Tirşik Otu Hamilelere Zararlı Mı?

Tirşik Otu Hamilelere Zararlı Mı?

Tirşik Otu Hamilelere Zararlı Mı?

Tirşik otunun hamilelikte zararlı olup olmadığı merak ediliyor uzman hekimler aracılığıyla tırşik tüketiminin hamilelere olan zararları açısında net araştırmaları yapılmamaktadır. Net bir biçimde zararlı olduğundan söz edilmemektedir. Bu sebeple bilinen zararı da bulunmamaktadır.

Halk içinde Andırın otu olarak tanınan tirşik otu Akdeniz iklimini seven bir bitki çeşitidir. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve özellikle de Kahramanmaraş’ın Andırın bölgesinde yetiştirilen tirşik bitkisi ile çorba yapılabilir. Kış aylarında bu yörelerde çoğunlukla yapılan tirşik çorbası Gâvur dağına özgü bir çorba türüdür. Tirşik otunun ve çorbasının faydaları aşağıdaki gibidir;

·        Tirşik otu iştah açar. Zayıf ve iştahsız kişilerin tirşik bitkisi kullanmaları tavsiye edilmektedir.

·        Mide salgısını ve tükürük bezlerinin çalışmasına hız kazandırır. Hazımsızlık ve sindirim sorunu çekenlere yararlıdır.

·        İdrar söktürücü bir bitki çeşidi olan tirşik otu aynı sürede idrar enfeksiyonunun tedavisinde de etkin bir rol oynamaktadır.

·        Ateş düşürücü özelliğe bulunan bitki kış rahatsızlıklarına meydan okumaktadır, kansızlığa da yararlıdır.

·        Tirşik otunun taze yaprakları vücutta meydana gelen çıban sorunlarını ve basuru tedavi eden etkiye sahiptir. Meydana gelen yaraların hızla iyileşmesini ve kapanmasını sağlar.

·        Antioksidan barınmasına sahip olan tirşik vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücut direncini çoğaltarak rahatsızlıklara karşı korur.

·        Tirşik otu kullanıp hazırlanan macun sedef rahatsızlıkların tedavisinde yarar gösterebilir.

·        Halk içerisinde bilinen bir özelliği de yılda 7 defa tırşik çorbası içenin o yıl boyunca hiç rahatsızlığa yakalanmayacağı düşüncesidir.

·        İçeriğinde yüksek ölçüde antioksidan barındıran tirşik çorbası grip, nezle gibi soğuk algınlıklarında vücudu destekleyip mikroplara karşı korur.

·        Kansere karşı vücut hücrelerini korumakta ve kanserli hücrelerin yayılmasını önlemekte. Aynı zamanda kemoterapi esnasında oluşan hücre hasarlarını en aza indirir.

·        Sindirim ve boşaltım sistemini düzenler. Mide ve bağırsaklarda meydana gelen gazları söker ve kabızlığı engeller.

·        İltihap sökücü etkisi ile iltihaptan meydana gelen böbrek rahatsızlıklarına iyi gelebilir.

·        Toksin maddelerin vücuttan atılımına kolaylık sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını da hızlandıran tirşik çorbası zayıflamaya faydalı olabilir. Fakat iştah açıcı özelliği de göz önünde bulundurulmalıdır.

·        Yüksek miktarda lif barındıran tirşik çorbası kolon kanseri riskini azalmasını sağlar. Yüksek posa içermesiyle midede geç sindirime uğrayan kan şekerini kademeli biçimde yükseltir ve uzun zaman tokluk hissi sağlar.

·        Şeker, gut ve romatizmal rahatsızlığı olanların tirşik çorbası tüketmesi tavsiye edilir.

Tirşik Otu Hamilelere Zararlı  Mı?

Tirşik otunun hamilelikte zararlı olup olmadığı merak ediliyor uzman hekimler aracılığıyla tırşik tüketiminin hamilelere olan zararları açısında net araştırmaları yapılmamaktadır. Net bir biçimde zararlı olduğundan söz edilmemektedir. Bu sebeple bilinen zararı da bulunmamaktadır.

Tirşik Otu Zararları Nelerdir?

Tirşik otunun faydaları olduğu gibi belli başlı zararları da vardır bunlar aşağıdaki gibidir;

·        Tirşik otu toplanma, yıkanıp temizlenme ve doğranma noktalarında ellerde yanma, kaşıntı, kabarcık meydana gelmeye neden olabilen zehirli etkileri bulunmaktadır. Bu sebeple tirşik otuna doğrudan temastan kaçınması gerekir, bu işlemlerin tümünü elinizde eldiven varken yapmanız lazımdır.

·        Tirşik otu taze/çiğ olarak tüketildiği zaman aynı etkileri ağız içerisinde de gösterir, bu sebeple tirşik otunu asla çiğ tüketmeyin.

·        Aynı biçimde doğrudan tüketildiğinde mide bulantısı ve ishal hata ve hata kalp ritminde bozulmalara ve zehirlenme sebebiyle ölümlere sebep olabilir.

·        Aşırı tüketilmesi halinde ishal sorununa sebep olduğundan, aynı vakit çorbasını hazırlamak zahmetli olduğundan yılda 7 defa tüketilmesi ideal olarak görülür.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir