Yumurtlama Dönemi Nasıl Anlaşılır?
Gebe kalınmak istendiğinde bugünün hesabı çok iyi tutulmalıdır. Yumurtlama dönemi gebe kalmak isteyen kadınlar için kritik bir dönem olup, bu tarihi iyi belirlemelidir. Yumurtlama dönemlerinde iken bilhassa cinsel ilişkiye girilmesi gebe kalma şansını önemli ölçüde artırır. Diğer bir açıdan bakıldığında ise kişiler gebe kalmamak için de ve bir korunma yöntemi olarak da bu yumurtlama tarihini iyi bilmelidir. Fakat pek çok kadın yumurtlama döneminin nasıl hesaplanması gerektiğini bilemez. Bu dönemi hesaplayabilmek için farklı farklı pek çok hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar ise genelde takvim hesaplamak, rahim ağzı elle muayene yöntemi, bazal vücut sıcaklığı yöntemi ve servikal mukus yöntemidir.
Tek tek bakacak olursak takvim yönteminde her adet döngüsünün not edilmesi gereklidir. Her ay farklı tarihlerde adet görme gibi bir ihtimal olduğundan dolayı bu durumda her ay adet olunan ilk gün not edilerek iki döngü arasında geçen süre zarfı iyi bir şekilde aydan aya not edilmelidir. Bu sayede gerekli görülen gün toplama ve çıkarma işlemleri yapılabilmektedir. Buna ek olarak en garanti görülen yöntem ise kesinlikle bazal vücut ısısı yöntemidir. Bunun için kadınların yapması gereken en önemli şey kesinlikle her gün vücut ısısını ölçmek olacaktır. Doğurganlık dönemi geldiğinde yani yumurtlama döneminde olunduğunda vücut ısısı normal seyrinden yarım ya da bir derece yüksek olduğundan dolayı bu şekilde ayrım yapılabilir ve vücut ısısından yola çıkılarak ilişkiye girmek önemlidir.
Diğer bir yumurtlama dönemi hesaplaması da servikal mukus yani akıntının miktarını kontrol ederek olmaktadır. Akıntının en yoğun, en kıvamlı ve yapışkan olarak geldiğim günler yumurtlama dönemine işaret eder. Diğer yandan bakıldığında ise servikal pozisyon tekniği uygulanmalıdır. Bu yöntemde ise kadınlar vajina açıklığına bakmalıdır. Eğer rahim ağzı daha açık ise bu da yumurtlama döneminde olunduğunun bir ispatıdır.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Anlaşılır?
Yumurtlama dönemi, yani hamile kalmak için en uygun dönemin ne zaman olacağı ve bu döneme gelindiğinde bu durumda nasıl fark edileceği sıklıkla merak edilenler arasında yer alır. Yumurtlama dönemine gelindiğinde anlaşılabilecek en iyi yöntem kesinlikle takvim tutmaktır. Fakat diğer birçok şekilde de yumurtlama döneminde olunduğu anlaşılabilmektedir. Bunlardan en bilineni se yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücut ısınını ölçmektir. Vücut ısısı yumurtlama dönemine gelindiğinde normal seyrinden daha fazladır ve sayısal olarak yarım derece ila bir derece arasında daha fazladır. Gün gün ısı kontrolü yapılarak, daha fazla vücut ısına sahip olunan günlerde yumurtlama döneminde olunduğu anlaşılabilir. Tüm bunların dışında ise vajinal akıntının daha yoğun kıvamda olduğu günler de yumurtlama günü olarak kabul görmektedir. Ayrıca vajinal açıklıkların fazla olduğu günler için de böyle bir durumdan söz etmek mümkün olacaktır.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır Mı?
Kadınların hemen hemen pek çoğunun merak ettiği sorulardan bir tanesi de yumurtlama dönemi haricinde hamile kalınıp kalınmayacağına ilişkindir. Pek çok kişi bu soruya yanıt ararken bilinen cevap ise böyle bir ihtimal vardır fakat son derece düşüktür. Çünkü yumurtlama döneminde döllenmeyi sağlayan progesteron hormonu fazla fazla salgılanacağından dolayı en elverişli dönem olarak görülür. Gebe kalmak isteyen ve gebelik için hazır olduğunu hisseden pek çok kadının yapması gereken şey bu dönemde sık sık cinsel ilişkiye girmektir. Gebelik ihtimalinin arttırılabilmesi için yapılması gereken en önemli şey ise pozisyondur. Yumurtlama döneminde olan kadınlar genelde bacaklarını yukarı doğru kaldırarak gebelik şansını çok daha fazla arttırabilirler.