Medine'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Medine Hz. Muhammed (s.a.v)'in şehre 622 yılında hicret etmesi ile birlikte önemli bir konuma sahip olmuştur. Hicretten önce adı Yesrib olan Medine'ye yeni adını Hz. Peygamber vermiştir ve İslam için pek çok olaya bu şehirde imza atılmıştır. Suudi Arabistan'ın bir yerleşkesi olan Medine tarih boyunca her zaman ilgi çekmiştir ve günümüzde Peygamber Şehri olarak anılmaktadır. Özellikle hac ve umre taraftarının ilgi ile gezdiği şehir pek çok güzelliğe sahiptir. Ilıman bir iklime sahiptir ve pek çok kutsal mekanı bünyesinde barındırmaktadır.
Medine'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Medine gezisi dini bir gezi kapsamında yapılmaktadır ve özellikle hac ile umre ziyaretlerinde pek çok kişi şehri baştan sona kadar gezme fırsatı yakalamaktadır. Bu geziler rehber eşliğinde ve geniş topluluklar halinde düzenlenmektedir. Medine'de ilk gidilmesi gereken nokta elbette Mescid-i Nebevi yani Peygamber Mescdi'dir ve mescitte Hz. Muhammed (s.a.v)'in mezarı yer almaktadır. Medine'de ilk inşa edilen Kuba Mescidi, Cennet Bahçesi, Medine ve Mekke halkı arasında yapılan savaşlara sahne olan Uhud Dağı, iki kıbleli mescid özelliği taşıyan Mescid-i Kıbleteyn, şehrin önemli kabristanı Cennetül Baki, Medine Müzesi, ve Hicaz Demir Yolu da ziyaret edilmesi gereken noktalardır.
Medine Nüfusu Ne Kadar?
Suudi Arabistan'ın bir şehri olan Medine ülkenin en kalabalık üçüncü şehridir. İlk iki sırada ise Mekke ve Riyad yer almaktadır. Suudi Arabistan'ın toplam nüfusu yaklaşık olarak 35 milyondur ve Medine'nin nüfusu ise 2 milyona yakındır. Şehrin ve ülkenin %90'lık bölümü Arap ayrıca Müslümandır. Medine genelinde Arapça dili hakim olsa da İngilizce de oldukça yaygın bir şekilde konuşulmaktadır.
Medine Osmanlı Toprağı Oldu Mu?
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan Medine Osmanlı Devleti'nin de sürekli el üstünde taşıdığı ve değer verdiği bir toprak olmuştur. Pek çok padişah tarafından feth edilmek istenmiştir ve ülke topraklarına katılma amacı güdülmüştür. Zaman içinde feth edilen Medine Osmanlı'ya bağlanmış ve bu yere önemli yatırımlar yapılmıştır. Feth edilen topraklarda yaşayan halktan vergi alan Osmanlı Medine halkından bu vergileri almamış ve aksine bölgeye parasal yardımlar yapmıştır.
Medine Hicretinden Sonra İnen Sureler Nelerdir?
Hz. Peygamber (s.a.v)'e ilk ayet ve sureler 610 yılında Hira Mağarası'nda inmeye başlamış ve düzenli olarak da devam etmiştir. Ancak Müslümanlığı seçen halkın sürekli baskılara mağdur kalması nedeniyle bir süre sonra Mekke'den Medine'ye göç edilmek zorunda kalınmıştır. Bu hicret sonucunda da ayetler inmeye devam etmiş insanlık İslam hakkında bilgilendirilmiştir. Hicret olayından sonra inen surelere Medeni adı verilmiştir ve pek çok sure Medine'ye hicretten sonra inmiştir. Medine'de inen ilk sure Bakara'dır ve sırasıyla Enfal, Al-i İmran, Ahzad, Mümtahine, Nisa, Zilzal, Hadid, Muhammed, Rad, Rahman, İnsan, Talak, Elem Yekun, Haşr, Nasr, Nur, Hacc, Münafıkun, Mücadele, Hicr, Tahrim, Saf, Cuma, Fetih, Tevbe ve Maide sureleri Medine hicretinden sonra inmiştir.
Umre Önce Medine Mi Mekke Mi?
Umreye gittiğinizde şirketin ya da Diyanet'in tercihine göre Medine'ye ya da Mekke'ye iniş yaparsınız. Bu konu hakkında ilgili kişiler sizlere daha önceden bilgilendirme yapacaktır. Ancak umre ziyaretinizin sayılması için Mekke'ye gitmeniz ve giderken de ihrama girmeniz gerekir. Medine'ye gidişlerinizde ihrama girmenize gerek yoktur. İhram erkekler için geçerli bir durumdur ve kadınları kapsamaz. Umre ziyareti biten erkeler ihramdan çıkarken tıraşlarını olurlar.