabilir. Birkaç bakteriyel enfeksiyon, üst solunum yollarının iltihaplanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bunun dışında boğaz ağrısı ve öksürük aşağıdaki belirtilerden kaynaklanabilir; alerji, çevresel tahriş edici maddeler (toz, duman vb.),reflü hastalığı (GERD),üst solunum yolu enfeksiyonu, ilaç tüketimi.

Sinüs enfeksiyonları: bakteriyel nedenlere bağlı sinüs enfeksiyonları boğazda damlama veya boğazda gıcık tutması hissine neden olabilir. Post-nazal akıntı: Post-nazal akıntı genellikle bir solunum yolu hastalığından sonra gelişir ve diğer semptomlar ortadan kalktıktan sonra haftalarca sürebilir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): KOAH'lı hastalarda nefes darlığı ile öksürük gelişebilir. Sıklıkla boğazınızın arkasında hissettiğiniz gıdıklama hissi, üst solunum yollarının tahrişinden kaynaklanır. Bu tahrişe genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu neden olur. Enfekte olduğunda boğaz drenajı gibi hoş olmayan komplikasyonlar görülebilir. Enfeksiyondan sonra gıcık tutması veya öksürmek birkaç hafta sürebilir. Boğazda gıcıklanma hissine neden olan bir diğer faktör de boğaz tahrişine neden olan çevresel faktördür. Toz ve polen gibi çevresel faktörlerden veya boğaz semptomlarını gıcıklanmasını sağlayan ilaçlar almaktan üst solunum yolu etkilenebilir. Bu durum için en uygun tedavi, altta yatan nedeni belirlemek ve nedene yönelik bir tedavi planı izlemektir. Bütün bu tedavi süreci anlaşılmalı ve doğru bir şekilde uygulanmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir