Ortodoks Ülkeler Hangileridir?

Ortodoks Ülkeler Hangileridir?

Ortodoks Ülkeler Hangileridir?

Hristiyanlık dinine bağlı olan Ortodokslar; Rusya, Etiyopya, Ukrayna, Yunanistan, Sırbistan ülkelerinde en büyük nüfusa sahiptirler. Bunlar arasında Rusya’da 100 milyondan fazla Ortodoks Hristiyan olduğu tahmin edilmektedir.

Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden birisi olan Ortodoksluk, “orthos” ile “doksa” kelimelerinin birleşiminden meydana getirilmiştir. Türkçe ifade ile “doğru inanç” anlamına gelen bu mezhep, 1054 senesinde Roma’dan ayrılmıştır. Ayrıca herhangi bir alanda kendi geleneklerine oldukça sıkı bir şekilde bağlı olan vahye ve kilisenin aldığı kararlara uygun düşüncelerin tamamına da ortodoksluk adı verilmektedir.

Ortodoks Ülkeler Hangileridir?

Hristiyanlık dinine bağlı olan Ortodokslar; Rusya, Etiyopya, Ukrayna, Yunanistan, Sırbistan ülkelerinde en büyük nüfusa sahiptirler. Bunlar arasında Rusya’da 100 milyondan fazla Ortodoks Hristiyan olduğu tahmin edilmektedir.  

Ortodoks İnancı Özellikleri Nelerdir?

Ortodoksluğun başlıca özelliklerini kısaca sıralamak gerekirse;

-         Ortodoks inancına göre kilisenin başında Mesih yer alır. Ve o, göklerin ve yerlerin sahibi sayılmaktadır.

-         Onlara göre Kitab-ı Mukaddes ve Kilise geleneği, imanlarının kaynağıdır ve onlara rehber olurlar.

-         Papa’nın Hz. İsa’nın vekili olduğunu düşünmezler. Bu sebeple bu kişi insan olduğu için yanılabilir ve bu gayet doğaldır.

-         Kutsal Ruh ’un Oğul yolu ile Baba’dan çıktığına inanılmaktadır.

-         Ortodokslara göre Hristiyanlık tarihinde ancak ilk yedi konsil geçerlidir.

-        Hz. İsa ve azizler ile Hz. Meryem’in kutsal şekildeki tasvirleri saygıdeğerdir. Bu ikonalara oldukça büyük saygı gösterseler de onlara tapmazlar. İbadeti yalnızca yaratıcıya karşı yaparlar. İkonaların birer ibadet vasıtası olarak kullanıldığı da sıklıkla görülmektedir. Hatta öyle ki ikonası olmayan bir Ortodoks Kilisesi bulmak neredeyse imkansızdır.

-         Ortodoks inanışına göre, her ülke kendi dili ile ibadet edebilir. Bunda herhangi bir sakınca yoktur.

-         Haç, sağdan sola doğru çıkartılmaktadır.

-         Ortodokslarda piskopos, patrikler ve keşiş evlenemez. Fakat papazların evlenmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.

-         Ortodokslar ahiret hayatına inanırlar. Onlara göre A’raf, günahkâr olan kişinin ahiret hayatına girene kadar bekletildiği yerdir.

Ortodoks Kilisesinde Çan Çalınır Mı?

Evet. Hristiyanlık dininde çan çalma geleneği mevcuttur. Kilisede çanlar ibadet eden kişilerin ortak bir hizmet için kiliseye gidiş zamanlarını gösterebilir. Ayrıca düğünlerde ya da cenaze törenlerinde de çan çalınabilmektedir.

Ortodokslar Ölülerini Yakar Mı?

Ortodoks Hristiyanlık ‘ta cenazenin yakılması yasaktır. Yalnızca istisna olan durumlar, salgın ya da savaş halidir. Yine Ortodoks olan Yahudiler için ise ölülerin yakılması ne olursa olsun tümüyle yasaktır.

Ortodoks Ruhani Başkanına Ne Ad Verilir?

Ortodoksların ruhani başkanına verdikleri isim Patrik’tir. Patrik’ler, yalnızca kendi yetki alanları içinde karar yetkisine sahiptir. Bunun dışında bağımsız kiliseler üzerinde ya da diğer patriklik bölgeleri üzerinde herhangi bir karar yetkisi bulunmaz. Dünya üzerinde Patrik unvanını taşıyan 21 Başpiskopos bulunur.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir