Yay Gölü Hangi Bölgededir?

Yay Gölü Hangi Bölgededir?

Yay Gölü Hangi Bölgededir?

Yay Gölü’nün hangi bölgede olduğu coğrafya severlerin öğrenmek istediği bir konu olmayı başarmıştır. Meşhur Yay Gölü, ülkemizin Kayseri ilinde bulunmaktadır ve Kayseri ili de İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.

Yay Gölü’nün özelliklerinin neler olduğu pek çok insanın araştırma yaptığı bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Gölün oluşumunda Erciyes Dağı önemli rol oynamıştır. Masif, kuzey yamacın ortasında yükselirken, güney kesimleri de su akışı olmayan kapalı bir havza haline gelmiştir. Göl, Sultan Sazlığı'nın iç kesimlerinde yer almakta olup 319.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Sazlık bölgesinin kuzeyinde yer alan Tuz Çöl Gölü, yaz aylarında tamamen kurumaktadır. Bu gölün bir uzantısı Sobe Gölü'dür ve güneydoğuda çok tuzlu bir göl olan Yay Gölü oluşmuştur. Yay gölünün suyu tuzlu, sazlığın ise tatlıdır. Yay Gölü’nün düzlük kısımlarında adalar mevcuttur. Bu sulak alan sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kuşların önemli yaşam alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada bulunduğu alanda kuşlar güvendedirler. Yumurtadan çıkan, kışlayan ve kalan kuş türlerinin sayısı yırtıcı kuşlar ve ötücü kuşlar dahil 250 olarak kayıtlara geçmiştir. Göç mevsimi boyunca bazı kuş biyomları çok yüksek sayılara ulaşır. 600.000'e kadar her türden ördek, 50.000'e kadar flamingo, 10.000'e kadar antilop vardır.

Yay Gölü Hangi Bölgededir?

Yay Gölü’nün hangi bölgede olduğu coğrafya severlerin öğrenmek istediği bir konu olmayı başarmıştır. Meşhur Yay Gölü, ülkemizin Kayseri ilinde bulunmaktadır ve Kayseri ili de İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.

Yay Gölü Neden Kurudu?

Yay Gölü’nün neden kuruduğu insanların üzülerek araştırdığı bir konu haline gelmiştir. Mevsimsel sıcaklıkların normalden yüksek olması ve yağışların azalması nedeniyle Yay Gölü kurumuştur. Sultan Sazlığı çevresindeki Yay Gölü, suları tükenen 301 kuş türüyle, Manyas Gölü'nden sonra Türkiye'nin en önemli ikinci kuş cennetidir. Yağışların yetersiz olması nedeniyle 20 km alana sahip olan göl tamamen kurumuştur.

Yay Gölü Kurudu Mu?

Yay Gölü’nün kuruyup kurumadığı insanların endişeye düşüp merak ettiği konuların arasına girmiştir. Erciyes Dağı yakınlarındaki Develi Ovası'nın ortasında, yaklaşık 94 kilometrekare büyüklüğünde ve tuzlu suyu olan Yay Gölü, artan sıcaklıklar nedeniyle 2021’in yaz aylarında kurumuştur.

Yay Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Yay Gölü’ne gitmek isteyen insanlar nasıl gidilmesi gerektiğini merak ederler. Kayseri ilinin merkezinden Yay Gölü’ne gitmek yaklaşık bir saat kadar sürmektedir. Göle gitmeniz için altınızda bir aracın bulunması ve navigasyon açmanız kesinlikle şarttır.

Yay Gölü Derinliği Ne Kadardı?

Yay Gölü’nün derinliğinin ne kadar olduğu coğrafya severleri merak içine sokan bir durum olmuştur. Meşhur Yay Gölü’nün derinliği 1 ila 2 metre arasında kayıtlara geçirilmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir