Psikolog Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Psikolog Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Psikolog Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Ofiste rahat bir ortam sağlamak, zaten yolun yarısında olduğumuz anlamına gelir. Dostça bir ortam yaratın ve insanlar size gerçeği söyleyecektir. İyi bir dinleyici olmak, bağlı ve açık kalmak demektir. Aynı zamanda söyleyeceklerine ilgi göstermek anlamına da gelir. Ayrıca hastaya konuşma sırasında sessiz kalması için yeterli alan verilmesi de aydınlatıcı bir etkiye sahiptir.
Psikologların kendilerini hastanın yerine koyması çok önemlidir. Danışanınızın endişelerini ve ihtiyaçlarını anlamak için zihinsel bir stratejiniz olmalı ve kişinin durumunun ayrıntılarının

Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler, bu alanda profesyonel bir derece elde etmek için yüksek lisans programına başvurabilirler. Klinik psikoloji uzmanı olmak ve gerekli başvuruyu yapmak için lisans derecenizi tamamladıktan sonra klinik psikoloji alanında doktora ve/veya ileri eğitim almanız gerekir.

Psikoloji'de İş İmkanı Var Mı?

Psikoloji mezunları her yerde çalışabilirler. Hastaneler, poliklinikler, ruh sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, anaokulları, huzurevleri, okullar, ceza infaz kurumları, mahkemeler, medya, propaganda ve araştırma merkezleri ile ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

Psikoloji Mezunu İşsiz Kalır Mı?

Psikoloji mezunları okudukları bölüm itibariyle ülkemizde avantajlı bir konumdadır. Ancak her meslekte olduğu gibi işsiz kalmaları da olası bir ihtimaldir. Ancak yine de psikoloji mezunlarının işsizlik süreleri çoğu bölüm mezunu olan kişilerden daha kısadır. Mesleki yetkinliğiniz ve okuduğunuz okul iş bulmanız konusunda belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır.

Psikoloji Okumak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Psikoloji okumak isteyen kişiler için eşit ağırlık puanları önem arz eder. Ayrıca psikoloji bölümü için Türk dili ve edebiyatı, matematik dersleri çok önemlidir. Bu nedenle psikolog olmak isteyenlerin öncelikli olarak bu derslere odaklanması gerekir.  Türkçe ve matematik derslerinde yeterliliğin yüksek olması belirleyici özellikler arasında yer alır.

Psikoloji Bölümü'ne giren öğrencilerin TYT'nin Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Tarih ve Coğrafya derslerine ağırlık vermesi gerekmektedir. Sınav sonuçlarıyla ilgili en önemli ve öne geçirecek soruları içeren matematik ve coğrafya dersleri çok fazla pratik gerektirir.

Psikolog Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Ofiste rahat bir ortam sağlamak, zaten yolun yarısında olduğumuz anlamına gelir. Dostça bir ortam yaratın ve insanlar size gerçeği söyleyecektir. İyi bir dinleyici olmak, bağlı ve açık kalmak demektir. Aynı zamanda söyleyeceklerine ilgi göstermek anlamına da gelir. Ayrıca hastaya konuşma sırasında sessiz kalması için yeterli alan verilmesi de aydınlatıcı bir etkiye sahiptir.

Psikologların kendilerini hastanın yerine koyması çok önemlidir. Danışanınızın endişelerini ve ihtiyaçlarını anlamak için zihinsel bir stratejiniz olmalı ve kişinin durumunun ayrıntılarının farkında olmalısınız. Diğer kişiyi biraz anlamak, kişinin durumuyla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

İyi bir psikoloğun iç gözlemi, açık fikirli olmak için çok önemlidir. Bu, kendinize bakmak, kendinizi analiz etmek ve anlamak anlamına gelir. Kendinizi tanıyorsanız, ruh halinizi kontrol edebilirsiniz.

Hastanın psikoloğun huzurunda kendini rahat hissetmesi önemlidir. Bu, hastaların durumları, sorunları ve sırları hakkında konuşmalarını sağlar. Hastaya anlaşıldığını hissettirebiliyorsanız iletişime geçebilirsiniz. Sorunları hakkında konuşmak, durumu daha kolay ve daha doğal hale getirir.

Yorumlar

  • Küçüklüğümden beri hiç meslek seçemiyordum aslında kararsızlıktan dolayı da değil daha yeni 8.sınıfa geçmiştim işte hocalarla tanışıyorduk falan neyse işte ders ingilizceydi hoca sırayla herkese ne olmak istediğini soruyor sıra bana gelince "hocam ben henüz bir meslek seçmedim"dedim ve bazı kişiler güldü yanımdaki çocuk "bu yaşına kadar meslek seçmedin mi?"diyerek dalga geçti neyse okul başlayalı 4 ay falan olmuş tabi bende o zamana kadar arkadaş(kız) edinmişim işte bi gün arkadaşım "ya sen ne olmak istiyordun unuttum da"dedi ben de hiç meslek seçmedim dedim o an arkadaşım çok şaşırmıştı sonra dedi ki"dur ben sana meslek bulurum"dedi bende"tamam bana meslek bulursan sana yemek ısmarlayacam"dedim tabi arkadaşım bunu duyar duymaz tamam seve seve sana meslek bulurum dedi aradan bi hafta geçti arkadaşım beni yanına çağırdı ve bunları dedi"evet sana meslek buldum"dedi ben de"hani hangi meslekmiş o"dedim ve arkadaşım konuşmaya başladı"biliyormusun?ben yanına bi hafta boyunca gelmedim ve sende olan özellikleri araştırmaya başladım hep seni izliyordum ve bunu farkettim sen insanların derdini dinlemeyi ve empati kurmayı çok seven birisin onu farkettim ve bu özelliklerine göre sana meslek seçtim o meslek işteee piskolog"dedi ben şok arkadaşım da A101 neyse şakayı bir yana bırakalım o günden beri mesleğimi seçmiştim arkadaşıma ilk başta güvenmemiştim ve bu siteye göz atmıştım arkadaşımın dediği doğruymuş inşallah ilerde piskolog olurum şuanda da 8.sınıfım bu anlattıklarım 1.dönemde kaldı şuan herkesle iyi anlaşıyorum ama bana mesleğimi bulmama yardımcı olan arkadaşım okuldan gitti ve malesef sanaldan konuşmak zorunda kalıyoruz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir