Şanzıman Yağı Hangi Renk Olur?

Şanzıman Yağı Hangi Renk Olur?

Şanzıman Yağı Hangi Renk Olur?

Şanzıman yağı, yağ çubuğu adı verilen bir araçla kontrol edilir. Biten veya azalan şanzıman yağı hemen kontrol ederek yağ eksiği giderilmelidir. Aksi halde şanzıman sisteminin bir parçası olan şanzıman dişlileri, arasında yağ kalmadığı için sürtünerek deforme olur.
Bu da araca büyük zararlar verir. Şanzıman yağı, parlak bir kırmızı renktedir. İçerisindeki bileşenler sayesinde kırmızı rengini alan bu yağ, başka bir renkte satılıyorsa satın almadan önce mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Şanzıman, Fransızca kökenli bir kelimeden gelmektedir. “Hız değiştirme kutusu” anlamına gelen bir ifadedir. Bundan sebep, vites kutusu da denilmektedir. Şanzıman yağı motorlu araçlarda kamyonlarda ve arabalarda kullanılmaktadır.

Şanzıman Yağı Hangi Renk Olur?

Şanzıman yağı, yağ çubuğu adı verilen bir araçla kontrol edilir. Biten veya azalan şanzıman yağı hemen kontrol ederek yağ eksiği giderilmelidir. Aksi halde şanzıman sisteminin bir parçası olan şanzıman dişlileri, arasında yağ kalmadığı için sürtünerek deforme olur.

Bu da araca büyük zararlar verir.  Şanzıman yağı, parlak bir kırmızı renktedir. İçerisindeki bileşenler sayesinde kırmızı rengini alan bu yağ, başka bir renkte satılıyorsa satın almadan önce mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Şanzıman Yağı İle Diferansiyel Yağı Aynı Mı?

Diferansiyel yağ ve şanzıman yağı devamlı olarak karıştırılan iki yağ çeşididir. Diferansiyel, araçların dönüş sistemlerini organize eden bir sistemdir.  Fakat iki sistemde dişlilerin yağlanması için kullanıldığı için aynı yağ kullanılabilir.

Şanzıman Yağı İle Motor Yağı Aynı Mı?

Şanzıman yağlarının doğru bir şekilde zamanında değiştirilmesi aracınızın ömrünü uzatarak maksimum verim almanızı sağlayacaktır. Şanzıman yağlarının değişimi genellikle unutulan bir ayrıntıdır. Motor yağı da şanzıman yağı da araç için gerekli olan en önemli sıvılardır.

Şanzıman yağları, genellikle vites sistemine hizmet etmek için üretilirler. Motor yağı ise motor için gerekli olacak şekilde üretildiği için aynı özelliklere sahip değildir.

Motor yağları genellikle motorun ısınma yapmasını önlemek adına soğutucu olarak görev yaparlar, şanzıman yağları ise daha çok dişliler arasındaki sürtünmeyi en aza indirgeyerek aracın daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olmak için üretilirler.

Ayrıca iki yağ arasında ısı derecesi bulunduğu için kimyasal özellikleri bakımından da ayrı üretilip ayrı satılırlar.

Şanzıman Yağı İle Direksiyon Yağı Aynı Mı?

Direksiyon yağının azaldığını gösteren en önemli gösterge sürüş sırasında meydana gelen seslerdir.  Direksiyon yağına hidrolik yağ adı verilmektedir. Şanzıman yağı da direksiyon yağı da aracın vites kutusunda kullanıldığı için, şanzıman yağı olarak da anılmaktadır. Yani aynı amaç için kullanılabilir.

Şanzıman Yağı Kaç Kilometrede Değişir?

Şanzıman yağları, genellikle arabaların kullanım şekillerine göre değişse de genellikle belli bir kilometre sonra değişmesi mutlaka gerekecektir.  Genellikle arabanın değişimi en çok unutulan sistemlerinden biri de şanzıman yağı değişimidir. 60 Km’de bir değiştirmek aracın ömrünü uzattığı söylenmektedir.

Şanzıman Yağı Yakıtı Etkiler Mi?

Araçların özellikle belli bir kilometreyi aştıktan sonra mutlaka bakımları yapılmalıdır. Genellikle unutulan şanzıman yağları ise değişmezse aracın yakıt tüketimini de etkileyecektir. Yağsız kalan ve vites değiştirirken zorlanan araç zamanla performanstan düşecek, eskiden gittiği mesafeyi 2 kat yakıt harcayarak gitmek zorunda kalacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir