Sağlık Meslek Lisesi Sonra Üniversitede Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?
Üniversite okumayı düşünmeyen öğrencilerin, mezun olur olmaz meslek sahibi olmalarına olanak sağlayan bir lisedir. Öğrencilere iş yeri açma belgesi verir. Meslek liseleri sağlık, ticaret, endüstri, havacılık ve kız meslek gibi türlere ayrılmaktadır. Meslek liselerinde pek çok farklı alan vardır. Bunlar; acil sağlık hizmeti, itfaiyecilik ve yangın güvenliği, gazetecilik, pazarlama ve perakende, çocuk gelişimi ve eğitimi, meteoroloji, kuyumculuk teknolojisi, çevre sağlığı, bahçecilik, kimya teknolojisi, metal teknolojisi, bilişim teknolojisi, bahçecilik, anestezi, denizcilik, hemşirelik, matbaa teknolojisi, muhasebe ve finansman, radyo televizyondur. Meslek lisesinde eğitim gören öğrenciler meslek lisesinde okudukları alan ile ilgili üniversitelerde ön lisans programlarına başvuru yaptıklarında, üniversite sınavında aldıkları puana ek puan alıyorlardı. Şimdilerde de bu yöntemin hala geçerli olup olmadığı merak edilmektedir. Meslek lisesi okuyan öğrenciler, üniversitelere sınavsız geçiş hakkının halen geçerli mi ya da geçersiz mi öğrenmek isterseniz yazımızın devamını okumalısınız.
Meslek Lisesi Okuduktan Sonra Üniversite Okunur Mu?
Meslek liseleri öğrencilere, teorik eğitimden çok pratik eğitim verir. Yani öğrencileri çeşitli meslek dallarında kalifiye eleman olarak yetiştirir. Meslek liselerinin pek çok avantajı ve dezavantajı bulunur. Avantajları:
· Meslek liseleri öğrencileri belli meslek alanında uzmanlaştırır.
· Meslek liselerinden mezun olanlar normal liselerden mezun olanlara göre daha kolay iş bulabilir.
· Meslek lisesi öğrencilerinin sağlık sigortası başlangıcı yapılır.
· Meslek lisesi öğrencileri eğitim aldıkları alanla ilgili staj imkânı bulabilirler.
· Meslek lisesi öğrencileri bazı kurumlara personel alınacağı zaman önceliklidirler.
Dezavantajları:
· Meslek lisesi öğrencileri çok fazla pratik ders görürler. Bu nedenle üniversite sınavına hazırlanmakta zorluk çekebilirler.
· Meslek lisesi öğrencileri yeterli düzeyde yabancı dil eğitimi almazlar.
· Meslek lisesi öğrencileri özellikle 11. ve 12. sınıfta çok yoğun olurlar.
Meslek liseleri 2 program olarak ayrılır. Birisi Anadolu teknik programıdır ve öğrencileri pratik derslerin yanında üniversite sınavına da hazırlar. Diğeri de Anadolu meslek programıdır. Öğrencileri tamamen eleman olarak yetiştirmeyi amaçlar.
Sağlık Meslek Lisesi Sonra Üniversitede Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?
Meslek lisesi türlerinden birisi olan sağlık meslek lisesi, öğrencileri sağlık alanında yetiştirmeyi amaçlar. Böylece sağlık alanındaki kalifiye elaman ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Sağlık meslek liseleri 4 yıl sürer. Öğrenciler 10. Sınıfta mesleki dersler görmeye başlar, 12. sınıfta ise hastanelerde staj yaparlar. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ya da sağlık bakım teknisyeni olabilirler. Sağlık lisesinden mezun olanlar üniversitede iki yıllık bölümler tercih edebilirler. Bunlar; Acil tıp teknisyenlik, beslenme ve diyetetik, ebelik, ameliyathane hizmeti, odyometri, sağlık memurluğu, veteriner sağlık, hemşirelik, tıbbi sekreterlik, denizci sağlığı, otopsi yardımcılığı, pedoloji, diyaliz, yaşlı hizmeti, sağlık yönetim ve yaşlı hizmetidir. Meslek liseleri için üniversitelere sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.