Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimlere Zorunlu Değil?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimlere Zorunlu Değil?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimlere Zorunlu Değil?

Diş Hekimliği, Tabiplik, Hemşirelik, Ebelik, Eczacılık, Veterinerlik, Mimarlık, Mühendislik gibi meslek alanlarının en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş kanunları önceden düzenlenmiş olan bu meslek alanları Mesleki Yeterlilik Belgesi kapsamı dışındadır. Ayrıca 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında yer alan bilgiye göre; ustalık belgesi alanlar ve teknik mesleki eğitim okullarından mezun olanlar ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarından mezun olanlar bu belgeyi almaktan muaf sayılırlar. Bununla birlikte teknik alanlarda aktif olarak öğretmenlik mesleği icra edenler de Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için zorunlu tutulmazlar. Bu meslek alanları dışında tüm meslekler için mesleki yeterlilik belgesi geçerlidir.

Bu belgeye sahip olabilmek için meslek sahiplerinin MYK tarafından ilgili meslekle alakalı yetkilendirilmiş belgelendirme kurum ve kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. Yetkili belgelendirme kurum ve kuruluşunun uygun bulması halinde kişi değerlendirmeye tabi tutulur.

Bu değerlendirme ise çeşitli sınavlardan oluşmaktadır. Değerlendirmeler sonucunda başarılı bulunan adaylara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Bu belge ulusal yeterlilik olarak tanımlanmış olup, esaslara ve kanunlara göre belirtilen ölçme ve değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarı sağlayan meslek sahipleri için düzenlenmiştir. Aynı zamanda meslek sahiplerinin ulusal yeterliliklerce belirtilen öğrenme, bilgi, beceri, ve yetkinlik kazanımlarına sahip olduğunu gösteren bir belge olarak kabul edilir. Adayların aldıkları bu yeterlilik belgeleri belirli bir süre için geçerlidir. Bu süre alınan meslek dalı ile alakalı 2 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Yeterlilik belgesinin süresi bittikten sonra aynı yetkili kurumlara başvurarak geçerlilik süresini uzatabilirsiniz. Süresi uzatılan yeterlilik belgesini, belgenin geçerli olduğu son kullanma tarihine kadar resmi olarak kullanabilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimlere Zorunlu Değil?

Diş Hekimliği, Tabiplik, Hemşirelik, Ebelik, Eczacılık, Veterinerlik, Mimarlık, Mühendislik gibi meslek alanlarının en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş kanunları önceden düzenlenmiş olan bu meslek alanları Mesleki Yeterlilik Belgesi kapsamı dışındadır. Ayrıca 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında yer alan bilgiye göre; ustalık belgesi alanlar ve teknik mesleki eğitim okullarından mezun olanlar ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren kurumlarından mezun olanlar bu belgeyi almaktan muaf sayılırlar. Bununla birlikte teknik alanlarda aktif olarak öğretmenlik mesleği icra edenler de Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için zorunlu tutulmazlar.  Bu meslek alanları dışında tüm meslekler için mesleki yeterlilik belgesi geçerlidir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi İle Dükkan Açılır Mı?

Son yıllarda belirli bir sektör alanında dükkan açmak isteyenlerin en çok sorguladığı sorulardan biri de mesleki yeterlilik belgesi ile dükkan açılıp açılamayacağı konusu. Dükkan açma hayali kuran binlerce vatandaş mesleki yeterlilik belgesi alarak dükkan açıp açamayacağını merak ediyor. Mesleki yeterlilik belgesi, bir bireyin herhangi bir meslek grubunu yapabilme yetkisi olduğu ve mesleği ile alakalı konularda bilgi sahibi olduğunu belli sınavlardan geçerek kanıtlamış olduğu bir belge türüdür. Mesleki Yeterlilik Belgesi, ulusal yeterlilikte belirtilmiş olan şartları karşılayan bir belgedir. Eskiden dükkan açmak için şart koşulmayan bu yeterlilik belgesi, günümüzde dükkan açmak isteyenlerin kesinlikle alması gereken bir belgedir. Yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmadan bir çok sektör için dükkan açmak mümkün olmayacak. Böylece Mesleki Yeterlilik için gereken nitelikleri karşılayıp belge alanlar dükkan açabilecekler. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir