Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Taze olarak, toz olarak veya kurutulmuş biçimde tüketilebilen zencefilin kullanım alanları oldukça fazla. Toz haline getirilmiş zencefili bitki çaylarınızda kullanabilirsiniz. Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan zencefil, et yemeklerinde ve çorbalarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Et sote hazırlarken, bir tutam zencefil ile farklı bir aroma elde edebilirsiniz. Sebze çorbalarına taze zencefili rendelenmiş biçimde kullanabilirsiniz. Salata soslarınıza taze zencefil ekleyerek, farklı bir son dokunuş katabilirsiniz. Zencefilin turşusunu veya reçelini yapabilirsiniz. Kahvaltılarda yoğurt, toz zencefil ve balı karıştırarak güne enerjik şekilde başlamayı tercih edebilirsiniz.
Zencefil Hangi Vitaminler Var?
Zencefil pek çok açıdan sağlıklı olarak kabul edilen vitamin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Son günlerin popüler ürünlerinden zencefil birçok yemeğin içerisine dâhil olabildiği gibi taze olarak tüketilebiliyor. Zencefil, borneol ve sineol gibi sindirim sistemini uyarıcı maddeler içermektedir. Zencefil ayrıca C vitamini, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum ve fosfor gibi vitamin ve mineraller içermektedir.
Zencefil Mideye Zararlı Mıdır?
Zencefilin faydalarının yanında zararları neredeyse yok denecek kadar azdır. Zencefil fazla miktarda tüketildiği zaman şişkinliğe ve mide ekşimesine sebep olabilir. Bu yüzden günde 1,5–2 gramdan fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
Zencefil Tozu Nasıl Tüketilir?
Zencefil kökü taze veya kurutulmuş toz olarak tüketilmektedir. Zencefilin taze hali parçalar halinde rendelenerek tüketilirken, toz hali baharat olarak veya çay olarak kullanılabilir. Zencefil tozunu yemeklerin içerisine baharat olarak kullanabileceğiniz gibi, toz zencefilden vitamin deposu çay da yapabilirsiniz. Ayrıca kurabiye yapımında hatta ev yapımı ekmeklerde toz zencefil kullanabilirsiniz. Zencefil tozu kullanımının; bulantı ve kusmaya, grip enfeksiyonlarına, hazımsızlığa ve bağışıklık sistemine etkili olduğu bilinmektedir.
Zencefil Zayıflatır Mı?
Zencefilin yağ yakıcı özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Zencefil kullanımı metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Zencefil; kan şekerini düzenleme özelliği ile tokluk hissi yaratarak, zayıflama konusunda yardımcı olur. Yaz mevsiminde zencefilli limonata, kış mevsiminde zencefil çayı içerek diyet programınıza takviye yapabilirsiniz. Zencefil vücuttaki şişkinliği alarak, sindirimin hızlanmasına yardımcı olur. Düzenli spor ve diyet programına ek olarak günde 2 bardak kadar zencefil çayı tüketerek haftada 1 kilo verebilirsiniz.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Zencefil çayı yapımının en önemli püf noktası; kullanılan zencefil miktarıdır. Zencefil keskin bir aromaya sahip olduğu için çaya doğru oranda katılmalıdır. Yumuşak ve keyifli bir zencefil çayı için; bir bardak suya bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı toz zencefil koyun. 5 dakika kadar demleyin. Çayınız demlendikten sonra içerisine limon ekleyerek veya balla tatlandırarak tüketebilirsiniz. Fakat zencefil çayını sade şekilde içmenin vitamin ve mineral açısından daha faydalı olacağını unutmamakta fayda var. Zencefil çayı dopamin ve serotonin hormonlarını arttırmaktadır. Bu özelliği ile zencefil çayı, endişe bozukluğu, kaygı ve hafif depresyon durumlarının tedavisinde etkilidir.